Itt áll feketén-fehéren: magyar fiatalok tömegei tengődnek áldatlan körülmények között

Itt áll feketén-fehéren: magyar fiatalok tömegei tengődnek áldatlan körülmények között

2023. június 8. 19:00

A fiatalok több mint 28 és a teljes népesség közel 18 százaléka túlzsúfolt lakásban él Magyarországon. Bár az európai sztenderdektől ez az Eurostat friss felmérése szerint csak nagyon kis mértékben tér el, a KSH legfrissebb, a népszámlálásról közölt adatainak tükrében meglepőnek tűnhet.

Bár néhány évtizedekkel ezelőtt még a fejlődő országok sajátosságának tűnt, mára a fejlett gazdasággal rendelkező államoknak is egyre elterjedtebb dolog a túlzsúfoltság. Az Európai Unió statisztikai hivatala alapján tegnap délután publikált adatok szerint 2021-ben a szervezeten belül a lakosság 17 százaléka élt túlzsúfolt lakókörnyezetben. Ez pedig nyilván csak a jéghegy csúcsa, ugyanis számos tagállamban a polgárok ennél jóval nagyobb százaléka kényszerül ilyen körülmények között élni.

A statisztikai hivatal által vizsgált (EU-s és tagjelölt) országok közül Szerbiában küzdött a lakosság a legnagyobb arányban ezzel a problémával, ahol az emberek 51 százaléka élt olyan lakásban, ahol a kényelmesnél többen tartózkodtak életvitelszerűen. De hasonlóan általánosnak bizonyult ez az életkörülmény Lettországban (itt 41,3 százalék élt így), illetve Romániában (itt 41 százalékot érintett a probléma).

Régiónkban egyébként nagyon változó, hogy melyik országban mekkora részben van jelen a probléma. A már említett Romániában ugye hatalmas problémát képez ez a jelenség és Szlovákiában is a lakosság 31 százaléka él így, a többi szomszédunknál azonban nem ilyen rosszak a számok. Csehországban például csak az emberek 15,4, Ausztriában a 14,3, Szlovéniában pedig a 10,9 százaléka él zsúfolt környezetben, tehát jóval kevesebbeket érint a probléma, mint Magyarországon.

A fiatalok helyzete eközben jóval nehezebb, mint a lakosság többi részéi. 2021-ben a 15 és 29 év közötti EU-s állampolgárok 26 százaléka lakott túlzsúfolt helyen. Ebben a korosztályban tehát 9 százalékkal magasabb az ilyen körülmények között élők aránya, mint a teljes népességre vetítve.

Nyilván a fiatalok esetében is komoly különbségek vannak persze az egyes tagállamok mögött. A túlzsúfolt környezetben élők aránya a 15-29 év közöttiek körében Romániában volt a legmagasabb, ahol a korcsoport 60 százaléka küzdött ezzel a problémával. De hasonlóan sokakat érintett a dolog Bulgáriában (57 százalék) és Lettországban (47 százalék) is.

Megfigyelhető, hogy a fiatalok és a teljes népesség közötti különbség országonként nagyon eltérő. Dániában (21,6 százalék a 9,2 százalékkal szemben) és Hollandiában (7,5 százalék, szemben a 3,4 százalékkal) például több mint kétszer akkora arányban érintette őket, ezzel szemben Cipruson, illetve Máltán csupán 1,3 százalékpontos különbséget rögzítettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel régiós szinten is hasonló módon a középmezőnyben helyezkedünk el a mutatót nézve. Románián kívül tehát Szlovákiában is jóval több (44,2 százaléknyi) fiatalt érin ez az élethelyzet, a többi Közép-Európai országban azonban valamivel kevésbé számít gyakorinak. Csehországban a 16-29 év közöttiek 24,6 százaléka lakik zsúfolt környezetben, míg  Ausztriában 21,7, Szlovéniában pedig mindössze 16,2 százalékuk érintett.

Nőtt a magyar lakások mérete

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éppen kedden ismertette a 2022-es népszámlálás legújabb publikus eredményeit, ami szerint pozitív változásokat lehetett látni a magyar lakóhelyek összetételében. A lakott lakások 31 százaléka kétszobás, 32 százaléka háromszobás, a négy vagy annál több szobás lakások aránya 29 százalék. A lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter, 4 négyzetméterrel több, mint 2011-ben. Tovább nőtt a nagy lakások aránya, a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületűek 28 százalékot tesznek ki. Száz lakott lakásra 237 lakó jut, 11 fővel kevesebb a 2011. évinél. 

Felmerül persze, hogy mely lakások számítanak az Eurostat szerint túlzsúfoltnak.  A statisztikai hivatal ezt egy világos keretrendszer szerint határozza meg, mely szerint azok számítanak túlzsúfolt lakóhelynek, ahol:

  • nincs külön szobáj minden párnak, vagy egyedülálló 18 év felettinek
  • nincs külön szoba minden harmadik azonos nemű 12 és 17 év közötti gyerekenként
  • nincs külön szoba legfeljebb két 12 év alatti gyerekenként

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem