11 °C Budapest
Pontoon, View on the lake through reeds and waves that break out of the shore, making spills

Balatoni nyaraló 6 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a lista

2023. május 16. 13:03

Bár erősen felújítandók, de lehet találni 6 millió forint alatt is ingatlanokat a Balaton környékén. Ennyi pénzért nyilván a tó közvetlen vonzáskörzetéről még álmodni se merjünk, de ha elfogadjuk, hogy 20 percet autózni kell a magyar tengerig, akkor azért van miből válogatni. Persze, ezekre az ingatlanokra minden bizonnyal rá kell költeni akár a vételár többszörösét is, cserébe akár lakáshitel nélkül is meg lehet úszni a vásárlást. Mutatjuk, melyik most az 5 legolcsóbb ingatlan a Balaton környékén.

20-25 millió forintból a legnépszerűbb nyaralóhelyeken már évek óta nem lehet labdába rúgni szinte egyetlen magyarországi üdülőövezetben sem. Ahogy a Pénzcentrum korábbi körképéből kiderült, a Balatonnál 30 millió forinttal, de inkább annál többel érdemes nekilátni a keresésnek, ugyanakkor ajánlatos megbarátkozni a gondolattal, hogy közvetlen vízparti ingatlanra nagy valószínűséggel nem lesz elegendő csak egy jóval tetemesebb összeg, ráadásul a kínálat sem bővelkedik ilyen típusú ingatlanokban.

A szakértők szerint alacsonyabb árkategóriában csak a vízpartoktól távolabb eső, korszerűtlenebb, felújítandó ingatlanok a jellemzőek. Azok az ingatlanok, amelyek a 20 milliós értékhatár alá esnek, azok felújításra szorulnak és-vagy távol esnek a tótól.

De akkor mi marad a kispénzűeknek? A legnagyobb ingatlanhirdetési oldalon megnéztük, hogy melyek most a balatoni régió legolcsóbb eladó házai. Mindenekelőtt azt meg kell jegyezni, hogy a szórás elég széles, és nem csak a közvetlen tóparti települések kerültek be a listába - de a Balaton azért viszonylag rövid autózás után elérhető. Illertve, ha valaki belevágna egy ilyen projektbe, az gondoljon abba bele, hogy a legtöbb, az összesítésben szereplő ingatlanra jóval többet kell költeni, mint a vételára.

Önerő nélkül is belevághatsz!

Az általunk talált 5 legolcsóbb ingatlan közül egyik sem kerül többe 6 millió forintnál, így pedig nem is feltétlenük kell lakáshitelhez folyamodni, ha valaki meg akarná venni őket. Elegendő lehet egy személyi kölcsön is, amelynek többek között előnye, hogy gyorsan, egyszerűen megy az igénylés, és nincs szükség önerőre sem. Viszont ezeknek a THM-je jóval magasabb, mint a lakáshiteleké. Érdemes megjegyezni, hogy a legolcsóbb ingatlanokra sok esetben nem is lehet lakáshitelt felvenni, mert mondjuk külterületen fekszenek - ezért gyakorlatilag csak a személyi kölcsön marad az egyetlen opció a finanszírozásra.

A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, milyen feltételekkel adnak ma a bankok 6 millió forintot 5 éves futamidőre. Mint kideült, a legjobb ajánlat jelenleg az UniCredit Banké, amely ezt az összeget 137 855 forintos törlesztővel adja, a THM 14.29%-os. Nem sokkal marad el ettől az MBH Bank ajánlata sem, amely 139 952 forintos törlesztőről szól, 14.56%-os THM mellett. Érdemes megnézni a CIB Bank ajánlatát is, ahol a törlesztőrészlet 141 451 forint, és 15.61% a THM. További részlekek a kalkulátorunkban!

Ez az 5 legolcsóbb ingatlan jelenleg a Balatonnál

Jelenleg a legolcsóbb, fotóval hirdetett ház a tó környékén egy zalakomári ingatlan, amiért 3,6 millió forintot kérnek. Így a 60 négyzetméteres, 2 szobás ingatlan négyzetméterára mindössze 60 ezer forintra jön ki. Az a bökkenő, hogy a ház teljes felújítást igényel, nyílászárók hiányoznak. Cserébe Zalakaros egy köpésre van, és a Balaton is 20 perc, fél óra alatt elérhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4,8 millió forintért kínálnak eladásra egy karádi vályogházat, a település Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonlelle vonzáskörzetében található. A 35 négyzetméteres épület tulajdonképpen egy borospince présházzal, és egy szobával. Belterületen található, ámde a víz, villany bekötésre vár.

4,9 millió forintért a miénk lehet egy várvölgyi, 115 négyzetméteres ház is (teház 42 ezer forintért négyzetméterenként). Az ingatlan két gybefüggő ház, az egyik még menthető, a másik bontandó. Ráadásul közös udvaros, de saját udvarrésszel, egy korosabb pár lakik még itt. Cserébe közel van Badacsonytomaj, Keszthely és Tapolca is.

5 millióért már Sármelléken lehet venni egy romos házat, ami 254 négyzetméteres. Villany, fúrt kút van az ingatlanon, ámde erősen felújítandó. Viszont Balatonszentgyörgy és Keszthely is elérhető távolságban van.

Az ötödik legolcsóbb balaton-környéki ingatlan a listán egy 50 négyzetméteres, Somogyváron található ház, 6000 négyzetméteres telken. A ház teljes felújításra, korszerűsítésre szorul, viszont a közművek elvileg be vannak vezetve. A legközelebbi balatoni települések pedig: Fonyód, Balatonlelle, Balatonfenyves.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem