Shot of technicians installing solar panels on a roof.

Fújhatjuk az újabb rezsitámogatást? Több tízezer magyar kimaradhat a kormány nagy terveiből

2023. február 9. 16:00

Jó, hogy a kormány végre komolyan foglalkozik az energiahatékonysági fejlesztésekkel, de több szempontból is kapkodás és átgondolatlanság fedezhető fel a ma bejelentett, nagy ívű tervekben - ezt mondták a Pénzcentrumnak a mai kormányinfó után megkérdezett szakértők. Szerintük eleve kétséges, hogy a bejelentett fejlesztési tervekre egyáltalán lehet-e EU-s forrásokat igényelni, de súlyos mulasztásokat is felfedeztek a tervekben.

Nagy bejelentéseket tett Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, melyről mi is beszámoltunk a Pénzcentrumon. Az elmúlt három napban a kormány egy kihelyezett kormányülés keretében többek között az ország energiastratégiájáról is tárgyalt, amelyben komoly szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások is. Ehhez azonban Gulyás Gergely szerint hálózatfejlesztésre van szükség, ami akkor jöhet létre, ha sikerül megállapodásra jutni az EU-val és biztosítva lesznek a források, amiknek jelentős részét energetikai beruházásokra tervezi költeni a kormány.

A kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze: hálózatfejlesztést (villamosenergia és földgáz egyaránt) és egymillió okosmérő telepítését ígérte, illetve a megújuló energiaforrásokra is nagy hangsúlyt fektetne a kabinet. Ezen kívül elektromos buszok beszerzését is tervezik, de kitért külön a földgázvezetékek fejlesztésére is. Ugyanis, ha Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül jöhetne hazánkba olaj, ezért is kulcsfontosságú ennek a hálózatnak a fejlesztése, ami Horvátországgal közösen fog megvalósulni. Szó esett az iparfejlesztésről is, azon belül a zöldenergia-fejlesztésről és külön kitért Gulyás Gergely a dunai finomító átállítását többféle kőolaj felhasználására is.

A Pénzcentrum szakértőket kérdezett arról: szerintük mennyire megvalósíthatóak a bejelentett energiafejlesztési tervek, valamint hogy miért van szükség a dunai finomító és a horvát kőolajvezeték gyors rekonstrukciójára.

Csak a cégek járnak jól?

Nagy terveket hallhattunk, de legalábbis kétséges, hogy pontosan mely tervek kapcsán számíthat Magyarország EU-s támogatásokra – mondta a Pénzcentrumnak Holoda Attila energetikai szakértő. Úgy fogalmazott, hogy a bejelentett tervek sokkal inkább a cégeknek, és nem a lakosságnak kedveznek majd.

Kicsit olyan érzésünk lehet, hogy a kormány be is jelentett valamit, meg nem is. A miniszter által bejelentett tervezetek elsőre valóban tűnhetnek régen esedékes energiahatékonysági beruházásoknak, csakhogy ezek nem tűnnek olyannak, mint amiből a lakosság olyan nagyon profitálni fog

- fogalmazott lapunknak a szakértő. Megjegyezte azt is, hogy szerinte az EU joggal kéri majd, hogy ne a nekünk küldött forrásokból, hanem a vállalatok – különösen az állami, vagy az ahhoz közel állók – saját profitból oldják meg a fejlesztéseket.

Hogy megvilágítsam, mire gondolok: bejelentették például a horvátországi kőolajvezeték bővítését, csakhogy azzal az a baj, hogy nem az államnak kellene végeznie, és főleg nem állami vagy EU-s pénzből, hanem magának a cégnek, jelen esetben az állami olajvállalatnak. Biztosak lehetünk abban, hogy ebben az esetben hiába vár a kormány uniós forrásokat ilyen és ehhez hasonló célokra, Brüsszel bizonyosan nem fog adni pénzt olyan fejlesztésre, aminek állami, vagy ahhoz közeli céghez van köze, és amelyet a saját profitjából lenne inkább ildomos megoldania, fejlesztenie

- mondta Holoda Attila. Szerinte az is kulcskérdés, hogy a kormány rengeteg olyan energetikai fejlesztéstípusról még csak említést sem tett, amik pedig inkább a civil lakosság, és nem a vállalatok jólétét hozná.

Sokkal izgalmasabb és jobban meg is térülő projekt lehetne a távhőrendszer korszerűsítése, ha több embert tudna az állam ebbe a rendszerbe bevonni, erről semmit nem hallottunk. Szó esett viszont a hálózatfejlesztésről, ami például a MAVIR hatásköre lenne, de az állam ezt is EU-s pénzből tervezi megvalósítani – és már vissza is tértünk a kiinduló problémához, vagyis hogy erre az EU nagy eséllyel egy centet nem ad. Felül kellene viszont vizsgálni a szélerőművek engedélyeztetését, vagy azt, hogy egyszer vissza kell engedni a rendszerbe a napelemet használókat – mind halaszthatatlan, sürgős tennivalók lennének, de akarat sem látszik rá

- tette még hozzá a szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kimaradnak a lakóépületek?

Jó ötletnek tartja a hálózatfejlesztést az Energiaklub, amely lapunknak küldött válaszában azt írta: üdvözlik a döntést, de további átgondolást is javasolnak, melyeket szerintük tanulmányok is megerősítenek.

Környezeti és energiafüggetlenségi szempontból is fontosnak tartjuk a megújulók arányának növelését. A szélerőművekre vonatkozó példátlanul szigorú szabályozás enyhítése elengedhetetlen, a jelenlegi 12 kilométeres védőzóna maximum 1 kilométerre történő csökkentését javasoltuk is nemrégiben. Az utóbbi évtizedben a szélerőművek beruházási költsége jelentősen csökkent, a technológiai fejlődés következtében pedig kihasználtságuk növekedett. Mivel a naperőművekkel szemben inkább este és a téli időszakban termelnek jobban, azok ingadozását kiválóan kiegyenlítik. Emellett is szükség van a hálózat-fejlesztésre, különösen, hogy az alacsony rezsiárak miatt az utóbbi 10 évben erre nem jutott elég forrás.

Az Energiaklub lapunknak küldött válaszában azonban nem csak dicsért: értetlenül állnak az előtt, hogy az energetikai korszerűsítésből éppen a lakóépületek maradnának ki.

Az Energiaklub üdvözli a középületek energetikai fejlesztését célzó terveket, de súlyos hiányosságnak tartaná, ha a lakóépületek kimaradnának az energiahatékonysági fejlesztésekből. A magyarországi lakóépület-állomány kétharmada ugyanis energetikai szempontból rendkívül elavult. Megfelelő energetikai felújítások segítségével a lakosság által jelenleg felhasznált fűtési célú energia jelentős része megtakarítható lenne

 - fogalmaztak válaszukban.

Tegnap kellett volna kezdeni

Gulyás Gergely a kormányinfón említette az horvátországi kőolajvezeték kapacitásának növelését, és azt is, hogy a dunai olajfinomítóban több fajta olajat is elő lehessen állítani. Ez Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-Szövetség főtitkára szerint nem ördögtől való, és nagyon sietni is kell ezzel a munkával.

Rendkívül sürgős, hogy a dunai olajfinomító feldolgozási módjait bővítsék, ugyanis Magyarország ez év végétől hazánk nem exportálhat tovább orosz kőolajat. Hogy másként fogalmazzak: ellátásbeli problémákat is okozhat, ha a Barátság kőolajvezetéken érkező olajat nem sikerül elegendő mennyiségben átdolgozni, és éppen ezért van szükség az adriai vezeték bővítésére is: Szlovákiával együtt kivételt képez Magyarország, hiszen azon országok közé tartozunk, akik egyedül a Barátság kőolajvezetéken át részesülnek olajból, és az oroszokkal szemben meghozott gazdasági szankciók miatt azonnal meg kell kezdeni az átállást

- mondta Grád Ottó a Pénzcentrumnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm