15 °C Budapest
Hands of the bride and groom on the wedding bouquet.

Egyre kilátástalanabb helyzetben a magyar fiatalok: nem csoda, hogy egyre fogy a magyar

2023. január 29. 11:00

Sokkal kevesebben kötöttek házasságot tavaly, mint 2021-ben, több mint harmadával esett vissza az arány az egy évvel korábbihoz képest. Szakértőkkel jártuk körbe, pontosan milyen okai lehetnek ennek: vajon megtorpant a házasságkötési kedv, ami évek óta fényesen világított a magyar demográfia egén?

Drasztikus mértékben lecsökkent a házasságkötések száma tavaly decemberben – ez derült ki a KSH pénteken kiadott népmozgalmi adatsorából, melyet mi is bemutattunk a Pénzcentrumon. Az év utolsó hónapjában 7366 gyermek született, és 11 940 fő halt meg - ezt közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

11 940 fő vesztette életét, 28%-kal, 4542 fővel kevesebb, mint 2021 decemberében. A jelentős csökkenés oka a koronavírus-járvány negyedik hullámának 2021. decemberi, magas bázisértéke. A járvány előtti utolsó év, 2019 azonos időszakához képest 6,5%-kal, 730 fővel többen haltak meg. A természetes fogyás a 2021. decemberi 9150-nel szemben 4574 fő volt. De van még egy riasztó adat:

2798 pár kötött házasságot, ez 36%-kal, 1560-nal kevesebb a 2021. decemberinél. Az egész évet nézve a házasságkötések száma 11%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Szerettük volna megérteni, hogy vajon tényleg elment a fiatalok kedve a házasságkötésektől, vagy másról van szó, ezért szakértőket kérdeztünk a témában. Ami biztos: a nagyobb képet nézve a házasságkötések száma már évek óta növekszik, míg a válásoké bár stagnál, 2021-ben mégis valamivel több volt belőle, mint az azt megelőző évben – szakértők ezt korábban a 2020-ban lecsapó covid-helyzettel magyarázták, mikor a kényszerű összezártság miatt több házaspár gondolta úgy, hogy jobb lesz külön folytatni.

Nem trend, de nem tudni, mi lesz

Mindig több éves távlatban érdemes nézni a hasonló statisztikákat – ezt mondta az adatokról a Pénzcentrumnak adott gyorselemzésében Tóth Olga családszociológus. A szakértő rávilágított, hogy nem szabad egyetlen hónapot összehasonlítani egy évvel korábbival, hiszen az elmúlt években összességében nőtt a házasságkötések száma.

Való igaz, hogy jóval kevesebb házasság köttetett decemberben, de sosem szabad egyetlen hónap adataiból kiindulni – ha ránéz az elmúlt évekre, akkor láthatja, hogy a kormány családtámogatási akciói és kedvezményei nyomán jelentősen megnőtt azok száma, akik hivatalosan is összekötik az életüket. Az viszont szinte biztos, hogy ez a trend lassulni látszik, vagyis kifutás-közelben van az emiatt összeházasodó párok lelkesedése – ennek ellenére megjósolhatatlan, hogy egy-két év múlva vajon ez megmutatkozik-e a házasságkötések számának csökkenésében.

A szociológus kitért arra is, hogy más oka is van annak, ha valaki hivatalossá is teszi az együttélést – de azok is egyre többen vannak, akik a papír nélküli együttélést is teljes mértékben elfogadják „hivatalosnak”.

A vallásos emberek például nyilvánvaló okokból másként tekintenek a házasság intézményére, mint a nem vallásos fiatalok, esetükben persze a válás is ritkább. Míg pár éve az volt a mondás a nem házas, de együtt élő párok között, hogy „az csak egy papír”, ma már a házasságkötés nélküli családot is elfogadják, elfogadtatják magukkal – persze a már említett családtámogatások sokkal több párt vehetnek rá arra, hogy hivatalos úton is egy pár legyenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Január: válások hónapja?

Az év első hónapja híres arról, hogy a bíróságokat elöntik a válóperes beadványok, az ünnepek után sokan jönnek rá, hogy máshogyan akarnak élni, és ebben sokszor a házasságuk felbontása is benne van – magyarázta lapunknak Galambos Balázs mediátor, válási tanácsadó.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban az első januári munkanapot Divorce Day-nek, vagyis Válások Napjának is nevezik. Ekkor elöntik a bíróságokat a válókeresetek, sokan ugyanis beleveszik az újévi fogadalmaik közé, hogy radikálisan változtatnak az életükön, és ebben igen sokan azt látják megoldásnak, ha felbontják az eddigi házasságukat

- mondta a szakember a Pénzcentrumnak. Hozzátette azt is: szerinte nincs mit csodálkozni azon, hogy decemberben jelentősen csökkent a házasságkötések száma.

Az év vége sosem „hajtós” időszak a házasságkötésekben, hiszen közelednek az ünnepek, inkább arra tesznek félre az emberek, vagy az ajándékokra, az ünnepek körüli kiadásokra költik a pénzt. Ahogy én a 2022-es évben észrevettem, eleve kevesebben adták a fejüket házasodásra, hiszen ennek adott esetben jelentős kiadásai tudnak lenni, és ez a jelenlegi inflációs környezetben, az energiaválsággal terhelve egyáltalán nem férnek bele a sokaknál szűk költségvetésbe

- fejtette ki lapunknak Galambos Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?