15 °C Budapest
Lovely little girl in warm clothing looking through the window thoughtfully while sitting on the window sill in her new home.

Érik a fordulat az ingatlanpiacon? Erre számítson, aki 2023-ban lakást, házat venne

2022. december 29. 08:15

Az elszálló energiaárak és infláció hatással vannak a hazai ingatlanpiacra is. A HelloVidék cikkéből kiderült, ingatlanpiaci szakértők szerint mi várható 2023-ban ezen a területen.Az egyik fő szempont lett az energiahatékonyság az ingatlanvásárlás során, egyes területeken és egyes ingatlantípusok esetében árcsökkenés is mutatkozhat. A megmaradó állami támogatások a jövő évben is hangsúlyosak lesznek az otthonteremtés során.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank szakértői szerint az energiaválság hatására egyértelműen felértékelődött az ingatlanok energetikai besorolása, mostanra már az egyik fő szempont lett a fizetendő rezsiköltség. A koronavírus-világjárvány alatt nőtt a kereslet a családi házakra, viszont a 2022-es gazdasági folyamatok miatt visszaesett az érdeklődés irántuk. A Takarék Jelzálogbank szakértőinek várakozásai szerint az ingatlanpiacon lassulás következik be 2023-ban, visszarendeződés várható. A kevésbé népszerű területeken és a nem energiahatékony ingatlanok esetében várhatóan csökkenni fognak az árak. Az ingatlanok ára elsősorban a balatoni régióban, a kiemelt üdülőövezetekben és a fővárosban, illetve a jelentősebb munkalehetőséget kínáló városokban, régiókban – például Győrben, Debrecenben – emelkedhet jelentősebb, de nem drasztikus mértékben.

A Duna Houseszakértője szerint az ingatlanvásárlás során felértékelődött az energetikai jellemzők és a fenntartási költségek fontossága, és ez az ország minden területén hatással van a keresletre. A 2022-es év alatt bekövetkezett események alakították az ingatlanpiacot, az év eleji szárnyalást követően fokozatosan csökkenni kezdtek a tranzakciószámok, emellett megállt a régóta tartó áremelkedés. A hiteles vásárlók aránya szintén csökkent. A megmaradó állami támogatások a jövő évben is hangsúlyosak lesznek az otthonteremtés során.

A következő évre vonatkozóan nehéz előre megjósolni, hogy mi várható, az előzetes várakozásokkal szemben még nem terjedt el a három havi kaució a bérbeadók között, azonban ehhez az is hozzájárul, hogy az enyhe időjárás miatt még mindig nem érkeztek meg az első igazi téli fogyasztást mutató rezsiszámlák. Az emberek elkezdtek alkalmazkodni az energiaárak megnövekedése következtében kialakult új helyzethez, és spórolással igyekezek kordában tartani az ingatlanok fenntartási költségeit.

Az Otthon Centrum szakértői szerint az energiaválság okozta lassuló gazdasági növekedés már az ősz folyamán éreztette hatását az ingatlanpiacon. Az előző év azonos időszakához képest 20-30%-kal esett vissza a kereslet. Ennek következtében novemberre már szemmel látható volt az ingatlanok értékesítési idejének, valamint az alku mértékének növekedése is. A vásárlók ismét az olcsóbb, kisebb ingatlanokat keresik, azonban a gáz, illetve az elektromos áram árának emelkedése miatt felértékelődtek az energetikailag korszerűbb lakások is.

Véleményük szerint az ingatlanárak esetében néhány %-os árkorrekció minden szegmensben előfordulhat. Az őszi adatok alapján országos átlagban azt látják, hogy minden szegmensben történt korrekció. Az októberi és novemberi tranzakciók során országosan az átlag négyzetméterár az előző (III.) negyedévhez képest panellakások esetében 7%-kal, a tégla építésű társasházi lakásoknál 4%-kal, a családi házaknál 2% -kal csökkentek. Ugyanakkor a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárakhoz képest a most kialakult árszint továbbra is magasabb, éven belül drágulás volt. Úgy látják, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a válságállóság ezúttal nem feltétlenül csak az ingatlantípusok, hanem nagyobb mértékben a korszerűség kérdése is lesz.

A teljes cikk az ingatlanpiac várható alakulásáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem