8 °C Budapest
Man installing thermal roof insulation layer - using mineral wool panels. Attic renovation and insulation concept

Ne csússz le a rezsicsökkentő ingyenmilliókról: ezzel a trükkel még bőven beférhetsz a szűkös határidőbe

2022. október 28. 15:29

Lakásfelújítási lázban ég az ország, tömegek igyekeznek még az utolsó pillanatban kihasználni az állami ingyen milliókat. Érthető, hiszen év végéig igényelhető az otthonfelújítási támogatás, aminél a költségek felét, akár 3 millió forintot utólag megtéríthet az állam. De van még elég ideje annak, aki most kapott csak észbe, hogy kihasználná a lehetőséget, vagy már lekésett róla? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a lehetőségeket.

Az otthonfelújítási támogatás (lakásfelújítási néven is hallhattunk már róla) egy maximum 3 millió Ft összegű vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igényelhető.

Aki most kap csak észbe, annak nagyon kell sietnie, hiszen a támogatás legkésőbb 2022. december végéig igényelhető, ami azt jelenti, hogy legkésőbb eddig kell az igényléshez szükséges dokumentumokat postára adni, személyesen leadni valamelyik kormányablakban, de lehetőség van a Kincsár által üzemeltetett elektronikus felületen is feltölteni azt. A Bankmonitor szakértői szerint ugyanakkor jó hír, hogy az esetlegesen szükséges hiánypótlás nem számít bele a határidőbe, vagyis ezt akár 2023-ban is be lehet nyújtani.

Hiába áll rendelkezésre a benyújtásra kicsivel több mint két hónap, az idő mégis sürget, hiszen aki most kap csak észbe, annak még szabad kapacitással rendelkező szakembert kell keresnie, és persze a munkálatok elvégzésére is kell számolni valamennyi időt. A támogatott munkálatok között egy sor rezsicsökkentő beruházást is találhatunk, ami különösen fontos a mostani időkben.

Különösen szorít az idő akkor, ha nincs elegendő saját forrás a munkálatok előfinanszírozására. Utólagos finanszírozásról van ugyanis szó, vagyis előbb ki kell fizetni a felújítási munkálatok költségeit, a Magyar Államkincstár pedig a benyújtott és elfogadott számlák alapján utalja el a megállapított összeget.

Ez azt jelenti, hogy akinek nincs saját megtakarítása, az csak úgy használhatja ki a lehetőséget, ha hitelt vesz fel, amit azután a támogatási összegből akár elő is törleszthet.

Éppen ezért dolgozták ki az államilag támogatott otthonfelújítási jelzáloghitelt, aminek a kamata fix 3%, a támogatási összeg pedig automatikusan csökkenti a tartozást. A hitel igénylésére, a munkák elvégésére, valamint a támogatási igény benyújtására azonban már nem áll rendelkezésre elegendő idő, ugyanis egy jelzáloghitel esetében átlagosan 1-1,5 hónap átfutási idővel lehet számolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megoldást jelenthet ugyanakkor egy személyi kölcsön, ahol az igényelt összeg jellemzően 5-6 munkanap alatt megérkezik a számlára azt követően, hogy minden szükséges dokumentumot megkapott a bank. A személyi kölcsönök kamata a támogatott otthonfelújítási hitelhez hasonlóan fix, vagyis a futamidő alatt nem változik, a felvehető összeg pedig 10 millió Ft is lehet.

A személyi hitelek kamata a választott banktól függően körülbelül 11-22% között lehet, de a hitel költségét befolyásolja az igazolt jövedelem és az igényelt összeg nagysága is. A személyi kölcsön igénylésének ugyanakkor nem feltétele az ingatlanfedezet, részben éppen emiatt is rövid az átfutási idő, hiszen nincs szükség értékbecslésre, valamint a szerződés közjegyzői okiratba foglalására.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem