Rear view of an unrecognizable abused woman sitting on her bed looking out the window. Concept of gender violence, domestic violence and depression.

Ezzel a trükkel sokkal olcsóbb lehet otthon a fűtés: nem kerül egy vagyonba, mégis hatékony

2022. október 26. 20:40

Év végéig még igényelhetők az otthonfelújításra, korszerűsítésre fordítható állami támogatások. Ezekkel azért is érdemes élni, mert például egy tetőtéri ablakcsere után 1-2 fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot, miközben a komfortérzetünk nem változik – vagyis a beruházás anyagilag is megtérül, ráadásul akár egyetlen nap alatt is elvégezhető. Így az otthontulajdonosok nem maradnak le az állami támogatásról, és még a téli fűtésszezon kezdete előtt javíthatnak otthonaik energiaegyensúlyán.

A klímaváltozás hatására az elmúlt években egyre többen kezdtek el tudatosan odafigyelni az energiafogyasztásuk mérséklésére, az európai energiakrízis miatt pedig még inkább központi szerepet kaptak azok a megoldások, amelyekkel csökkenthetőek az otthonok fenntartási költségei. A korszerű, jó energiaegyensúlyú otthonokban akár sokkal kevesebb energia felhasználásával is el lehet érni ugyanazt a komfortérzetet, – ez sokakat ösztönöz az energiahatékonyságot javító beruházásokra, például az ablakok lecserélésére. Ezeket a korszerűsítéseket támogatják az otthonteremtési, otthonfelújítási támogatások is, amelyek a gyereket nevelő családok számára könnyítik meg az életterük növelését, vagy otthonuk egészségesebbé, fenntarthatóbbá tételét.

„A lakhatási költségek előteremtése az EU-n belül is sokak számára jelent nehézségeket: már a pandémia előtt is az EU-ban élők 9,4%-át érintette a lakásköltség-túlterheltség, vagyis ennyien voltak, akik jövedelmének több mint 40%-át a lakhatási költségeik tették ki. Az épületek korszerűsítésével ezek a kiadások csökkenthetőek, tehát pénzügyi szempontból ezek a befektetések megtérülőek mind az egyénnek, mind a közösségnek” – mondta Katona Márton független pénzügyi szakértő a VELUX három részes edukációs videósorozatában.

A támogatásokkal az ablakok bekerülési költsége akár a felére is csökkenthető, a családok által befektetett összeg pedig meg is térülhet néhány fűtési szezon alatt: a három rétegű, modern tetőablakok lehetővé teszik, hogy 1-2°C-kal alacsonyabbra állítsuk a termosztátot úgy, hogy közben nem csökken a komfortérzetünk. Az ablakcserével így 17,65%-os energiamegtakarítást, az ablakcserével és a termosztát lejjebb tekerésével (22 Celsius-fokról 20 Celsius-fokra) pedig közel 40%-os energiamegtakarítást érhetünk el, miközben ugyanolyan kellemesen érezzük magunkat az otthonunkban.

Az energiatakarékos üvegezés - akár dupla vagy tripla üvegezésről van szó - segít visszaszorítani az otthon hőveszteségét, így a szén-dioxid-kibocsátást és a közüzemi számlák összegét is. A modelltetőtérben végzett mérései igazolták továbbá, hogy két tetőablak cseréjével akár 11%-kal is csökkenthető a szükséges fűtési energia az adott szobában, az ablak hővesztesége pedig akár 60%-kal is mérsékelhető az ablakcserével.

Mindehhez persze elengedhetetlen, hogy jó minőségű ablakokat válasszunk, és átgondoljuk, megtervezzük a felújítást. Az ablakok szigetelési képessége mellett fontos gondolni az energiahatékonyságra is, vagyis, hogy a nyílászárók napenergia-nyeresége magasabb legyen, mint az ablakon keresztüli energiaveszteség. A megfelelő kiegészítőkkel, és azok tudatos használatával az energiahatékonyság még tovább javítható:

A téli időszakban a napenergia-nyereség pozitívan járul hozzá a fűtési igényhez. A redőnyök és rolók automatizált használatával érhető el a legoptimálisabb hőveszteség-csökkentés, és a kihasználtsági tényező is az évszakhoz igazítható

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– magyarázza Ritea Noemi. A VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette: „A külső redőnyök télen javíthatják az ablakok hőszigetelését, és ez az extra szigetelés csökkentheti a fűtési igényt. Mivel ezekben a hónapokban a napenergia-nyereség gyakran nagyobb jelentőséggel bír, mint a hőveszteség, az árnyékolókat érdemes csak éjszakára leengedni.”

Az ablakok lecserélésével nemcsak a fűtési számlán lehet csökkenteni, a napfény beengedésével és a levegő minőségének javításával növelhető a produktivitás, ami szintén akár számszerűsíthető gazdasági előnyökkel járhat – ennél is fontosabb azonban, hogy az otthonunkban élők egészségének megőrzésében is segíthetünk vele.

„Az átgondolt, tudatos tervezéssel és a megfelelő ablakok kiválasztásával még a fűtési szezon kezdete előtt megteremthetjük az energiaegyensúlyt és ezzel fenntarthatóbbá tehetjük otthonainkat, ráadásul a megfelelő szellőztetéssel, és a beázások, penészesedés megelőzésével és a hőhidak kiiktatásával egészségesebbé is válik az otthonunk. Mindezekre tekintettel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az energiahatékonyságot célzó otthonfelújítási támogatások 2023-tól is elérhetőek legyenek a lakosság számára” – mondta Mészáros Krisztián, a cégcsoport közép-kelet-európai régiójának alelnöke. „Érthető módon ezért sok család a fűtési számláinak csökkentése mellett azért is veszi igénybe az otthonfelújítási támogatásokat az ablakcserére, mert egy jobb levegőjű, világosabb, élhetőbb házban szeretnék felnevelni a gyermekeiket.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem