4 °C Budapest
Cozy living room winter interior with fireplace

Hivatalosan is indul a fűtési szezon: így kell tüzelni tűzifával, ezt rontják el most sokan

2022. október 15. 11:02

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) felhívja a figyelmet a tűzifával való helyes fűtés fontosságára. A hatékony tűzrakás és begyújtás, valamint a tűzifa helyes tárolása egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is.

A 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletben foglaltak szerint az úgynevezett fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Ez még 2005-ben változott meg, az új távhőtörvény hatálybalépését követően. Sokan még mindig ehhez a dátumhoz kötik a fűtési szezon jelképes kezdetét. A TIM mai közleményének felütése szintén "Indul a fűtési szezon" volt.

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken. Kifejtette, a helyes lakossági fűtési módok alkalmazásával és a helyes tüzelőanyag használatával nemcsak a települések levegőminőségének javításáért, hanem az ott élők egészségi állapotának megőrzéséért is sokat tehetünk, írja a HelloVidék. Az államtitkár szerint semmiképpen ne fűtsünk hulladékkal, mert veszélyes, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe, ami nem csak a környezetet, de az egészséget is veszélyezteti.

A helyes lakossági tüzelés tízparancsolata az agrárminisztérium szerint:

 1. Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.
 2. A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.
 3. Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.
 4. A tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítom legalább 12 hónapig.
 5. A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be. 
 6. A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.
 7. Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.
 8. A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.
 9. Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.
 10. Soha nem égetek hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

A tűzgyújtás helyes módjáról, valamint a tüzelőanyag tárolásának fortélyairól az agrárminisztérium honlapján lehet tájékozódni. Ezeknek az ajánlásoknak a betartásával spórolhatunk a tüzelőanyaggal, így pénzt takaríthatunk meg - és az egészségünk is biztonságban lesz.

A helytelen tüzelés egészségügyi hatásai

A gyengébb minőségű szenek: faszén, tőzeg, lignit, továbbá a hulladékok égetése során jelentős mennyiségű és fajtájú káros anyag keletkezik egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok összetételből, másrészt a relatíve alacsonyabb égetési hőmérsékletből adódóan.

A helytelen tüzelés során felszabaduló szálló por, szénmonoxid, kéndioxid, nitrogén-oxidok, policiklikus aromás szénhidrogének, iIllékony szerves vegyületek valamint fémrészecskék mind káros egészségügyi hatásokkal bírnak. Ezekről részletesen az agrárminisztérium honlapján lehet olvasni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

 • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
 • rétegelt lemez, bútorlap,
 • építési fahulladék,
 • színes, „fényes” papírhulladék,
 • petpalack, műanyag hulladék,
 • autógumi, használt ruha, rongy,
 • fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük. Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Hova fordulhatok, ha a szomszéd „befüstölt”?

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják - írja az agrárminisztérium honlapja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?