10 °C Budapest
Concept of smart modern luxury wealthy home. On white wall home security alarm and video intercom, no people. Climate control system on a white wall close up

Súlyos dolog derült ki a klímás fűtésről: erről jobb, ha minden magyar család tud

2022. szeptember 12. 10:45

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a gázfűtés kiváltására a fűtésre alkalmas klímák jelenthetnek megoldást. A tervek szerint pedig a kormány lehet támogatná is ezt a megoldást. Balogh József energiapiaci szakértő szerint azonban a villamosenergia-hálózatunk koránt sincs arra felkészítve, hogy az eddiginél is többen kezdjenek el klímával fűteni – számolt be az RTL.

Az emelkedő energiaárak kapcsán a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány alapvetően a megoldást a gázfűtés kiváltásában a split klímában látja. Azonban Balogh József energetikai szakértő szerint csak elsőre tűnhet jó ötletnek, hogy hazánkban még többen válasszák ezt a fűtési módszert.

A mai magyar elektromos elosztó rendszer az nem arra van kitalálva, hogy tömegesen split klímával kezdjenek el fűteni – mondta az energiapiaci szakértő az RTL Híradónak. Ugyanis, ha egyszerre túl sokan kapcsolják be a split klímát télen, akkor könnyedén ellátásbiztonsági bajok alakulhatnak ki.

Ennek oka, hogy Magyarország nagyrészén a villamosenergia-hálózat elavult, így nem bírna ki egy ilyen fajta nagyobb terhelést. Ennek ellenére nem véletlenül szeretnének sokan átállni erre a fűtési megoldásra: a számítások szerint ugyanis az energiaválság tized annyiba fog kerülni a klímával való fűtés, mintha a gázt választanánk továbbra is.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?