9 °C Budapest
Woman washes hands under water spigot.

Vízhiány van szerte Pest megye településein: nem látják az ottlakók a kiutat

2022. július 1. 11:30

Több Pest megyei településen is komoly problémákat okoz a vízhiány: Solymáron már több helyen is hiába nyitják meg a csapokat. Bár a helyzetet vízszállító teherautókkal próbálják megoldani, de így is a 24.hu szerint Pilisborosjenő polgármestere szerint egyedül a beépítési stop lenne a megoldás.

Beköszöntött a kánikula, amikor is akár 40 fok is lehet napközben. Ha ez nem lenne elég, akkor Pest megye több településén is vízhiánnyal küzdenek a lakók. Solymáron például vannak házak, ahol már nem is folyik víz a csapból és teherautókról kell pótolniuk az ottélőknek az ivóvizet.

Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere szerint a vízhiány időszakosan szokott jelentkezni, leginkább a kora esti órákban okoz problémákat.

A fennakadás nagyjából ezer embert érint, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság negyedénél ilyenkor éppen csak, hogy csorgadozik a víz

– számolt be a polgármester a 24.hu-nak. A lap azután keresete fel több Pest megyei település vezetőjét, miután két nappal ezelőtt kiderült, hogy a napok óta tartó kánikula olyan mértékű fogyasztást eredményezett az agglomerációban, hogy sok helyen nyomáseséssel, vagy akár átmeneti vízhiánnyal is számolniuk kell az embereknek. Tömöri szerint a fő probléma az, hogy a rendszert nem ennyi emberre tervezték meg anno, ezért szerinte beépítési stopot kell hirdetni legalább átmenetileg, mert másként nem tudja utolérni a fejlesztéseket az infrastruktúra.

Solymáron viszont még súlyosabb a helyzet, itt nem időszakos kiesésekről beszélhetünk: „ha valaki megnyitja a csapot, nem jön belőle semmi”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– érzékeltette a helyzetet Szente Kálmán a település polgármestere, akit személyesen is érint a vízhiány. Elmondása szerint már hétfőn is érezhető volt a nyomáscsökkenés, de keddre már teljesen elfogyott a víz. Ekkor kapták meg az üzenetet a szolgáltatótól, miszerint a település lenti részén olyan mértékű volt a vízfelhasználás, hogy fentre már nem jut el és nem tudják ilyen gyors ütemben feltölteni a tározót.

Ez a helyzet viszont már nem egyedül a napok óta tartó hőség miatt van: Szente szerint a probléma egyrészről a lakosságszám, másrészről az, hogy az embereknek átalakult az életvitele. Nőtt a vízigény a locsolórendszerekkel, medencékkel, de a rendszer korszerűtlensége sem segít a helyzeten, hiszen 70 éves csöveken folyik keresztül a víz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm