25 °C Budapest
Upset young woman with lots of clothes on sofa in room. Fast fashion wardrobe

Indul a tavaszi szanálás, gardróbfrissítés: erre figyelj, akkor nem fogsz pazarolni

2022. április 17. 15:15

Sokan használják ki a tavaszi szünetet arra, hogy rendet vágjanak a szekrényükben. A téli ruhatárat hosszabb időre el lehet pakolni, felső polcra tenni, és ideje elővenni a tavaszias darabokat. Ezalatt fel lehet mérni, mit kell újonnan beszerezni, illetve mit lehet kiszanálni. A szanálással pedig együtt jár, hogy új helyet keresünk a már nem használt daraboknak. Ehhez adnak most tippeket a szakértők.

A tavaszi nagytakarítással gyakran együtt jár gardróbunk rendezése és a rég nem használt, feleslegessé vált ruháink kiválogatása is. Több lehetőségünk is van, amikor a szelektált ruháink és cipőink sorsáról döntünk: az egyik alternatíva lehet például – a jó, hordható állapotú holmik esetében – a rászorulók részére történő adományozás. Ha ezt az utat választjuk, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk, mielőtt belevágunk. Az LG szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelnünk, hogy az adományozás igazán hasznos lehessen.

A szervezetek tehermentesítése

Mivel a karitatív szervezeteknek jelentős költségeket jelentenek például a ruhák válogatásával, rakodásával, raktározásával, szállításával vagy éppen a munkatársak foglalkoztatásával kapcsolatos kiadások, ezért érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, amivel megkönnyíthetjük a munkájukat. A ruháink, cipőink válogatása során gondoljuk át, hogy melyik darabok lehetnek hasznosak azoknak, akik azokat később megkapják. Szintén fontos, hogy hordható, használható, jó állapotú darabokat válogassunk ki, hiszen az adományozás nem lomtalanítás.

Nézzünk szét a környezetünkben

Érdemes minden esetben felvenni a kapcsolatot egy kiválasztott szervezettel, hogy kiderüljön, tudnak-e egyáltalán ruhaadományt fogadni. Még ezt megelőzően nézzünk szét saját környezetünkben, közvetett vagy közvetlen ismerősi körünkben, hogy van-e olyan, akinek szüksége lehet hasonló támogatásra. Ennek előnye, hogy így a folyamatban nincs szükség köztes szervezetre, amely válogatja, raktározza és szállítja a ruhákat, így több kapacitásuk maradhat más adományokkal foglalkozni, ráadásul az adományozott ruháink is azonnal megfelelő helyre kerülhetnek.

Ha egy nagyszabású gardróbfrissítés után nagyobb adag ruhát adományoznánk, érdemes nem és életkor szerint szétválogatnunk a darabokat, ezzel is megkönnyítve az önkéntesek munkáját. További szortírozási szempont, hogy a karitatív szervezetek sokszor csak az éppen aktuális évszakban viselhető ruhákat tudják befogadni, mert így nem kell hosszú ideig raktározniuk a darabokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tiszta és jó állapotú ruhákat adjunk

Mivel a szervezeteknek nincs lehetőségük a ruhák és cipők javíttatására, tisztítására, fontos, hogy olyan darabokat adományozzunk, amik tiszták és hibátlanok, egyszóval azonnal hordhatóak. Mielőtt tehát átadjuk a szervezetnek vagy közvetlenül a rászorulóknak, fontos, hogy alaposan mossuk, és lehetőleg vasaljuk is ki a ruhákat, vagyis hozzuk olyan állapotba, mintha mi készülnénk felvenni.

A mosás előtt ellenőrizzük a ruhák címkéit és válasszuk a nekik megfelelő programot és az ajánlott hőmérsékletet, a folyamat végeztével pedig figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk sokáig a ruhákat a gép dobjában, mert meggyűrődhetnek az anyagok. Ezután szárítsuk meg a darabokat – ha van lehetőségünk, a gyors és alapos eredmény érdekében, érdemes ehhez szárítógépet használnunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?