Összefog az ország, lépnek az önkormányzatok: így segíthetsz te is az Ukrajnából menekülőkön

Összefog az ország, lépnek az önkormányzatok: így segíthetsz te is az Ukrajnából menekülőkön

2022. február 26. 16:32

Már most 120 ezren menekültek el a a háború sújtotta Ukrajnából a harcok elől, és várhatóan ez a szám a következő napokban tovább emelkedik majd. A folyamatos aggasztó hírek miatti feszültség úgy is feloldható, ha az ember tesz valamit, azaz segít a menekülteken és azoknak a magyaroknak és ukránoknak, akik nem tudják, vagy nem akarják elhagyni hazájukat. A főváros és az önkormányzatok szállással, adománygyűjtéssel segítenek, de egyénileg is van mód erre megbízható szervezeteken keresztü.

Harmadik napja tart az orosz-ukrán válság, és a helyzet egy cseppet sem javult: friss adatok szerint 198 ukrán állampolgár vesztett már életét a harcokban, civilek és katonák vegyesen, és 1115-en sérültek meg. Már most 120 ezren menekültek el az országból a harcok elől, de várhatóan ez a szám a következő napokban tovább emelkedik majd.

Magyarországnak, mint szomszédos országnak kiemelt szerepe van az ideérkezők ellátásában és biztonságba helyezésében, ezt sokan tudják, érzik, akik reagáltak is azonnal. A menekülőknek nem csak ételre, meleg ruhára, szállásra is szükségük van. Mint ahogy arról a Pénzcentrum már korábban írt, sok fővárosi és vidéki önkormányzatnak van üdülője, nyaralója, ahol tavasztól őszig a kerületi, települési lakosok pihenhetnek kedvező áron. Ezek most értelemszerűen üresen állnak, és már számos önkormányzat felajánlotta őket a menekültek számára.

Budapest

A Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását. A főváros szinte azonnal kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tud ellátni. A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársaiktól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van. A háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről a főpolgármester tájékoztatta a belügyminisztert, felvették az ügyben a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is. A Fővárosi Önkormányzat felkészült arra is, hogy koordinálja a humanitárius segítségnyújtás különböző formáit, budapesti polgárok részéről az elmúlt napokban is sok felajánlás érkezett. Munkatársaik kapcsolatban állnak a magyar-ukrán határszakaszon dolgozó, humanitárius segítségnyújtást végző civil szervezetekkel.

Budavári Önkormányzat

A Budavári Önkormányzat felvette a kapcsolatot helyi testvérvárosával, Munkáccsal, és támogatását ajánlotta fel a Kárpátaljai Ferences Missziónak. Két táborhelyüket Horányban és Zamárdiban előkészítik a menekülők befogadására. 150-200 embert tudnak elszállásolni.

II.kerület

A II. kerületi képviselő-testület február 24-i ülésén Őrsi Gergely polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédos Ukrajnában kitört háborúra tekintettel okkal aggódunk az életüket féltő, menekülni próbáló emberekért, közöttük a Kárpátalján élő honfitársainkért. Mint mondta, egy kerületi önkormányzat mozgástere csekély, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson a II. kerület, ezért a polgármester arra kérte a beruházási igazgatóság munkatársait, hogy készítsék fel az önkormányzat tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadhassanak.

Óbuda-Békásmegyer

Óbuda-Békásmegyer polgármestere jelezte, az önkormányzat előkészítette a Rozgonyi utcai Római-parti Vendégházat, ahol szükség esetén tudják fogadni az Ukrajnából a háború elől menekülőket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Erzsébetváros

A VII. kerület miskolctapolcai üdülője készen áll a Kárpátaljáról menekülni kényszerülő családok befogadására. Kereshetik az Önkormányzatot mindazok, akik a támadás miatt segítségre, támogatásra szorulnak!

Zugló

Zugló Önkormányzata adománygyűjtést szervez a menekültek, az otthonaikat elhagyni kényszerülők javára. Tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, meleg ruhát, takarókat várnak. Az adományokat leadhatják már ma is és aztán jövő héten hétfőtől-péntekig a Zuglói Civil Házba (Budapest, XIV. Csertő park 12.) 9:00 és 19:00 óra között. Emellett a megkezdték az Önkormányzat Soltvadkerti Táborának felkészítését menekültek fogadására. A táborban 180-200 menekültet tudnak elszállásolni.

XVI. Kerületi Önkormányzat

Az önkormányzat ideiglenes szálláshelyeket alakított ki, de várják azon családok segítségét is, akik pár hétre el tudnak szállásolni háború elől menekülőket. A segítő szándékú kerületiek jelentkezését a kabinet@bp16.hu e-mail címen várja az önkormányzat.

Te is segíthetsz!

A folyamatos aggasztó hírek miatti feszültség úgy is feloldható, ha az ember tesz valamit, azaz segít a menekülteken és azoknak a magyarokon és ukránokon, akik nem tudják, vagy nem akarják elhagyni hazájukat. Több Facebook csoport is alakult, de hivatalos szervezeteken keresztül is van mód adományozni pénzt, illetve egyéb szükséges ellátmányt. Összeszedtünk pár ilyen kezdeményezést:

  • A Migration Aid önkénteseket keres az ukrán határ közelében, illetve országszerte technikai feladatok ellátására. És mivel megjelentek a határon a taxis hiénák, akik 150 ezer Ft-ért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre, nagy kapacitású (7-9 fő) gépkocsikat keresnek (sofőrrel), akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket. Ezen kívül feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat gyűjtenek, hogy a szállítást felajánlóknak be tudjanak szállni az üzemanyag költségeibe. Ezeket egyelőre Budapesten lehet leadni. Mivel egyre több ukrán menekültnek nincs szállása, és nincs elég befogadó állomás, jobb híján civilektől kérnek segítséget: aki fel tud ajánlani szállás lehetőséget, jelezze nekik
  • Az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adományokat gyűjt humanitárius segélyprogramjához: „Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába. Beregszászi központunk mellett Lembergben is koordinációs központot hozunk létre. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kelet- és közép-ukrajnai partnerszervezeteinkkel, így a szükséges biztonsági feltételek mellett az ország többi régiójában is végre tudunk hajtani humanitárius akciókat.
  • Az Age of Hope Alapítvány és a Budapest Bike Maffia közös projektje, hogy az ukrán határhoz közeli települések önkormányzataival összefogva segítik a menekülteket. A cél étel és hasznos holmik eljuttatása, valamint szállásadás.
  • A gyerekek védelmére gyűjt az UNICEF
  • Pénzt gyűjt az ENSZ Ukrán Humanitárius Alapja
  • Adományt gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. Az Ukrajnában zajló háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő emberek támogatását kéri felhívásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete.
  • Az ingatlan.com csapata is összefog: "Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt rengetegen kényszerültek elhagyni az otthonukat. Ha van olyan ingatlanod, ahová Ukrajnából érkezőket tudsz befogadni, akkor írd bele a hirdetésed szövegébe : “UKRAJNA”, és mi segítünk a rászorulóknak megtalálni."
  • A Szállás.hu is szállásban segít: "A következő napokban, hetekben megerősítjük Ügyfélszolgálatunk kapacitásait, hogy az erőszak elől menekülőknek segíthessünk biztonságos átmeneti szállást találni szállásadó partnereinknél. Kollégáink magyar, angol, román, lengyel, német, szlovák és horvát nyelven állnak rendelkezésre a segítségért kiáltóknak." Akinek Ukrajnából menekülve szállásra van szükséged, keresheti őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem