Korlátozták a teherautók közlekedését, leállították a kültéri munkálatokat , repülőgépjáratokat mondtak le, és azt tanácsolták, hogy a gyerekek ne menjenek az utcára.
Paradicsom befőzés télire: Sűrített paradicsom befőzés tartósítószer nélkül, paradicsom befőzés passzírozás nélkül
Mindenki egyet ért abban, hogy a nyáron termett édes, lédús, vitaminban és ízben gazdag paradicsomnak nincsen párja – azonban sajnos ez a nagyszerű zöldség csak ebben az időszakban elérhető korlátlan mennyiségben otthon is. Hogyan tartósítható a paradicsom, hogy a hideg hónapokban is hozzájuthassunk, hogyan történik a paradicsom befőzés télire?
A paradicsom tartósítása történhet passzírozással (sűrített paradicsom befőzés) vagy passzírozás nélkül (paradicsom befőzés passzírozás nélkül) is, mindkét esetben kinyerjük és elraktározzuk a termés gazdag ízét, így felhasználhatjuk azt a későbbi időszakokban bármilyen magyaros étel elkészítéséhez. Cikkünkben eláruljuk, hogyan tartósítható a paradicsom, vagyis hogyan történik a paradicsom befőzés télire tartósítószer nélkül, egészségesen!
Milyen paradicsommal dolgozzunk?
Ha igazán ízletes paradicsom készítményeket szeretnénk fogyasztani télen is, ügyeljünk arra, hogy édes, lédús paradicsomfajtákat válasszunk, lehetőleg közepes méretűt vagy nagyobb házit. Kerüljük a kemény húsú, ízetlen bolti paradicsomokat, illetve a koktélparadicsomot is, ugyanis utóbbi sem alkalmas a befőzésre. A paradicsom befőzés szempontjából ideális fajták: Kecskeméti, Ace, Marmande paradicsomok, amelyek tipikus befőző-paradicsom fajták. Kerüljük a túlérett paradicsomokat is!
Paradicsom befőzés passzírozás nélkül
A paradicsom befőzése tartósítószer nélkül gyakorlatilag bármilyen textúra esetén lehetséges, azonban tipikus paradicsom befőzés forma, a darabos paradicsom befőtt, ami ugyanúgy készül, mint a lecsó télire. Kockázzuk fel a választott paradicsom fajtát ()előtte nyugodtan meg is hámozhatjuk), főzzük lecsó állagúra, fűszerezzük ízlés szerint (sós-borsos, pikáns, petrezselymes vagy éppen édes), majd tartósítsuk természetes módon, dunsztolással.
A passzírozott, sűrített paradicsom befőzés télire
A sűrített paradicsom befőzés tartósítószer nélkül szintén egyszerűen történhet, azonban ez esetben egy erősen paradicsomos ízű, sűrű pürét kell kapnunk. A sűrített paradicsom befőzése során a héjat el kell távolítanunk (vágjuk be, majd forrázzuk le, így egyszerűbb pucolni) a belső, magos résszel együtt, majd lábasban kb. 90 perc alatt teljesen puhára kell főzni a paradicsom húsát. Ezt követően a paradicsom befőzés során botmixerrel turmixoljuk azt simára, majd jöhet újfent a tartósítás dunsztosüvegben, illetve ízlés szerint más, légmentesen záródó üvegben.
A paradicsom befőzése paradicsomlé esetén
A kiválasztott paradicsomok levét kétféleképpen nyerhetjük ki: a felkockázott, megfőzött paradicsomokból nyersen, illetve a főzés után is attól függően is, hogy hogyan szeretjük azt jobban. Bármelyik verziót támogatjuk, a paradicsom befőzés során ügyeljünk arra, hogy a paradicsomlé habja forrjon el, ezt követően jöhet az ízlés szerinti fűszerezés, illetve a tartósítás (a paradicsom befőzése tartósítószer nélkül).
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A paradicsom befőzése télire tartósítószer nélkül
Ha elkészült a darabos vagy a passzírozott paradicsom, a paradicsom befőzése a következő mozzanat, ami igazán egyszerű, mindössze a dunsztolás alapjait kell elsajátítanunk hozzá. A fertőtlenített üvegekkel történő dunsztolás lényege, hogy a paradicsom befőzése télire az üvegben forrón történjen, ezt követően pedig nagyon lassan hűljön ki, ezzel tartósítószerek használata nélkül, hónapokon keresztül frissen tarthatjuk ezt a zamatos, nyárias elemózsiát, ami télen is jó önmagában, vagy például magyaros ételek alá.
Paradicsom befőzés télire nedves dunsztban
A paradicsom nedves dunsztban való tartósítása nagyon egyszerű: fogjunk egy jó nagy lábast, helyezzük bele a befőtteket, majd melegítsük a vizet addig, míg az üveg belsejében lévő darabos vagy sűrített paradicsom el nem kezd forrni; ezt követően zárjuk le őket. Hagyjuk benne az üvegeket a vizes dunsztban (a fazekat tartsuk konyharuhával letakarva), míg az egész lassan ki nem hűl (kb. 10-12 óra), ezután eltehető a kamrába, pincébe.
Paradicsom befőzés télire száraz dunsztba téve
Az paradicsom befőzés száraz dunszt esetén még egyszerűbb, mint az előző esetben: ekkor a tetszőleges paradicsomkészítményt először átforrósítjuk még a fazékban, majd beletöltjük a fertőtlenített, előmelegített (sütőben 100°-ra), tiszta befőttes üvegekbe. Lezárjuk, majd betakarjuk a lecsós üvegeket papírral vagy konyharuhával, hogy ez esetben is lassan hűljenek le.
Óriási leállást jelentettek be az államigazgatásban: erről mindenki tudjon, aki ügyeket akar intézni
Az év végi időszakban szűkített nyitvatartással és korlátozott ügyintézési lehetőséggel működnek a kormányablakok és kormányhivatalok.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








