34 °C Budapest
Contrast between old pre-war residential building and modern condominium housing building in the district of Mitte, in Berlin, Germany

Lassan a vidéki ingatlanárak utolérik a fővárosit: ők pörgetik az újlakáspiacot

2021. május 28. 14:33

A járványt megelőzően, 2019 végén még a kedvezményes áfa kérdése mozgatta a lakóingatlan-építés piacát. Azóta nagyot fordult a világ, de mindenhonnan azt hallani: az építőipar végigdübörögte a válságot is. Gombamód szaporodnak a lakóingatlanfejlesztések vidéken és a fővárosban egyaránt.

A járványhelyzet a lakóingatlanpiacra, a fejlesztésekre is rányomta a bélyegét azáltal, hogy késleltette az átadásokat. De ez elsősorban a vevők óvatosságának tudható be, ugyanis maga a fizetőképes kereslet megvan az újlakásokra. Emiatt pedig szaporodnak a fejlesztések, főleg a sűrűn lakott fővárosi és agglomerációs településeken – értékeli a piaci helyzetet Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője.

Ezeket a forrásokat jellemzően szintén a lakásépítési projektek szívják végül fel. (A bank egy korábbi kutatása szerint a Babaváró hitelt igénylők 53 százaléka lakásvásárlásra, építésre költené legnagyobb részben a kölcsönösszeget, az érintettek negyede pedig felújításban gondolkodik.)

Mivel még így is elmaradunk azonban a kívánt éves negyvenezres újlakásmennyiségtől, ami a lakásállomány megújulásához kell, az építőipari boom még évekig kitarthat. A 2026 végéig megépült lakásokat ráadásul érinti a kedvezményes áfa-finanszírozás is, tehát évekre előre biztosítva van az utánpótlás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Más kérdés, hogy bírja-e az építőipar a megnövekedett igényt

 - mondja Kővári Mihály. A kapacitás ki van feszítve: a munkaerő ára emelkedik és az ellátási láncok covid miatti el-elakadása is jelenthet csúszást. Ugyanakkor óriási az állami beruházások fejlesztési igénye is – stadionok, vasútfejlesztés, infrastruktúra épül – ezért az építőipari vállalkozás most biztos üzlet. A szakember tapasztalata alapján jelenleg technológiafejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelnek hitelt az építőipari vállalkozások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?