Lerohanják a városiak a vidék falvait: meddig tarthat még a házvásárlási láz?

Lerohanják a városiak a vidék falvait: meddig tarthat még a házvásárlási láz?

2021. május 20. 18:01

2050-re az Európai Unió tagállamaiban 5-ből 3 városias régióban növekedni fog a lakosságszám, miközben 5-ből 4 falusias "vidéki" régióban pedig csökkenés fog mutatkozni a következő 30 évben. Legalábbis ezt mutatja egy frissen készült tanulmány, ami a populáció változását igyekszik megjósolni, régiós mintázatok alapján az EU-n belül. Ebből az is kiderül, milyen mértékben várható a magyarországi kistelepülések elnéptelenedése szemben a városokkal, esetleg hol mutatkozhat növekedés a népességszámban.

Az Eurostat számításai szerint 2019 és 2050 között általánosságban igaz, hogy a városias régiókban növekedés mutatkozik majd a lakosságszámban az uniós országokban, Horvátországban 2,3 százalékos növekedést jósolnak, míg Máltán 35,4 százalékot. Akárcsak Máltán, Írországban (29,2%) és Svédországban (25,1%) is jelentős, 20 százalék feletti növekedést jósolnak a városias régiók népességének tekintetében.

Amíg 15 tagálamban emelkedés, addig 9-ben csökkenés mutatkozik majd várhatóan a városi népesség számában. Ezek között van Magyarország is, ahol várhatóan 1,7 százalékkal csökken a városias régiók népessége. Bulgária (-1,4%), Portugália (-1,6%) valamivel jobb, Litvánia -2,7%), Olaszország (-3,1%) valamivel rosszabb, Románia (-8,6%), Lengyelország (-10,3%), Görögörszág (-16,7%) és Lettország (-17,7%) jóval rosszabb helyzetben lesz.

A lakosságszám várható változása 2019-től 2050-ig a többnyire városias (kék), a többnyire vidékies, falusias (narancssárga) és a köztes (szürke) régiókban

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Ez utóbbi országokra, köztük hazánkra is jellemző viszont, hogy nem csak a városias régiók, hanem a "rural" = falusias, vidékies régiók népessége is nagyot csökken majd 30 év múlva a várakozások szerint. Litvániában például 43,5 százalékkal visszaesik majd ezeknek a régióknak a populációja is, de Lettországban (-37,6%), Bulgáriában (-26,8%), Romániában (-25%), és Horvátországban (-23,3%) is 20 százalékot is meghaladó esés következik majd be. 

Miközben például éppen Horvátországban a városias régiók népessége még némileg nőni is fog. Az észtek, finnek, franciák, osztrákok esetében a falusiasabb régiók népességének csökkenésével szemben a várias területeken élők populációjának növekedése áll. Általánosságban elmondható, hogy kevés országban várható növekedés a falusias régiók népességében: ilyen kivétel Írország, ahol 24,5 százalékos, és Svédország, ahol 10,9 százalékos növekedést várnak. Minimális emelkedés Dániában (1,2%) és Belgiumban is várható (1,0%) a következő 30 év során.

A karanténhatás csak időszakos?

Nemcsak az, hányan születnek városba, vagy falun, befolyásoljásolja a későbbi népességszámot. A belső vándorlás, városból vidékre és fordítva, szintén közrejátszik. Az újonnan bevezetett családtámogatások és a járvány alatt szerzett tapasztalatok is közrejátszanak abban, hogy jelenleg Magyarországon megfordult a korábbi trend: nő a kereslet az újépítésű családi házakra, a társasházi lakásokra pedig csökken. A járvány felpörgette az agglomerációban lévő használt családi házak iránti érdeklődést is. Keresettek lettek még a 200 milliónál drágább luxus családi házak is, de nehéz a vevői elvárásokat a kínálattal összeegyeztetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hosszútávon gondolkodva azonban, ha arra vagyunk kíváncsiak, mi lesz 30 év múlva, ez a jelenlegi időszak hamar elmúlik majd. Ismét változni fognak a prioritások, és lehet, hogy a most vidékre költözők gyerekei felnőve visszaköltöznek a városokba. A járvány elhozta a home office forradalmát is, és sokan erre alapozzák a vidékre költözésüket - azonban nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

A Pénzcentrum közelmúltban készült felméréséből kiderült, hogy a válaszadóknak majdnem 16 százaléka egyáltalán nem térne vissza az irodai munkavégzéshez. Rajtuk kívül azonban vagy a hibrid (48%) munkavégzést, vagy a tisztán irodai munkát támogatná (10,1%) a többség. A válaszadók több mint negyedének pedig nincs igazán választása. Ebből is látszik, hogy a 100%-os távmunkát viszonylag kevesen választanák, még kevesebben engedhetik meg maguknak, tehát kevés városinak van olyan munkája, amit vidéken is ugyanúgy végezhet. Így azt várni, hogy esetleg a karanténhatás visszafordíthatja a falvak elnéptelenedését, nem lenne reális.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08