26 °C Budapest
Lakásfelújítási támogatás: nagyon nem mindegy, milyen építőanyagot használsz

Lakásfelújítási támogatás: nagyon nem mindegy, milyen építőanyagot használsz

2021. február 25. 17:01

A január elsejétől életbe lépett új otthonteremtési program keretében a családok akár 10 millió forint támogatást is igényelhetnek a tetőterek beépítéséhez, többgenerációs otthonok kialakítására. A kivitelezési munkálatok megkezdése előtt azonban számos fontos, tudatos döntést kell meghozni annak érdekében, hogy egy élhető, funkcionális és minden igényt kielégítő családi fészek legyen a végeredmény.

Otthonunkat hosszú időre, akár egy életre is építhetjük, így rendkívül fontos, hogy átgondolt tervek alapján, magas minőségű építőanyagok használatával készüljön. Ehhez mindenképp szükség van tehát szakértő kezekre bízni a beruházást.

A tetőtér beépítése ráadásul összetettebb feladat, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk, hiszen jó elosztású, funkcionális tereket kell kialakítanunk egy meghatározott négyzetméteren úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük a holttereket. Mindeközben arra is törekednünk kell, hogy a hasznos alapterület minél nagyobb legyen, így az ingatlan értéke is növekedni tudjon. A jogszabályban foglaltak szerint ugyanis csak azok a területek számíthatók ebbe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méteres

- hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint ezért is rendkívül fontos, hogy már a tervezési fázisba is bevonjunk építész, illetve belsőépítész szakértőket.

Válasszunk magas minőségű építőanyagot

A kész tervekkel a kezünkben a beépítendő, illetve felhasználandó építőanyagok kiválasztásában is érdemes tanácsokat kérni. A tetőtereket ugyanis a homlokzati hőszigeteléssel ellentétben belülről is szükséges szigetelni. Az anyagválasztás során magas minőségű, energiahatékonyságot garantáló, ugyanakkor vékonyabb kivitelű hőszigetelő megoldást ajánlott használni annak érdekében, hogy az élettér, illetve a belmagasság ne csökkenjen le drasztikusan.

Érdemes az építőanyag-kereskedésekben a különböző tetőtéri szigetelőanyagokról tájékozódni, és az adott tetőtér sajátosságait figyelembe véve választani, ugyanis ma már a klasszikus kőzetgyapot és üveggyapot mellett további, energiahatékonyságot fokozó szigetelési megoldások is elérhetőek. Ilyen például a PIR vagy PUR keményhab tábla, amellyel megszakítások nélküli, összefüggő, homogén, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel.

Tudatos építőanyag vásárlással rendkívül sokat tehetünk környezetünk védelméért, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is és jelentős lépésekkel kerülhetünk közelebb a mindannyiunk számára fontos fenntarthatósági célok eléréséhez, egy élhetőbb világért. "Az energiahatékonyság mellett számos érv szól. Alapelvünk, hogy a házra hosszútávú befektetésként kell tekinteni, így az építőanyagválasztáskor nem a pillanatnyi szabályozást, hanem az évtizedekre fennálló előnyöket érdemes figyelembe venni" - mondják a szakértők. Hozzáteszik, hogy a hőszigeteléssel és más energiatudatos megoldással

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

nem csak jelentős mértékű rezsiköltséget takaríthatnak meg az ingatlantulajdonosok, de a befektetés azonnal meg is térülhet azáltal, hogy az ingatlan értéke nő.

"A tetőterek szigetelésekor gyakran elfelejtik, vagy nem kap kellő hangsúlyt a padló hangszigetelése, ugyanakkor egy többgenerációs családi ház esetében különösen fontos az, hogy a földszinten élő szeretteink nyugalmát garantálni tudjuk még akkor is, ha a tetőtérben a gyerekek szaladgálnak, játszanak" - mutatnak rá a szakértők. Hozzáteszik: a hangszigetelő padlóalátétek segítségével a zaj nagymértékben csökkenthető vinyl és laminált padló, valamint padlószőnyeg esetében is.

Az ablakválasztás szempontjai

Nem mindegy az sem, hogy a tetőtérbe milyen ablakokat építünk be. Az energiahatékonyság mellett a biztonság a másik legfontosabb szempont. "A gyerekek miatt mindenképpen ajánlott olyan nyílászárót választani, amely biztonsági, rétegragasztott üveggel van ellátva, a kilincsei pedig fent találhatók" - húzzák alá a tanácsadók, akik kiemelik azt is, hogy az egyes helyiségekben más-más ablaktípus lehet praktikus. Magas páratartalom esetén - így konyhákba és fürdőszobákba - poliuretán bevonatú változatok ajánlottak,

a legnaposabb helyiségekbe pedig olyan ablakok beépítését javasolják, amelyek jó hőtartó képességgel rendelkeznek, így segítségükkel nyáron a tetőtér kevésbé fog átmelegedni.

Ezek rendkívül jól kiegészíthetők az igényeknek és az ízlésnek leginkább megfelelő árnyékolókkal, melyekből ma már egészen speciális típusok találhatóak: mint például a fényzáró roló, amely szinte teljesen lezárja a fényt, vagy a fényzáró energiaroló, amely a tetőablak hőszigetelő képességét is javítja. De választhatunk tetőtéri ablakunkra a klasszikus redőnyt vagy annak speciális formáit, mint például a hálós redőny. Egy külső hővédő roló pedig akár 76%-kal mérsékeli a besugárzó hőt és akár 5 fokkal is hűvösebb lehet a levegő a szobában.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05