-6 °C Budapest

A magyar nőknél nincs lustább az egész EU-ban, és a férfiaknál se nagyon

2018. október 25. 16:50

Az EU-ban átlagosan a nők 79 százaléka főz és/vagy csinál valamilyen házimunkát napi szinten, míg a férfiaknál ez az arány csupán 34 százalék. Magyarországon ugyanakkor sem a nők, sem pedig a férfiak nem szívelik a napi szintű háztartási feladatok elvégzését, olyannyira, hogy a hölgyek közül arányaiban a legkevesebben főznek és/vagy végeznek valamilyen házimunkát - napi szinten - az egész EU-ban, míg a magyar férfiaknál csak a bolgárok és a horvágtok lustábbak, de alig.

Az EU-ban átlagosan a nők 79 százaléka főz és/vagy csinál valamilyen házimunkát napi szinten. Ezzel szemben a férfiaknak csupán 34 százaléka teszi ugyanezt - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A nők és férfiak között a legkisebb különbség Svédországban van, ott ugyanis míg a nők 74, addig a férfiak 56 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten. Ezzel szemben Görögországban a "házimunka" oroszlánrészét egyértelműen a nők végzik, olyannyira, hogy a görög férfiak mindössze 16 százaléka végez napi szinten házimunkát szemben a nők bődületes, 85 százalékos részarányával.

Van olyan ország persze, ahol még a görög férfiaknál is kevésbé veszi ki az otthoni tevékenységből a részét az "erősebbik" nem, ez pedig Magyarország (Bulgária és Horvátország mellett). Hazánkban ugyanis csupán a férfiak 14 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten. Igaz, ami igaz, a magyar nők sincsenek más országok nőihez képest szinte sehol (legutolsók az EU-ban), ha a házimunkáról van szó. Hazánkban ugyanis csupán a nők 56 százaléka végez napi szinten valamilyen háztartásbeli munkát szemben például a dán (82%), spanyol (84%), francia (80%) vagy éppen a német (72%) nőkkel.

Az EU-s átlaghoz képest mindez azt jelenti, hogy a magyar nők az európai átlagtól 23 százalékkal, míg a magyar férfiak 20 százalékkal maradnak el. A két nem közötti különbség viszont kisebb, mint az EU-ban átlagosan, itthon a szakadék ugyanis 42 százalék, míg Európában 45. Legyen szó tehát akár nőkről, akár férfiakról, úgy látszik, hogy a magyarok egyáltalán nem szívelik a napi szintű háztartási munkát. Kérdés persze, hogy mennyire van szükség minden nap takarítani, mosni vagy éppen főzni egy háztartásban?

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?