16 °C Budapest
Mostanában vennél lakást? Ezekről az újdonságokról ne maradj le

Mostanában vennél lakást? Ezekről az újdonságokról ne maradj le

2018. május 4. 16:00

Rengeteg ingatlanoldalon böngészhetnek a magyar lakásvásárlók, mégis rendszeresen élnek át kudarcot, főleg a kamuhirdetések és az ingatlanosok trükkjei miatt. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben a közösségi oldalakon is egyre nagyobb szerepet kap a lakás- és albérlet-közvetítés. Pedig jóval hatékonyabb és kényelmesebb megoldások is vannak, amelyekkel a kanapéról sem kell felállni ahhoz, hogy körbejárjuk a kiszemelt lakást, sőt, azt is ellenőrizhetjük, hogy mennyire tiszta a levegő a környéken.

A digitalizáció térnyerése számos más szektorral együtt a lakáspiacot is teljesen átformálja: teljesen más lehetőségek állnak rendelkezésre, mint 1-2 évvel ezelőtt, szinte a kanapét sem kell már elhagyni ahhoz, hogy eladó lakásokat nézzünk. A fejlődés pedig nem áll meg, és ebben főleg a bővülő adatgyűjtési lehetőségeknek és a mesterséges intelligenciának lesz meghatározó szerepe. A recept ugyanaz, mint a pénzügy területén: adott egy nagy múltú iparág, amelynek működését egyre több informatikus csapat igyekszik saját szolgáltatásaival hatékonyabbá tenni. Éppen erre tesz kísérletet a Livlia nevű magyar startup, amely egy újgenerációs online ingatlankereső oldallal alakítaná át a lakáskeresést.

Ercsey-Orbán Péter, a Livlia társalapító-vezetője

Hiányoznak az igazán korszerű megoldások

A helyzet sajátos olyan szempontból, hogy a lakáspiacnak hagyományosan a telkek és az épületek adják az alapját, most azonban mégis a technológia és az információ világa forgatja fel fenekestül. Ercsey-Orbán Péter szerint bár az ingatlanközvetítés és a kapcsolódó online adatbázisok hazai piaca telítettnek mondható, az igazán korszerű digitális megoldások nagyrészt hiányoznak.

Franciaországban például vannak olyan oldalak - ezt egyébként mi is heteken belül bevezetjük - ahol még azt is meg lehet nézni, hogy bizonyos napszakban hogyan vetülnek az árnyékok a kiszemelt házra

- mondta el a Pénzcentrumnak egy korábbi interjúban a Livlia társalapító-vezetője, aki úgy látja, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a hasonló eszközöknek, főleg most, hogy lassan felnő az a generáció, amelyik teljesen otthonosan mozog a digitális világban. A Livlia egy térkép alapú alkalmazás, amelyet a fejlesztés során új technológiákat használva igyekeztek minél hatékonyabbá tenni.

Mit nyernek a lakásvásárlók?

1) Testre szabott keresés

A klasszikus funkciók ezen az oldalon is elérhetőek, mint a városra, árra vagy méretre szűrés, és természetesen van CSOK-szűrő is, ezt az alapot turbózták fel új megoldásokkal és plusz szűrőfeltételekkel. Például diák, szingli, párban élő és családos lakáskereső is a saját igényeire szabott találatok között böngészhet, ahogy az is, aki befektetési céllal vásárolna vagy bérelne ingatlant. Emellett a munkahely vagy a gyerek óvodájának megadásával a program minden egyes lakáshoz kiszámolja, hogy autóval, tömegközlekedéssel, bringával és gyalog mennyi időt vesz igénybe a közlekedés. A szokásos kerületenkénti válogatások mellett pedig a leginkább légszennyezett vagy fényszennyezett környékek, illetve a legtisztább levegőjű lakások leválogatása is lehetséges, de megkereshetjük azokat az ingatlanokat is, ahol látni az erkélyről csillagokat.

A Livlia keresőfelülete

2) Előnyben a jó hirdetések

A másik nagy újítás a minősítési rendszer, vagyis minőség alapján listázzák a hirdetéseket. Ebben az az újdonság, hogy Magyarországon jelenleg a legtöbb ingatlanportál kreditrendszerrel működik, ami azt jelenti, hogy ha a hirdetés feltöltője a találati lista elején szeretné látni a hirdetést, akkor fizet. Ez torzítja a piacot, hiszen azok a hirdetések sorolódnak előre, amelyekért többet fizettek, akkor is, ha azoknak a minősége alacsony.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Livlia alapítói szakítottak ezzel a rendszerrel: nincsenek kreditek, a szolgáltatást használó ingatlanirodák egy alapdíjat fizetnek, a szoftver pedig a minőség alapján szortírozza a hirdetéseket. A felhasználóknak természetesen ingyenes a felület használata.

A feltöltés után a szoftver egy pontszámot társít az adott hirdetéshez, amely egyrészt annak minőségi jellemzőiből, a fotók és az információk minőségből és mennyiségéből, másrészt ingatlanirodai referensek által adott értékelésekből áll, melyekbe a felhasználók visszajelzései is beleszámítanak.

3) Kényelem a köbön

Egyre többen bonyolítják okostelefonról az ingatlankeresést, így természetesen Livlia mobilapplikáció is van, illetve a nemrég - Magyarországon elsőként - elindult az oldalhoz tartozó ingatlanbot. A (chat)botok mesterséges intelligencia felhasználásával működő programok, amelyek képesek kommunikálni az emberekkel, chatelni velük, például a Messengeren keresztül. Ez lényegében azt jelenti, hogy már a chatprogramon is lehet ingatlant keresni: ha a felhasználó felmegy az oldalra, a jobb alsó sarokban látja a Messenger ikont, amivel egyből megnyitható a chatablak, és a Livlia megkérdezi, hogy ajánlhat-e ingatlant. Körülbelül 4 kérdés és a Facebook-adataink alapján rögtön tud is nekünk javaslatokat tenni, sőt, még hitelajánlatokat is.

Költöznél, vagy ingatlanba fektetnéd a pénzed?
A LAKÁS 2018 kiállításon a Millenárison a legnagyobb fejlesztők legújabb projektjeikkel lesznek jelen május első hétvégéjén. A belépés ingyenes!

Ezzel nincs vége az újítások sorának

A fejlesztéssel nem áll le a magyar csapat, számos újdonság várható a közeljövőben és hosszú távon is. Hamarosan szeretnék bevezetni az alaprajz alapú szűrést, jelenleg erre készülve adatgyűjtési módszereket használnak arra, hogy a feltöltött képekből kihámozzák az alaprajzokat. Ha bizonyos mennyiség átfutott a rendszeren, akkor tudnak sémákat generálni, és ez alapján is lehet majd keresni ingatlanokat. A másik új szolgáltatásuk az eladó vagy kiadó ingatlanok virtuális 3D sétával történő megjelenítése, ami külső partnerek segítségével történik.

Egyelőre sokkal több az oldalon az eladó, mint a kiadó lakás, de már elkezdtek tárgyalni potenciális, nagy partnerekkel, akik célzottan kiadó ingatlanokkal foglalkoznak. Őket is szeretnék bevonni a szolgáltatásba, úgyhogy jó eséllyel növekedni fog a kiadó ingatlanok száma, és természetesen lakáskiadással foglalkozó magánszemélyeknek is elérhető a szolgáltatás. Ercsey-Orbán Péter hangsúlyozta, hogy nem versenyezni akarnak a piacvezető szereplőkkel, inkább szeretnék megnyitni egy új lehetőséget a magyar online ingatlanpiacon, ez pedig a minőségi ingatlankeresés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?