24 °C Budapest

Havi 160 ezer forint a közösköltség a luxustársasházban

Pénzcentrum
2011. április 29. 09:02

Az elmúlt tíz évben 10-20 százalékkal nőtt a tartozást felhalmozó társasházak száma. Ez nagymértékben a közösköltség-elmaradások rovására írható. Miközben egyre többen képtelenek előteremteni vagy időben kifizetni az évről évre emelkedő közös tarifát, lehetséges megoldásként már több lakóközösségben is felvetődött a társasházon belüli arányok újragondolása - írja a Népszabadság.

Nem könnyű feladat a társasházon belüli arányok újragondolása. A közös költséget leggyakrabban a lakás nagysága, tehát négyzetmétere vagy tulajdoni hányada alapján határozzák meg. Minél nagyobb valakinek az ingatlana, annál többet fizet, függetlenül a közös helyiségek, például lépcsőház, udvar vagy mondjuk a lift használatának gyakoriságától. Azok, akik saját lakásuk összes rezsiköltségét, tehát a vízdíjat is saját mérő alapján fizetik, nem értik, miért kell nagyobb mértékben hozzájárulniuk az üzemeltetéshez csak azért, mert nagyobb a lakásuk. Ezen kívül az egy lakáson belül élők száma sem lehet meghatározó a közös költség meghatározásánál.

Az jelenlegi rendszer ellenzői szerint a leghelyesebb elosztási arány az lehetne, ha lakószámtól, lakásnagyságtól függetlenül minden háztartás egyenlő arányban járulna hozzá közös költségeikhez. Akár helyes az elképzelésük, akár nem, elképzelésüket szinte alig tudják keresztülverekedni a társasházi közgyűléseken. A rendszer "haszonélvezői", azaz a kisebb lakások tulajdonosai ugyanis nem szavaznak meg egy számukra nyilvánvalóan drágább megoldást.

Jól is van ez így - véli Langer Ivánné, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Véleménye szerint többféle megoldás létezik, de a leggyakoribb, leginkább elfogadott még mindig a négyzetméteralapú elosztási arány, amellyel nagyjából azonos a tulajdoni hányad szerinti kötelezettség, mivel amúgy túl sok szempontot kellene mérlegelni.

Igen nagy különbségeket lehet felfedezni mind országosan mind a fővárosban az egy négyzetméterre eső költségekben. Nagyjából 150 és 600 forint között mozognak az árak. Természetesen akadnak extrémitások is. Az egyik budapesti luxustársasházban például egy 100 négyzetméteres lakás után több mint 160 ezer forintot kell kifizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?