8 °C Budapest

Ezreket spórolhatsz csak a fenyőn - hol érdemes megnézni?

Pénzcentrum
2007. december 21. 05:40

Karácsonyhoz közeledve bizonyosan sok családban vitás kérdés a fenyőfa: vágottat vagy ahogy a nagyáruházak honlapján olvasható, konténereset vegyünk? Esetleg ideje lenni feladni a természet egy darabjának látványát és a kevésbé költséges műfenyőt választani, az illatot meg pótolja a gyertya? A következőkben annak nézünk utána, hogy mennyi valójában az annyi és hogy jobban jár-e az, aki a barkácsáruházak kertészeti osztályán szándékszik vásárolni?

Mivel útszéli fenyőkereskedéseket, hacsak nem járjuk végig az ország kisvárosait elég nehéz bármilyen formában megszólaltatni, ismerőseinket, kollégáinkat hívtuk segítéségül, hogy megtudjuk az ország különböző pontjain mennyiért juthatunk itthon fához. Megkérdeztük emellett a könnyen elérhető és egyszerűen összehasonlítható árakkal dolgozó kiskereskedelmi láncokat, ott mennyiért juthatunk az idén fenyőhöz.

Meglepetésre a korábban oly kedvelt lucfenyővel manapság már alig néhány helyen találkoztunk, a kereskedők többsége ezüstfenyővel, vagy a karácsony táján nemes egyszerűséggel csak "normann", esetleg "normand" fenyőként emlegetett Nordmann fenyővel dolgozik. Utóbbi csak az elmúlt években vált kedvenccé a hazai piacon, legnagyobb előnyét az jelenti, hogy leveleit, a luccal és az ezüstfenyővel ellentétben a melegben töltött napok múlásával sem kezdi el elhullatni.

A kényelemnek és szépségnek persze az ára is megvan, főként mivel az idei évben szinte egyáltalán nem érkezett importfenyő, a Nordmann fenyők legnagyobb termesztőjeként ismert dániai telephelyek is egy titokzatos megbetegedéssel küzdenek, így csak a hazai piacra elegendő fát tudtak kinyerni az idén.

A puha, zöld levelekkel rendelkező fenyő "cserepes" és vágott változatban is fellelhető a hazai kereskedők palettáján. Ára rendkívül változó, a barkácsáruházakban kiállított darabos fenyők között szerencsés esetben már 1800-2000 forintos méteráron is vásárolhatunk, abban az esetben viszont, ha méterre mérik, semmiképpen nem ússzuk azt meg 3-4 ezer forint alatt.


Az ország északi területein azonban 5-6 ezer forintos méterárakkal is találkoztak "informátoraink", bár ebben az esetben a fenyő Nordmann védjeggyel volt ellátva, tehát a minőségi garancia is megvolt.

A földlabdás fák ára erőteljesen függ a kereskedőtől és a választott helyszíntől: egyes nagyáruházakban akár dupla annyit is fizethetünk a konténeres fáért, mint amennyit máshol a vágottért kiadnánk. De akár egy jól megtermett fenyőfányi (30-40) méteres eltérés, amely pont elegendő ahhoz, hogy két kereskedő jól megférjen egymás mellett, 1000-1500 forintos eltérést is jelenthet a dán botanikus nevét viselő fenyőfa árában.

A kaukázusi fenyőként is ismert fajta esetében azonban érdemes lehet anyagi áldozatot hozni a földlabdás változatért, ez ugyanis az ezüstfenyővel ellentétben, valóban jobb eséllyel indul az életre, ha kiültetjük azt.

Azok, akik esetében a családi költségvetés keretei nem adnak lehetőséget a drágább fenyő megvásárlására, általában az ezüstfenyő mellett teszik le voksukat. Ha már ezüstfenyő, akkor inkább vágott, bármennyire sajnáljuk is azt: egyes kertészetek áraiból is érződik ugyanis, hogy ez a fajta kevés eséllyel indul ismét kint a szabadban, ha már egyszer bekerült a lakásba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A cserepes fenyővel egyébként is érdemes vigyázni, a kiadott plusz pénz ugyanis általában csak akkor térül meg a kiültetéskor, ha nem tartottuk azt 4-5 napnál tovább a melegben és ügyeltünk a kellő páratartalomra, a locsolásra és az első fagymentes napon, persze a lassú hideghez szoktatás után, kiültetjük azt.

No, de mivel ez nem releváns kérdés az ezüstfenyő esetében, térjünk vissza inkább a vágottra és az árakra. A kékes, ezüstös, de továbbra is szúrós levelekkel rendelkező ezüstfenyőket már 2-3 ezer forintos méteráron is megvásárolhatjuk, s ha hajlandóak vagyunk utazni, a Bauhaus kiemelten jó ajánlattal vár bennünket, bár csak látatlanban, hisz a felhozatalt nem láttuk.

Persze a már különlegességnek számító feketefenyővel, szerb lucfenyővel és kolorádói jegenyefenyővel is találkozhatunk. Itt azonban a kínálat alacsony, az árak pedig borsosak. A korábban slágerfának számító feketefenyőt, amelynek nagy előnye, hogy levelei nem hullanak le, ehelyett az ágakra száradnak rá, szinte teljesen kiszorította a hasonló jó tulajdonsággal, de kisebb gyantatermeléssel rendelkező Nordmann. Utóbbi ugyanis puha levelei miatt sokkal könnyebben díszíthető.

S végezetül egy kis ízelítő a fenyőárak elmúlt három évben tapasztalt emelkedéséből. Míg 2004-ben ráfizetett, aki többet adott 1500-1800 forintnál egy Nordmann fenyő méterénél, addig ma már bár nem nyugodt szívvel, de kifizetjük a méterenként 3-4 ezer forintot vételárat. Hasonlóan szembetűnő változáson ment keresztül az ezüstfenyő is: a 3 évvel ezelőtti 1200-1500 forint helyett ma, ha csak átlagos a vétel 2500-3000 forintot hagyunk ott.

A család nagy dilemmája, hogy érdemes-e a nagyobb kínálatot és a magasabb árakat választani vagy végsőkig kitartva abban reménykedni, hogy az árak szenteste közeledtével, mivel maga a termék eléggé szezonális, csökkeni fognak. A műfenyőnél persze nincs ilyen akadály, a 3-4 ezer forintért kapható 2 méteres példányok dobozokba csomagolva, összehajtva várják leendő tulajdonosaikat az áruházak polcain.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem