15 °C Budapest

Ezreket spórolhatsz csak a fenyőn - hol érdemes megnézni?

Pénzcentrum
2007. december 21. 05:40

Karácsonyhoz közeledve bizonyosan sok családban vitás kérdés a fenyőfa: vágottat vagy ahogy a nagyáruházak honlapján olvasható, konténereset vegyünk? Esetleg ideje lenni feladni a természet egy darabjának látványát és a kevésbé költséges műfenyőt választani, az illatot meg pótolja a gyertya? A következőkben annak nézünk utána, hogy mennyi valójában az annyi és hogy jobban jár-e az, aki a barkácsáruházak kertészeti osztályán szándékszik vásárolni?

Mivel útszéli fenyőkereskedéseket, hacsak nem járjuk végig az ország kisvárosait elég nehéz bármilyen formában megszólaltatni, ismerőseinket, kollégáinkat hívtuk segítéségül, hogy megtudjuk az ország különböző pontjain mennyiért juthatunk itthon fához. Megkérdeztük emellett a könnyen elérhető és egyszerűen összehasonlítható árakkal dolgozó kiskereskedelmi láncokat, ott mennyiért juthatunk az idén fenyőhöz.

Meglepetésre a korábban oly kedvelt lucfenyővel manapság már alig néhány helyen találkoztunk, a kereskedők többsége ezüstfenyővel, vagy a karácsony táján nemes egyszerűséggel csak "normann", esetleg "normand" fenyőként emlegetett Nordmann fenyővel dolgozik. Utóbbi csak az elmúlt években vált kedvenccé a hazai piacon, legnagyobb előnyét az jelenti, hogy leveleit, a luccal és az ezüstfenyővel ellentétben a melegben töltött napok múlásával sem kezdi el elhullatni.

A kényelemnek és szépségnek persze az ára is megvan, főként mivel az idei évben szinte egyáltalán nem érkezett importfenyő, a Nordmann fenyők legnagyobb termesztőjeként ismert dániai telephelyek is egy titokzatos megbetegedéssel küzdenek, így csak a hazai piacra elegendő fát tudtak kinyerni az idén.

A puha, zöld levelekkel rendelkező fenyő "cserepes" és vágott változatban is fellelhető a hazai kereskedők palettáján. Ára rendkívül változó, a barkácsáruházakban kiállított darabos fenyők között szerencsés esetben már 1800-2000 forintos méteráron is vásárolhatunk, abban az esetben viszont, ha méterre mérik, semmiképpen nem ússzuk azt meg 3-4 ezer forint alatt.


Az ország északi területein azonban 5-6 ezer forintos méterárakkal is találkoztak "informátoraink", bár ebben az esetben a fenyő Nordmann védjeggyel volt ellátva, tehát a minőségi garancia is megvolt.

A földlabdás fák ára erőteljesen függ a kereskedőtől és a választott helyszíntől: egyes nagyáruházakban akár dupla annyit is fizethetünk a konténeres fáért, mint amennyit máshol a vágottért kiadnánk. De akár egy jól megtermett fenyőfányi (30-40) méteres eltérés, amely pont elegendő ahhoz, hogy két kereskedő jól megférjen egymás mellett, 1000-1500 forintos eltérést is jelenthet a dán botanikus nevét viselő fenyőfa árában.

A kaukázusi fenyőként is ismert fajta esetében azonban érdemes lehet anyagi áldozatot hozni a földlabdás változatért, ez ugyanis az ezüstfenyővel ellentétben, valóban jobb eséllyel indul az életre, ha kiültetjük azt.

Azok, akik esetében a családi költségvetés keretei nem adnak lehetőséget a drágább fenyő megvásárlására, általában az ezüstfenyő mellett teszik le voksukat. Ha már ezüstfenyő, akkor inkább vágott, bármennyire sajnáljuk is azt: egyes kertészetek áraiból is érződik ugyanis, hogy ez a fajta kevés eséllyel indul ismét kint a szabadban, ha már egyszer bekerült a lakásba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A cserepes fenyővel egyébként is érdemes vigyázni, a kiadott plusz pénz ugyanis általában csak akkor térül meg a kiültetéskor, ha nem tartottuk azt 4-5 napnál tovább a melegben és ügyeltünk a kellő páratartalomra, a locsolásra és az első fagymentes napon, persze a lassú hideghez szoktatás után, kiültetjük azt.

No, de mivel ez nem releváns kérdés az ezüstfenyő esetében, térjünk vissza inkább a vágottra és az árakra. A kékes, ezüstös, de továbbra is szúrós levelekkel rendelkező ezüstfenyőket már 2-3 ezer forintos méteráron is megvásárolhatjuk, s ha hajlandóak vagyunk utazni, a Bauhaus kiemelten jó ajánlattal vár bennünket, bár csak látatlanban, hisz a felhozatalt nem láttuk.

Persze a már különlegességnek számító feketefenyővel, szerb lucfenyővel és kolorádói jegenyefenyővel is találkozhatunk. Itt azonban a kínálat alacsony, az árak pedig borsosak. A korábban slágerfának számító feketefenyőt, amelynek nagy előnye, hogy levelei nem hullanak le, ehelyett az ágakra száradnak rá, szinte teljesen kiszorította a hasonló jó tulajdonsággal, de kisebb gyantatermeléssel rendelkező Nordmann. Utóbbi ugyanis puha levelei miatt sokkal könnyebben díszíthető.

S végezetül egy kis ízelítő a fenyőárak elmúlt három évben tapasztalt emelkedéséből. Míg 2004-ben ráfizetett, aki többet adott 1500-1800 forintnál egy Nordmann fenyő méterénél, addig ma már bár nem nyugodt szívvel, de kifizetjük a méterenként 3-4 ezer forintot vételárat. Hasonlóan szembetűnő változáson ment keresztül az ezüstfenyő is: a 3 évvel ezelőtti 1200-1500 forint helyett ma, ha csak átlagos a vétel 2500-3000 forintot hagyunk ott.

A család nagy dilemmája, hogy érdemes-e a nagyobb kínálatot és a magasabb árakat választani vagy végsőkig kitartva abban reménykedni, hogy az árak szenteste közeledtével, mivel maga a termék eléggé szezonális, csökkeni fognak. A műfenyőnél persze nincs ilyen akadály, a 3-4 ezer forintért kapható 2 méteres példányok dobozokba csomagolva, összehajtva várják leendő tulajdonosaikat az áruházak polcain.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM