22 °C Budapest
Budapest, 2018. szeptember 7.Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én.MTI Fotó: Kovács Tamás

Újabb támogatástól eshetnek el a magyar iskolások: már elkezdték szűkíteni, jön a felülvizsgálat

2023. szeptember 13. 09:31

Újraindult az iskolatej program, de ma már csak heti 3 napon kapnak tejtermékeket a gyerekek. Ennek oka az, hogy az erre fordítható EU-s támogatás fix, és az állami költségkeretet sem emelik ebben a gazdasági helyzetben. Az Unióban éppen zajlik a program felülvizsgálata, és a szakmabeliek remélik, hogy megemelik a keretösszegeket.

Döcög az iskolatej program, de legalább van, mondták az Agrárszektornak megszólaló szakemberek. A gyerekeknek juttatott tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amelyet a hazai költségvetésből egészítenek ki. A Covid előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program, amelynek nagyobb része volt nemzeti forrás. A járvány alatt, ameddig az iskolák zárva voltak, értelemszerűen az iskolatejet is felfüggesztették, de az idei tanévben a program újraindult, igaz, most már csak heti három nap juttatnak el a gyerekeknek tejtermékeket, a korábbi négy, illetve öt helyett.

A portál forrásai szerint a program évről évre történő szűkülésének alapvetően költségvetési okai vannak, a szaktárca és a tejipari szereplők is fontosnak tartják a fenntartását: az egyre kisebbre szabott iskolatej program eredeti, ötnapos fenntartásának, esetleg bővítésének nem a szándék hiánya, hanem a célra fordítható pénz szűkössége az oka. Ugyanis az erre kapott uniós forrás fix, és az állami forrás sem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, a program keretében egy átlagos évben összességében 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogyott. 2 deciliter tejre vetített támogatás zsírtartalomtól függően 50-90 forint, ízesített tejnél 40-80, míg például a joghurtnál 110-120 forintot tesz ki.

Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tette hozzá.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem