16 °C Budapest
A young woman student at home with her laptop making notes and studying.

Fontos határidőről csúszhatnak le a diákok: egy hetük maradt rá, hogy ezt elintézzék

MTI
2023. július 5. 10:19

Július 12-ig, vagyis jövő szerdáig pótolhatják a felvételiző diákok a még hiányzó dokumentumaikat, és addig módosíthatják - egyetlen alkalommal - a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerében, az E-felvételiben - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Mint írták, a jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer "Dokumentumok" menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon azok elbírálását is.

A közlemény szerint nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt - így a tavaly május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat - a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet sem. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ezek adatait az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszik át. Ha a felvételiző a jelentkezés után szerezte meg nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia. Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba - írták.

A felvételizők egyetlen alkalommal - jövő szerdáig - módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, az E-felvételi "Sorrendmódosítás" menüpontjában. A változtatások az elküldött kérelmek feldolgozása után jelennek meg az ügyintézési felületen. A sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, új képzés már nem rögzíthető - ismertették.

A személyes adatok változását szintén jövő szerdáig jelezhetik a felvételizők a "Személyes adatok" menüpontban. Egyes személyes adatok - mint a névváltozás, vagy az állampolgárság esetleges változása - módosítását dokumentummal is igazolni kell. A közleményben jelezték, hogy az idén külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő július 18., és az ezen határidőig benyújtott dokumentumok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 26-án hirdetik ki, és azok elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetőek. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobiltelefonszámukat, már aznap SMS-ben kapnak értesítést az eredményről. A besorolási határozat - amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait - legkésőbb augusztus 5-ig az online felület "Hivatalos iratok" menüpontjában lesz elérhető és erről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek - olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm