15 °C Budapest
student dormitory room with bed, desk & chair

Újabb ádáz harc vár a magyar egyetemistákra: ezen múlhat mennyiért jutnak lakhatáshoz

2022. augusztus 15. 09:44

Drágulhatnak a kollégiumi díjak, de ez nem egy frissen felvett, 18 éves hallgató számára fog megjelenni, ugyanis a kormányrendeletek egészen pontosan leírják, maximum mekkora összeget lehet elkérni egy állami költséges hallgatótól a kollégiumi férőhelyért – ezt az InfoRádiónak árulta el Budai Marcell, az Országos Hallgatói Önkormányzat sajtófőnöke.

A szobákat különböző kategóriákba osztja a törvény annak megfelelően, milyen komfortfokozatot biztosítanak. A legmagasabb komfortfokozat jelenleg maximum havonta 17.475 forintba kerül egy állami költségen tanuló hallgatónál. Az önköltséges hallgatók esetében ezt viszont nem szabályozza a törvény, tehát ott az egyetem meghatározhat magasabb összeget. A kollégiumi árak várható növekedése két esetben fordulhat elő. Vagy azért, mert az önköltséges hallgatók esetében növeli meg a fizetendő összeget az egyetem, vagy pedig azért, mert eddig nem azt a maximális összeget kérte az adott komfortfokozaton belül a szobáért, amit egyébként a törvény megengedett volna.

Tudomásunk szerint kevés ilyen eset van, tehát a legtöbbször az egyetemek elkérik ezt a maximális összeget, ami 9320 és 17.475 forint között mozog

- mondta Budai Marcell, aki azt is elárulta, a magyarországi egyetemek három fő szempont alapján veszik fel a kollégistákat. Ezek közül a legfontosabb a hallgató a szociális háttere, amibe beletartozhat például a szülők keresete, az eltartottak száma a családban, milyen messziről kell utaznia a hallgatónak és milyen kiadásai vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?