35 °C Budapest
Group of college students in the university amphitheatre, they are sitting and doing an exam.

Felvételi 2022 dátumok: mikor lesznek ponthatárok, meddig tart a hiánypótlás?

2022. június 8. 19:01

Kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, majd ezt követően, hamarosan megérkeznek a 2022-es érettségi eredmények is. Így júliusban elkezdődik a hiánypótlási időszak is. Mutatjuk, hogy mit kell tudni a szóbeli vizsgákról, valamint, hogy meddig és hogyan lehet pótolni a felvételiben a hiányzó dokumentumokat.

Akár középszinten, akár emelt szinten vizsgáztatok, mivel hamarosan kezdődnek a szóbelik, előtte mindenkinek meg kell néznie az írásbeli eredményeket. Június 1. és 9. között emelt szinten, majd 13. és 24 között középszinten szóbelizhetnek a diákok.

A pontok megtekintése után pedig lehetősége van a felsőoktatásba jelentkező diákoknak arra, hogy a Felvi.hu rendszerén belül feltöltsék a hiányzó dokumentumokat, amelyek a jelentkezéskor még nem voltak meg. A hiánypótlás július 7-ig történhet meg, június 23-ig mindenki felszólítást kap, akinek szükséges a hiánypótlás.

Érettségi pontszámok megtekintése

Ha egy középiskolában jelentkeztetek érettségire, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a középiskolában nézhetitek majd meg. Ha egy kormányhivatalban jelentkeztetek az érettségire, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a vizsgabehívótokon megjelölt helyen nézhetitek meg - írta az Oktatási Hivatal (OH).

Arról, hogy mikor nézhetitek majd meg az érettségiket, és tehettek észrevételt a szaktanár értékelésére, az írásbeli vizsga megkezdése előtt tájékoztattak benneteket. A megtekintésre és másolat készítésére nyolc órát, tehát egy munkanapot kell biztosítani.

Ha nem tudtok elmenni a megtekintésre, egy szabályos meghatalmazással rokonotok vagy ismerősötök is megtekintheti a kijavított dolgozatot. Természetesen a meghatalmazott másolatot is készíthet a dolgozatról. Ha senki nem nézi meg a dolgozatotokat, az írásbeli vizsga eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén fognak tájékoztatni benneteket.

Kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák

Június 1-jén indulnak az emelt szintű szóbeli érettségik vizsgák, június 13. és 24. között pedig a középszinten érettségizők is szóban vizsgáznak. A napokban mindenki megtudja, hány pontot szerzett az írásbelivel. Minden vizsgarészen legalább 12 százalékot kell elérni ahhoz, hogy átmenjetek az érettségin - írásban és szóban is.

Azt, hogy középszinten milyen témakörökkel fogtok a szóbelin találkozni, az iskola határozza meg, ahol vizsgáztok, azonban az emelt szintű tételeket központilag határozzák meg.

A témakörök meghatározása mellett az Oktatási Hivatal minden tárgyhoz közzétette az aktuális mintatételeket, ami azoknál a tárgyaknál nagyon fontos, ahol nem csak egy témakör nevét és a tételcímet kapjátok meg, hanem esetleg forrásokat vagy szituációs, képleírós feladatot, és egyéb kísérleteket és példákat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érettségi pontok

Szóbelizni csak az mehet, aki legalább 12 százalékot teljesít az írásbelin, ha ez nem sikerül, úgy egyest kapunk. A pontszámításnál a szóbeli és az érettségi pontjai egyaránt számítanak, a szóbelin pedig javíthatjuk az írásbeli pontjainkat.

A javított írásbeli teszt megtekintését követően benyújthatunk észrevételeket. Az OH kiemelte, hogy a benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye,viszont észrevétel kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető. A vizsgaszabályzat szerint a kijavított írásbeli dolgozatokkal kapcsolatos észrevételeket a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – adhatjátok le. A szabályok szerint az észrevétel elbírálásában nem vehet részt a dolgozatot elsőként javító szaktanár. Illetve a vizsgálat a dolgozatnak csak arra a részletére terjedhet ki, amelynek javítására észrevételt tettetek. Azt viszont ne feledjétek, az érintett feladat felüljavítása során az eredetileg megállapított pontszámtól pozitív és negatív irányba is el lehet térni - érdemes jól átgondolni, mivel kapcsolatban tesztek észrevételt.

Két év után először követik az írásbeli vizsgákat szóbeli vizsgák. Az írásbeli érettségi május 23-án zárult le. Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1-9. között lesznek, középszinten pedig június 13-24. között vizsgáznak a diákok. Ez után mindenki megkapja az érettségi pontjait és kezdődhet a nagy matek a felvételiben.

A ponthatárok és a felvételi eredmények várhatóan 2022. július 21-én, csütörtökön este derülnek ki.

Kezdődik a hiánypótlás

Mielőtt azonban megszületnének a ponthatárok, mindenkinek fel kell töltenie a szükséges dokumentumokat a Felvi.hu rendszerébe. A felvételi jelentkezéshez csatolt dokumentumok hiánypótlására csak a jogszabályban meghatározott esetekben, valamint hiányosságokra küldenek felszólítást. Előfordulhat, hogy az egyetemek által kért dokumentumok esetében az intézmény küld hiánypótlásra felhívást, nem az Oktatási Hivatal. Azt, hogy mi hiányozhat és hogyan kell kiküszöbölni a hibát, itt szedtük össze.

Ha a hiányt legkésőbb a hiánypótlási felszólításban megadott határidőn belül (vagy a rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb 2022. július 7-ig, az eljárás évében külföldön végzettséget szerzők esetében 2022. július 13-ig) nem pótoljátok, jelentkezési kérelmeteket az OH a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálja el, vagy az eljárást meg is szüntetheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?