6 °C Budapest
Group of college students in the university amphitheatre, they are sitting and doing an exam.

Felvételi 2022 dátumok: mikor lesznek ponthatárok, meddig tart a hiánypótlás?

2022. június 8. 19:01

Kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, majd ezt követően, hamarosan megérkeznek a 2022-es érettségi eredmények is. Így júliusban elkezdődik a hiánypótlási időszak is. Mutatjuk, hogy mit kell tudni a szóbeli vizsgákról, valamint, hogy meddig és hogyan lehet pótolni a felvételiben a hiányzó dokumentumokat.

Akár középszinten, akár emelt szinten vizsgáztatok, mivel hamarosan kezdődnek a szóbelik, előtte mindenkinek meg kell néznie az írásbeli eredményeket. Június 1. és 9. között emelt szinten, majd 13. és 24 között középszinten szóbelizhetnek a diákok.

A pontok megtekintése után pedig lehetősége van a felsőoktatásba jelentkező diákoknak arra, hogy a Felvi.hu rendszerén belül feltöltsék a hiányzó dokumentumokat, amelyek a jelentkezéskor még nem voltak meg. A hiánypótlás július 7-ig történhet meg, június 23-ig mindenki felszólítást kap, akinek szükséges a hiánypótlás.

Érettségi pontszámok megtekintése

Ha egy középiskolában jelentkeztetek érettségire, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a középiskolában nézhetitek majd meg. Ha egy kormányhivatalban jelentkeztetek az érettségire, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a vizsgabehívótokon megjelölt helyen nézhetitek meg - írta az Oktatási Hivatal (OH).

Arról, hogy mikor nézhetitek majd meg az érettségiket, és tehettek észrevételt a szaktanár értékelésére, az írásbeli vizsga megkezdése előtt tájékoztattak benneteket. A megtekintésre és másolat készítésére nyolc órát, tehát egy munkanapot kell biztosítani.

Ha nem tudtok elmenni a megtekintésre, egy szabályos meghatalmazással rokonotok vagy ismerősötök is megtekintheti a kijavított dolgozatot. Természetesen a meghatalmazott másolatot is készíthet a dolgozatról. Ha senki nem nézi meg a dolgozatotokat, az írásbeli vizsga eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén fognak tájékoztatni benneteket.

Kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák

Június 1-jén indulnak az emelt szintű szóbeli érettségik vizsgák, június 13. és 24. között pedig a középszinten érettségizők is szóban vizsgáznak. A napokban mindenki megtudja, hány pontot szerzett az írásbelivel. Minden vizsgarészen legalább 12 százalékot kell elérni ahhoz, hogy átmenjetek az érettségin - írásban és szóban is.

Azt, hogy középszinten milyen témakörökkel fogtok a szóbelin találkozni, az iskola határozza meg, ahol vizsgáztok, azonban az emelt szintű tételeket központilag határozzák meg.

A témakörök meghatározása mellett az Oktatási Hivatal minden tárgyhoz közzétette az aktuális mintatételeket, ami azoknál a tárgyaknál nagyon fontos, ahol nem csak egy témakör nevét és a tételcímet kapjátok meg, hanem esetleg forrásokat vagy szituációs, képleírós feladatot, és egyéb kísérleteket és példákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érettségi pontok

Szóbelizni csak az mehet, aki legalább 12 százalékot teljesít az írásbelin, ha ez nem sikerül, úgy egyest kapunk. A pontszámításnál a szóbeli és az érettségi pontjai egyaránt számítanak, a szóbelin pedig javíthatjuk az írásbeli pontjainkat.

A javított írásbeli teszt megtekintését követően benyújthatunk észrevételeket. Az OH kiemelte, hogy a benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye,viszont észrevétel kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető. A vizsgaszabályzat szerint a kijavított írásbeli dolgozatokkal kapcsolatos észrevételeket a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – adhatjátok le. A szabályok szerint az észrevétel elbírálásában nem vehet részt a dolgozatot elsőként javító szaktanár. Illetve a vizsgálat a dolgozatnak csak arra a részletére terjedhet ki, amelynek javítására észrevételt tettetek. Azt viszont ne feledjétek, az érintett feladat felüljavítása során az eredetileg megállapított pontszámtól pozitív és negatív irányba is el lehet térni - érdemes jól átgondolni, mivel kapcsolatban tesztek észrevételt.

Két év után először követik az írásbeli vizsgákat szóbeli vizsgák. Az írásbeli érettségi május 23-án zárult le. Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1-9. között lesznek, középszinten pedig június 13-24. között vizsgáznak a diákok. Ez után mindenki megkapja az érettségi pontjait és kezdődhet a nagy matek a felvételiben.

A ponthatárok és a felvételi eredmények várhatóan 2022. július 21-én, csütörtökön este derülnek ki.

Kezdődik a hiánypótlás

Mielőtt azonban megszületnének a ponthatárok, mindenkinek fel kell töltenie a szükséges dokumentumokat a Felvi.hu rendszerébe. A felvételi jelentkezéshez csatolt dokumentumok hiánypótlására csak a jogszabályban meghatározott esetekben, valamint hiányosságokra küldenek felszólítást. Előfordulhat, hogy az egyetemek által kért dokumentumok esetében az intézmény küld hiánypótlásra felhívást, nem az Oktatási Hivatal. Azt, hogy mi hiányozhat és hogyan kell kiküszöbölni a hibát, itt szedtük össze.

Ha a hiányt legkésőbb a hiánypótlási felszólításban megadott határidőn belül (vagy a rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb 2022. július 7-ig, az eljárás évében külföldön végzettséget szerzők esetében 2022. július 13-ig) nem pótoljátok, jelentkezési kérelmeteket az OH a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálja el, vagy az eljárást meg is szüntetheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem