10 °C Budapest
Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei

Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei

2018. február 5. 05:32

Rengeteg szülő és diák áll iskolaválasztás előtt. Sokan vannak viszont, akik nem szeretnék, ha a gyerekük a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolában tanulna. Alternatíva pedig van bőven: a fővárosban rengeteg magániskola működik. Arra a kereső kifejezésre, hogy "Budapest magániskola" több mint 29 ezer találatot dob ki a Google. Ha viszont a gyermekünk számára tökéletes, a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosító intézményt választjuk, annak meg van az ára is. Hogy hol mennyit kell fizetni havonta, az változó: van, ahol 35 ezret kérnek havonta, van, ahol 400 ezret.

Az iskolaválasztásnál a szülőknek és a gyerekeknek sok mindent kell mérlegelniük. Számít, mennyire van messze az iskola, milyen speciális képzés, külön óra van, milyen a napirend, és persze az is szempont, hogy kell-e fizetni az oktatásért, és ha igen, mennyit. Sokan ugyanis inkább fizetnek, csak hogy ne kelljen a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolába vinni a gyereket. Rengeteg oka lehet annak, hogy a szülők miért nem hisznek az állami oktatási rendszerben: a 2017-es PISA-felmérés eredményei alapján például a magyar diákok nem csak a matematika, a szövegértés és természettudomány területén sereghajtók, hanem a kollaboratív problémamegoldásban is. A sajtóban pedig hónapról hónapra olvasni arról, hogy óriási a tanárhiány, van, ahol már "bármely szakos" tanártis felvennének.

Sokak számára tehát vonzó alternatíva lehet valamelyik magániskola. Ugyanakkor a lehető legmegfelelőbbet megtalálni itt sem egyszerű, mert óriási a kínálat: nem csak a pedagógia módszereket tekintve, de a napirendet, a csoportlétszámot és persze a havonta fizetendő összegeket megnézve is. A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy a különböző intézményekben mennyi pénzt kell fizetni, mekkora a túljelentkezés, elkéstek-e már a szülők, akik szeptembertől szeretnék beiratni a gyerekeiket.

Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni.

Nagyjából havonta 35-40 ezer forintról beszélünk, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, azaz figyelembe vesszük a család anyagi helyzetét

- mondta a Pénzcentrumnak az iskola igazgatója, Szecsődi Attila, aki hozzátette, ha egy szülő nehéz helyzetbe kerül, például elveszíti az állását, a gyereket természetesen nem bocsátják el, hanem próbálnak valamilyen közös megoldást találni: fizetési haladékot kapnak a szülők például. Az iskolába egyébként jelenleg 505 gyerek jár, jövőre két első osztályos csoport is indul majd, 25-28 fővel.

Van túljelentkezés, tavaly nagyjából 100-an jelentkeztek a 2 osztályra

- mondta az igazgató, hozzátéve, nem lehetetlen bekerülni, érdemes még jelentkezni hozzájuk.

Február 1-től lehet jelentkezni e-mailben a Zuglói Waldorf iskolába, aminek első osztálya a 2016/17-es tanév szeptemberében kezdte meg tanulmányait. Érdeklődésünkre közölték, a havi alapítványi hozzájárulás összege 30-40 ezer forint. A Honlapon a 2017/2018-as tanévvel kapcsolatban viszont azt írják, a havi támogatás 40 ezer forint gyerekenként, és van egy egyszeri beiratkozási díj, aminek összege 65 ezer forint. Megjegyzik ugyanakkor, hogy ezek a díjak az adott tanévre vonatkoznak, a következő nevelési évre érvényes díjakat 2018 tavaszán állapítják meg.

Szeptemberben indul az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az AKG Általános Iskolája. Aki oda szeretett volna jelentkezni, az már elkésett: január 15-én lezárult a jelentkezés.

Közel 1000 gyermekre érkezett jelentkezési lap az öt évfolyamra összesen

- írják honlapjukon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkeresésünkre közölték, minden évfolyamra 48 gyereket fognak felvenni, és évfolyamonként két osztályt indítanak. A tandíj a normál költségtérítéses helyekre (32 fő/évfolyam) 100 ezer forint havonta, évfolyamonként 16 helyre pedig azok a diákok kerülnek be, akik a felvételi eljárás során megfeleltek, és a szüleik a legmagasabb ajánlatot tették, amit havonta hajlandóak fizetni azért, hogy a gyerekük az iskolába járhasson.

Ezekből az alapítványi díjakból tudunk az alaptandíjas helyeken szociális ösztöndíjat biztosítani az azt igénylők számára

 - mondták.

Az iskolánk 8 osztályos általános iskola, általában évfolyamonként 1 osztállyal, tudatosan kis iskola szeretnénk maradni sok ismerős jó kapcsolattal az iskolapolgárok között. Egy osztályba 20 gyereket veszünk fel

 - tudtuk meg Lipták Erikától, a Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola igazgatójától. Arra a kérdésre, mekkora a túljelentkezés, az igazgató azt válaszolta, eddig 81 család adta be a jelentkezési lapját, de ez még biztosan nőni fog március közepéig. Az utóbbi 3 éveben átlagosan 90 jelentkező volt a 20 helyre. A tandíj évi 891 ezer forint.

Ebben benne van az egész napos iskolai ellátás, az év végi egy hetes tábor és a tankönyvek ára is, ezekért iskolánkban nem kell külön fizetni. Minden évben van szociális támogatás a szülők által befizetett összeg 10 százaléka áll rendelkezésünkre, hogy ezzel a pályázó családok költségét csökkentsük

- mondta Lipták Erika.

A Budapest School is több helyen indít szeptembertől új csoportokat, a XI. kerületi Breznó közben és a III. kerületben a Római parton, illetve előkészítés alatt van még néhány új helyszín is.
A BPS-ben a havi tandíjat mindenki maga határozza meg, a csoportok működési költségei átlagosan  nagyjából 130 ezer Ft/hó/fő, ami már tartalmazza a napi négyszeri étkezést is. Van, aki ennél többet, van aki kevesebbet tud vállalni ebből - tudtuk meg a Budapest Schooltól. Jelenleg 3 és 9 éves kor közötti gyerekeket várnak, februárban lesznek nyílt napjaik is. Nagy az érdeklődés ugyan, de még mindig vannak szabad helyek.

A nemzetközi iskolák a legdrágábbak

A magániskolák közül a nemzetközi iskolák a legdrágábbak. Január 5-ig lehetett jelentkezni a Budapesti Német iskolába, ahol a beiratkozási díj 1950 euro, vagyis 605 ezer forint, a tandíj pedig 1,2 millió forint. A Budapesti Francia Iskola tandíja a honlap szerint évente 1 556 100 forint, vagyis havonta nagyjából 130 ezer forintot kell fizetnie a szülőknek alsóban.

A The British International School Budapest honlapja szerint az egyszeri beiratkozási díj 290 ezer forint, és évente első osztályban 3 millió 114 ezer forintot kell fizetni. A Britannica International School választása esetén a 2017-2018-as tanévben az első évfolyamon 3 millió 450 ezer forintba került a tandíj. A Greater Grace International School diákjainak a 2018-2019-es tanévben 350 ezer forintos regisztrációs díjat kell fizetnie, és alsóban, hatodik osztályig 3 385 000 forintot kell fizetni évente. A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola is nyilvánosságra hozta a 2018/2019-es tanév díjait, ott is 100 ezres regisztrációs díjjal számolhatunk, az általános iskolai oktatásért pedig 19800 USD-t, vagyis közel 5 millió forintot kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?