Varga: értelmetlen közmunka helyett jön a képzési program

Varga: értelmetlen közmunka helyett jön a képzési program

2016. november 2. 13:31

Járulékcsökkentésről, letelepedési kötvényről, és az ország versenyképességéről is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai sajtótájékoztatóján, ahol ismertette az őszi adócsomagot.

Az egyéni vállalkozókon, az őstermelőkön és az áfafizetésre kötelezetteken kívül mindenkinek lehetősége lesz, hogy a NAV készítse el számára az adóbevallását - írja az Index. Erre az NGM által a múlt héten benyújtott adótörvény-módosítás ad lehetőséget, amely szerint a NAV minden olyan magányszemélynek megcsinálja a bevallását, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

Szlovákia lett a példa

Varga az ország versenyképességéről azt mondta, az a cél, hogy a közterhek, illetve az adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentésével Magyarország elérjen oda, ahol nemzetközi felmérések szerint Szlovákia és Lengyelország tart.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban viszont csak azt mondta, ő szeretne jelentősen vágni a terheken, de erről még egyeztetni kell. A versenyképesség javításáról, a járulékcsökkentésről és bérfelzárkóztatásról a munkavállalókkal és a munkaadókkal is egyeztetni tervez a kormány.

Viszont az egy előremutató dolognak tűnik, hogy a teljesen értelmetlen közmunka helyett a szakmával nem rendelkezőket képzési programokra akarják becsatornázni. A közmunkaprogramot pont azért is bírálták sokan, mert nem segíti az embereket visszajutni a munkaerőpiacra, a képzés ezzel szemben sokkal jobb esélyeket ad nekik a munkakereséshez.

Nincs döntés a letelepedési kötvényről

A letelepedési kötvényekről pedig elmondta: az eddig az NGM szerint hatékony eszköz volt arra, hogy jelentős külső kibocsátások nélkül devizaforrást vonjon be a magyar állam finanszírozásába. Azonban mára "nyilván a környezet megváltozott", ezért mindenképpen jelentősen fog változni ez a konstrukció. Már csak azért is, mert azóta felminősítették Magyarországot, és így a piacról is könnyebben és olcsóbban jut pénzhez.

Varga szerint azt még nem dőlt el, hogy mi lesz a program sorsa, azaz hogy kivezetik-e a letelepedési kötvényeket vagy megtartják valamiféle más konstrukcióban. Erről a jövőben születik majd kormánydöntés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?