11 °C Budapest
Varga: értelmetlen közmunka helyett jön a képzési program

Varga: értelmetlen közmunka helyett jön a képzési program

2016. november 2. 13:31

Járulékcsökkentésről, letelepedési kötvényről, és az ország versenyképességéről is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai sajtótájékoztatóján, ahol ismertette az őszi adócsomagot.

Az egyéni vállalkozókon, az őstermelőkön és az áfafizetésre kötelezetteken kívül mindenkinek lehetősége lesz, hogy a NAV készítse el számára az adóbevallását - írja az Index. Erre az NGM által a múlt héten benyújtott adótörvény-módosítás ad lehetőséget, amely szerint a NAV minden olyan magányszemélynek megcsinálja a bevallását, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

Szlovákia lett a példa

Varga az ország versenyképességéről azt mondta, az a cél, hogy a közterhek, illetve az adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentésével Magyarország elérjen oda, ahol nemzetközi felmérések szerint Szlovákia és Lengyelország tart.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban viszont csak azt mondta, ő szeretne jelentősen vágni a terheken, de erről még egyeztetni kell. A versenyképesség javításáról, a járulékcsökkentésről és bérfelzárkóztatásról a munkavállalókkal és a munkaadókkal is egyeztetni tervez a kormány.

Viszont az egy előremutató dolognak tűnik, hogy a teljesen értelmetlen közmunka helyett a szakmával nem rendelkezőket képzési programokra akarják becsatornázni. A közmunkaprogramot pont azért is bírálták sokan, mert nem segíti az embereket visszajutni a munkaerőpiacra, a képzés ezzel szemben sokkal jobb esélyeket ad nekik a munkakereséshez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs döntés a letelepedési kötvényről

A letelepedési kötvényekről pedig elmondta: az eddig az NGM szerint hatékony eszköz volt arra, hogy jelentős külső kibocsátások nélkül devizaforrást vonjon be a magyar állam finanszírozásába. Azonban mára "nyilván a környezet megváltozott", ezért mindenképpen jelentősen fog változni ez a konstrukció. Már csak azért is, mert azóta felminősítették Magyarországot, és így a piacról is könnyebben és olcsóbban jut pénzhez.

Varga szerint azt még nem dőlt el, hogy mi lesz a program sorsa, azaz hogy kivezetik-e a letelepedési kötvényeket vagy megtartják valamiféle más konstrukcióban. Erről a jövőben születik majd kormánydöntés.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?