2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Nyugdíjkatasztrófa közeleg: íme, fehéren-feketén a számok


Az Európai Unióban gyakorlatilag már évtizedek óta érlelődik a nyugdíjkatasztrófa. Magyarország helyzete ugyanakkor valamivel még jobb, mint az EU-s átlag, azonban az egyre súlyosasabb népesség elöregedési mutatók itthon is magasak. Így pedig csak idő kérdése, mikor robban a bomba.

Az Európai Unióban majdnem minden ötödik ember 65 vagy ennél is több éves. Számuk ráadásul mára majdnem eléri a 100 millió főt. Ez pedig azt jelenti, hogy

az Időskorú Függőségi Ráta (IFR) soha nem látott magasságokban, 29,9 százalékon van Európában.

A népesség öregedésének mérésére alkalmazott ráta az aktív korú (15-64 évesek) népességre jutó idősek (65 évesek és annál idősebbek) arányát mutatja. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez a mutató a gyermekkorúak számát és arányát nem veszi figyelembe, tehát az öregedés aktuális állapotát jelzi.

A 2017-es majd 30 százalékos arány más szóval azt jelenti, hogy három munkaképes korú európai lakosra jut egy "eltartandó" idős, 65 év feletti ember. Az súlyos elöregedése tendencia egyébként már évtizedek óta jelen van Európában, ám míg 20 éve öt munkaképes korúra jutott egy idős ember, addig 10 évvel ezelőttre már csak négyre.

Mekkora a vész?

A népesség elöregedése óriási problémát jelent Magyarországon is, hiszen a jelenleg hatályos felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az állam, mint hatóság a mindenkori aktív állampolgáraira folyamatosan bérjárulék fizetési kötelezettséget ró ki, amely befolyó bérjárulékokból fizeti ki folyamatosan a mindenkori nyugdíjas állampolgárai nyugdíjjáradékát. Ebből kifolyólag könnyen belátható, hogy a katasztrófa akkor következik be a rendszerben, ha a munkavállalók járulékaiból (nem lesznek például elegen ehhez) már nem tudják fedezni a nyugdíjakat.

A jelenlegi függőségi rátákat országosan vizsgálva Magyarország az EU-s átlag alatt van, igaz csupán 2 százalékkal. Ezzel az eredménnyel ugyanakkor a 28 ország közül a nyolcadikak vagyunk összesítésben.

A 2017-es adatok alapján Olaszországban, Görögországban és Finnországban a legrosszabb a helyzet a népesség elöregedése szempontjából. Ezek az országok vannak ugyanis legközelebb a 35 százalékhoz. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a körülöttünk lévő országok szintén az EU hátsó felében foglalnak helyet, olyannyira, hogy Ausztria, Románia és Szlovákia is előz bennünket. Legutóbbiak nem is kevéssel, az egész EU-ban csak Luxemburgban és Írországban jobbak a mutatók, mint északi szomszédunknak.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos