senior old adult pension tea coffee

Munkából a temetőbe: rengeteg magyarnak csak álom lesz a gondtalan öregkor

2023. május 4. 17:44

Sokan pesszimisták a nyugdíjas éveiket illetően, ugyanakkor optimisták a befektetéseiket tekintve. Egyre többen vannak, akik nyugdíj mellett is dolgoznának, de olyanok is, akik tovább lennének aktívak, és csak később vonulnának nyugdíjba. Pedig az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarításokkal sokat tehetünk időskori anyagi biztonságunk érdekében.

A jelenleg gazdaságilag aktív lakosság nyugdíjkilátásai elég pesszimisták, a jellemző vélemény évek óta ugyanaz – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index friss adataiból. A válaszadók 67%-a szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztességes megélhetésre, ennek ellenére a megkérdezettek 36%-a még mindig csupán erre alapozza időskori egzisztenciáját.

Ezzel összefüggésben azok aránya is igen magas (71%), akik úgy látják, a nyugdíjas éveikben is dolgozniuk kell majd, ezért a nyugdíjkorhatár betöltése után próbálnak olyan állást találni, amit idős korukban is végezhetnek. A megkérdezettek 64%-a pedig magát a nyugdíjba vonulást halasztaná és próbálna minél tovább dolgozni, így elkerülve, vagy legalábbis elodázva az időskori anyagi nehézségeket. Ugyanakkor sokan (58%) még nagyon távolinak tartják a nyugdíjat, ezért felesleges ezzel foglalkozniuk, mások pedig (55%) bizonytalanok azt illetően, hogy megérik-e egyáltalán a nyugdíjas kort, így értelmét sem látják takarékoskodni. A 18-70 éves bankhasználó lakosság több mint felének azért nincs semmilyen formában tartaléka, mert bevallása szerint jelenlegi élethelyzetében és anyagi körülményei között nincs lehetősége megtakarítani. Ezzel együtt vannak azonban pozitív jelek is.

Optimizmusra ad okot, hogy a lakosság bankkapcsolattal rendelkező részét jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megtakarítástól. A többség szerint ilyen körülmények között is fontos félretenni, ügyfeleink pedig biztonságban is érzik a befektetéseiket

 – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarítás előnye, hogy a havi befizetések folyamatos kamatadómentes hozamot hozhatnak, a hozam pedig 10 év után adómentesen, szabadon felhasználható. De nemcsak azért érdemes nagyobb összegeket félretenni, mert ezt 10 év múlva jelentősen megtérül, hanem a befizetések után járó adó-visszatérítés miatt is, amellyel még tovább növelhető a megtakarítás. Ennek mértéke az éves nyugdíjpénztári befizetések 20%-a, de legfeljebb évi 150 ezer forint az éves SZJA előleg erejéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem