Prague, Czech republic, misty and rsiny weather

Kisebb nyugdíjemelést helyeztek kilátásba éppen az infláció miatt: ez vár most a cseh idősekre

MTI
2023. március 4. 15:29

Magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekednek a jövőben a csehországi nyugdíjak, mint eddig. A hatályos nyugdíjtörvény módosítását, amely ezt lehetővé teszi, szombaton fogadta el a cseh képviselőház. Az eddig hatályos szabályok szerint a tavalyi kétszámjegyű, magas infláció következtében júniusban átlagban 1770 koronával (29 205 forint) kellett volna megemelni a nyugdíjakat. A mostani törvénymódosítás után azonban az átalagos nyugdíjemelés csak 760 korona (12 540 forint) lesz. 

A jobbközép kormánykoalíció, amelynek a 200 tagú testületben 108 képviselője van, ötnapos rendkívül éles, ellenzéki obstrukciókkal teli vita után az ellenzék minden javaslatát a törvénymódosítás enyhítésére elutasította. A törvénymódosítási javaslat most a szenátus elé kerül, ahol a kormányoldalnak szintén jelentős többsége van, majd az államfőnek kell aláírnia. Petr Pavel megválasztott államfő bejelentette, hogy álláspontját jövő pénteken, beiktatása után hozza nyilvánosságra.

A kormányoldal szerint a nyugdíjak emelésének mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék szerint azonban a kormányoldal döntésével "meglopja" a lakosság védtelen, mintegy 3,5 milliós csoportját. A törvénymódosítást, s az elfogadás módját gyorsított eljárásban alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Josef Stredula, a cseh-morva szakszervezetek konföderációjának elnöke jelezte, hogy mérlegelik egy országos tiltakozó megmozdulás megszervezését a kormányoldal által keresztülvitt döntés ellen. Az eddig érvényes szabályozás szerint

a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárd koronát tenne ki. A jövő évben pedig az eddigi szabályok szerinti 58,8 milliárd korona kiadás helyett az államnak csak 15,8 milliárd koronás pluszkiadással kell számolnia.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem