31 °C Budapest
Close up of woman hands setting temperature. gas old senior lady stove cooking

Nyugdíjemelés 2023: lesz, aki 100 ezer forinttal kap többet, de az idősek fele 20 ezerre sem számíthat

2022. december 14. 09:14

Jelentős, 15 százalékos emelést hajt végre a kormány a nyugdíjakon januártól, azonban megvan rá az esély, hogy ez sem fedezi a tényleges inflációt - írja az mfor.hu. Az idei eddigi 14 százalékos emelés sem fogja feltétlenül fedezni a 2022. évi inflációt, amire viszont törvényi kötelezettség vonatkozik. A jövő évi emelés valósznűleg nem lesz elég életszínvonalbeli javulásra.

Bár azt lehetett valószínűsíteni, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján dönt majd a jövő évi nyugdíjemelésről - mely december 22-én jelenik meg várhatóan -, ezt nem várták meg. A 15 százalékos emelés az átlagnyugdíj szintjén havi közel 27 ezer forintos többletet fog jelenteni, ezzel pedig átlépi az átlag a lélektaninak is nevezhető 200 ezer forintot, 206 800 forint lesz az összeg - írja a lap. (Viszonyításképpen 2022-ben a bruttó minimálbér volt 200 ezer forint.) A medián nyugdíj összege jelenleg 140 ezer forint körül lehet, ez az az összeg, aminél kevesebbet és többet is pont a nyugdíjasok fele kap. Ezen a szinten az emelés 21 ezer forintot jelent majd.

Viszont vannak jóval alacsonyabb nyugdíjak is: 100 ezer forintos ellátás esetén az emelés havi szinten 15 ezer forint pluszt fog jelenteni, míg egymillió forintos nyugdíjnál havi 150 ezer forintot jelent a januári emelés. Tehát lesznek olyanok, akiknek az egyhavi emelés más valakinek a teljes egyhavi ellátásával egyenlő.

Nem kell milliós nyugdíj sem ahhoz, hogy hatszámjegyű emelésben részesüljön valaki: már 690 ezer forintos havi nyugdíj esetén 103 500 forintot fog jelenteni az emelés. A statisztikák szerint 500 ezer forintnál nagyobb ellátásban közel 5 ezer személy részesül, vagyis azok száma, akik 100 ezer forintos emelésben reménykedhetnek, a lap becslése szerint nagyjából 3 ezer fő körül mozoghat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem