4 °C Budapest
Close up of woman hands setting temperature. gas old senior lady stove cooking

Nyugdíjemelés 2023: lesz, aki 100 ezer forinttal kap többet, de az idősek fele 20 ezerre sem számíthat

2022. december 14. 09:14

Jelentős, 15 százalékos emelést hajt végre a kormány a nyugdíjakon januártól, azonban megvan rá az esély, hogy ez sem fedezi a tényleges inflációt - írja az mfor.hu. Az idei eddigi 14 százalékos emelés sem fogja feltétlenül fedezni a 2022. évi inflációt, amire viszont törvényi kötelezettség vonatkozik. A jövő évi emelés valósznűleg nem lesz elég életszínvonalbeli javulásra.

Bár azt lehetett valószínűsíteni, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján dönt majd a jövő évi nyugdíjemelésről - mely december 22-én jelenik meg várhatóan -, ezt nem várták meg. A 15 százalékos emelés az átlagnyugdíj szintjén havi közel 27 ezer forintos többletet fog jelenteni, ezzel pedig átlépi az átlag a lélektaninak is nevezhető 200 ezer forintot, 206 800 forint lesz az összeg - írja a lap. (Viszonyításképpen 2022-ben a bruttó minimálbér volt 200 ezer forint.) A medián nyugdíj összege jelenleg 140 ezer forint körül lehet, ez az az összeg, aminél kevesebbet és többet is pont a nyugdíjasok fele kap. Ezen a szinten az emelés 21 ezer forintot jelent majd.

Viszont vannak jóval alacsonyabb nyugdíjak is: 100 ezer forintos ellátás esetén az emelés havi szinten 15 ezer forint pluszt fog jelenteni, míg egymillió forintos nyugdíjnál havi 150 ezer forintot jelent a januári emelés. Tehát lesznek olyanok, akiknek az egyhavi emelés más valakinek a teljes egyhavi ellátásával egyenlő.

Nem kell milliós nyugdíj sem ahhoz, hogy hatszámjegyű emelésben részesüljön valaki: már 690 ezer forintos havi nyugdíj esetén 103 500 forintot fog jelenteni az emelés. A statisztikák szerint 500 ezer forintnál nagyobb ellátásban közel 5 ezer személy részesül, vagyis azok száma, akik 100 ezer forintos emelésben reménykedhetnek, a lap becslése szerint nagyjából 3 ezer fő körül mozoghat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?