17 °C Budapest
Waist up view of senior worker in white coat and hair net moving vacuum packed groups of beverages from conveyor belt to table in milk bottling factory. / Female Focus Collection

A 13. havi nyugdíjat is elsöpri a válság? Egyre több idős magyar kénytelen dolgozni, hogy megéljen

MTI
2022. szeptember 4. 14:04

A Pénzügyminisztérium államtitkára elárulta, lesz-e jövőre 13. havi nyugdíj. Tállai András beszélt a nyugdíjasok foglalkoztatását érintő könnyítésekről is. Kiderült, ma több mint 161 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, több mint kétszer annyian, mint 2018-ban.

Az érintettek jövőre is számolhatnak a 13. havi nyugdíjjal - közölte Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek arról beszélt, a kormány idén is garantálja az inflációt követő nyugdíjemelést. A januári nyugdíjemelés után az miatt idén júliusban évközi nyugdíj-kiegészítés is érkezett a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése érdekében. Az ezen felüli kiegészítésről ősszel - az éves várható infláció mértékének ismeretében - tud majd dönteni a kormány.

Mint megírtuk, csütörtökön érkezik a KSH jelentése az augusztusi inflációról. Ennek alapján számolják ki, mennyi lesz a novemberi nyugdíjemelés. A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nőtt, az MNB pedig 15-16 százalék közé várja az augusztusi drágulást.

Ha bejön a számítás, akkor a novemberi nyugdíjemelés mértéke 6,1 és 7,1 százalék közötti lehet.

Egyébként Tállai András beszélt még többek között arról is, hogy a dolgozó nyugdíjasoknak nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, ezzel az érintettek havonta több milliárd forint adót spórolnak meg. A 2019. január 1-jén hatályba lépett adókedvezménynek köszönhetően jelentősen nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjasoknak csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk, vagyis az adókedvezmény lényegében 14 százalékos megtakarítást jelent - ismertette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?