-2 °C Budapest
An elderly woman holds an open black empty coin purse in her hands on the lap, the concept of poverty, finance, retirement

Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kap egy átlagnyugdíjas februárban

2022. január 15. 12:33

A héten kaphatták meg a nyugdíjasok a januári, már emelt összegű juttatásukat, és nagyjából egy hónap múlva érkezik majd a 13. havi nyugdíj is. Nemcsak a januári nyugdíjemelés volt nagyobb a megszokottnál (5%), hogy konpenzálja a rekordinflációt: december 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint februárban a nyugdíjasok a teljes 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak. Mutatjuk, hogy kinek mennyi emelés és 13. havi nyugdíj jár!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A novemberi magas összegű kiegészítés és nyugdíjprémium után 2022 februárjában ismét nagyobb összeget juttat az időseknek az állam. Ősszel nemcsak egységesen 80 ezer forintnyi nyugdíjprémiumot fizettek, hanem megkapták a jogosultak a visszamenőleges nyugdíjemelés összegét egyben - amire a rendkívül magas infláció kompenzálása végett volt szükség -, illetve az emelés aktuális havi összegét. 2022 februárjában is több jogcímen kapnak majd magasabb összeget a magyar nyugdíjasok: egyrészt 5 százalékos emelésre, másrészt a 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak.

A megszokott év eleji nyugdíjemelés és a 13. havi juttatás összege egyaránt attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják - aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába. A Nyugdíjas Parlament legutóbbi közlése szerint ráadásul "az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat halmozottan sújtja a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés".

Békeidőben is látható volt, hogy a nyugdíjolló egyre szélesebbre nyílik, most viszont a járvány, válság, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret.

Nyugdíjemelés 2022-ben

Idén a tervezett 3 helyett 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat. 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, viszont már januárban prognosztizálható volt, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb ütemben drágulnak majd. Az inflációt ellensúlyozandó 2021 júniusában a kormány 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött, viszont ez nem volt elég a drágulás ellentételezésére, további kompenzációra volt szükség. Novemberben végül 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, illetve visszamenőleg egy összegben kifizették az emelést a megelőző 10 hónapra is.

Így tehát egy 100 ezer forintos nyugdíjban részesülő 2022 februárjától 105 ezer forint juttatásra számíthat. A KSH szerint 2021. január 1-jén - 2022-es adat még nem áll rendelkezésre - a teljes öregségi ellátás átlaga 150 571 forint/hó volt. Ha hozzászámoljuk az év során történt emeléseket, akkor nagyjából 158 ezer forint lehet jelenleg az öregségi nyugellátás átlagos összege. Ezt 5 százalékkal emelve már 165 800 forintra nőhetett az átlagnyugdíj. Látva a jelenlegi inflációs mutatókat - novemberben és december is rekordmagasak, átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak a fogyasztói árak mint egy éve - szükség is lesz az 5 százalékos emelésre. Friss elemzői becslések szerint

2022-ben is átlagosan 5-5,5 százalékos inflációra lehet majd számítani.

13. havi nyugdíj 2022-ben

Az eredeti tervek szerint 2022-ben még csak félhavi juttatás járt volna a magyar nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíj címén - ugyanis a kormány lépcsőzetesen tervezte visszaépíteni a plusz összegeket. Viszont az sem érhette váratlanul most a nyugdíjasokat, hogy a megjelent rendelet alapján a teljes összeget megkapják: már szeptember végén felmerült, hogy lehet szó a teljes összeg kifizetéséről és Orbán Viktor későbbi nyilatkozatai szinte egyértelművé tették, hogy így is fog történni.

A nyugdíjasok 2022 februárjában számíthatnak tehát a teljes 13. havi összeg kifizetésére. Az utalás 2022. február 11-én (pénteken) esedékes, a nyugellátás összegének jóváírása egy munkanapot vesz igénybe. A postai nyugdíj kifizetésének időpontját a postai nyugdíj kifizetési naptárban ellenőrizhetik maguknak a nyugdíjasok, melyet már elviekben kézhez is kaptak novemberben.

Novák Katalin családokért felelős miniszter novemberi bejelentése szerint februárban mintegy 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat. Erre a juttatásra ugyanis nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők számíthatnak, hanem más nyugdíjszerű ellátások jogosultjai is, ha a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjában már jogosult volt. Számíthatnak ez alapján a plusz összegre a

 • korhatár előtti ellátásban,
 • szolgálati járandóságban,
 • átmeneti bányászjáradékban,
 • táncművészeti életjáradékban,
 • rokkantsági ellátásban,
 • rehabilitációs ellátásban,
 • baleseti járadékban,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában,
 • fogyatékossági támogatásban,
 • vakok személyi járadékában
 • rokkantsági járadékban,
 • házastársi pótlékban vagy
 • házastárs után járó jövedelempótlékban részesülők is.

A többség kevesebbet kap, és az eleve magas nyugdíjjal rendelkezők járnak jól:

Nyugdíjasok helyzete Magyarországon

A magyar lakosság számtalan kihívással szembesült a koronavírus világjárvány kitörése óta, főként egészségügyi és pénzügyi téren. A válság hatásainak különösen ki voltak téve a magyar nyugdíjasok. A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek ezt az időszakot, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. Töltsd ki te is a kérdőívünket, hogy képet kaphassunk az idősek helyzetéről Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?