-1 °C Budapest
Rep purse filled with Hungarian Forint.

Még nem késő lépni: 130 ezret is fizethet jövőre az állam azoknak, akik erre tesznek félre

2021. december 21. 13:34

A takarékoskodóknak érdemes belehúzni az év végén, az utóbbi években ezt sokan meg is tették. A nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó 20 százalékos adó-visszatérítést így lehet a legjobban kihasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A K&H-nál 2019-ben és 2020-ban az év utolsó hónapjaiban jelentősen megugrott a befizetések összege. Bár jövőre a gyermekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, azonban emiatt év végén nem várható számottevő változás a befizetésekben a társaság szerint.

Befizetési boom zárta az utóbbi évek végét a takarékoskodási piacon, nevezetesen az időskorukra nyugdíjbiztosításra készülők a 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adókedvezményből így tudják a legtöbbet kihozni. Az érintettek szeretik is igénybe venni ezt a lehetőséget - közölte a bank. Szemléletesek az elmúlt évek adatai:

  • 2019-ben az év utolsó két hónapjában 54 százalékkal nagyobb volt a nyugdíjbiztosításoknál a havi átlagos állománynövekedés, mint az év első 10 hónapjában.
  • 2020-ban hasonló volt a helyzet: a november-decemberi havi átlagos állománybővülés 120 százalékkal haladta meg a január-októberi időszakot.

Az idei bővülésről még nincs adat, hiszen még hátravan az évvégi hajrá. Az összes igénybe vett adójóváírás összegét a korábbi évekhez hasonló mértékűre várja a pénzintézet. A társaság szakértői szerint aki csak teheti, annak érdemes extra befizetéssel gyarapítani a nyugdíjcélú megtakarítását, akinek még nincs, azoknak pedig elindítaniuk egy ilyen konstrukciót. A banknál nyugdíjbiztosítással takarékoskodók közül a 35 év alattiak havonta átlagosan több mint 16 ezer forintos díjat fizetnek, az ennél idősebbek pedig közel 20 ezer forintot, ez 3-3 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest. Az új nyugdíjbiztosítást kötők átlagéletkora az idén 43 év alá csökkent, ami azt mutatja, hogy a fiatalok táborában is egyre többen készülnek tudatosan az időskorra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?