Rep purse filled with Hungarian Forint.

Még nem késő lépni: 130 ezret is fizethet jövőre az állam azoknak, akik erre tesznek félre

2021. december 21. 13:34

A takarékoskodóknak érdemes belehúzni az év végén, az utóbbi években ezt sokan meg is tették. A nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó 20 százalékos adó-visszatérítést így lehet a legjobban kihasználni.

A K&H-nál 2019-ben és 2020-ban az év utolsó hónapjaiban jelentősen megugrott a befizetések összege. Bár jövőre a gyermekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, azonban emiatt év végén nem várható számottevő változás a befizetésekben a társaság szerint.

Befizetési boom zárta az utóbbi évek végét a takarékoskodási piacon, nevezetesen az időskorukra nyugdíjbiztosításra készülők a 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adókedvezményből így tudják a legtöbbet kihozni. Az érintettek szeretik is igénybe venni ezt a lehetőséget - közölte a bank. Szemléletesek az elmúlt évek adatai:

  • 2019-ben az év utolsó két hónapjában 54 százalékkal nagyobb volt a nyugdíjbiztosításoknál a havi átlagos állománynövekedés, mint az év első 10 hónapjában.
  • 2020-ban hasonló volt a helyzet: a november-decemberi havi átlagos állománybővülés 120 százalékkal haladta meg a január-októberi időszakot.

Az idei bővülésről még nincs adat, hiszen még hátravan az évvégi hajrá. Az összes igénybe vett adójóváírás összegét a korábbi évekhez hasonló mértékűre várja a pénzintézet. A társaság szakértői szerint aki csak teheti, annak érdemes extra befizetéssel gyarapítani a nyugdíjcélú megtakarítását, akinek még nincs, azoknak pedig elindítaniuk egy ilyen konstrukciót. A banknál nyugdíjbiztosítással takarékoskodók közül a 35 év alattiak havonta átlagosan több mint 16 ezer forintos díjat fizetnek, az ennél idősebbek pedig közel 20 ezer forintot, ez 3-3 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest. Az új nyugdíjbiztosítást kötők átlagéletkora az idén 43 év alá csökkent, ami azt mutatja, hogy a fiatalok táborában is egyre többen készülnek tudatosan az időskorra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?