23 °C Budapest

Özvegyi nyugdíj 2021: az özvegyi nyugdíj igénylése, kinek jár az özvegyi nyugdíj és mennyi az özvegyi nyugdíj összege?

2021. január 12. 16:03

Kinek jár özvegyi nyugdíj és mennyi az özvegyi nyugdíj összege? Hány százalék az özvegyi nyugdíj 2021 évében, mikor jár az özvegyi nyugdíj és mi az özvegyi nyugdíj feléledése?

Az özvegyi nyugdíj fontos részét képzi a házastársukat elvesztett férfiak és nők jövedelmének, ám sokan nem tudják, pontosan hogyan működik az özvegyi nyugdíj igénylés és az özvegyi nyugdíj kiosztás rendszere. Azt, hogy mikor jár az özvegyi nyugdíj, és ki jogosult az özvegyi nyugdíj igénylésre számos tényező, szigorú elvárás szabja meg.

Cikkünkben minden olyan fontos kérdést megválaszolunk az özvegyi nyugdíj igénylés témakörével kapcsolatban, mint: a házastárs elvesztése esetén kinek jár az özvegyi nyugdíj és mennyi az összege? Az ideiglenes özvegyi nyugdíj feléledése és az özvegyi nyugdíj második feléledése kapcsán milyen változásokra számíthatunk? Befolyásolja az elhunyt életkora az özvegyi nyugdíj összegét? Mennyit nőtt az özvegyi nyugdíj 2021 évétől és miért változott az özvegyi nyugdíj összege?

Mi az özvegyi nyugdíj? Mi célt szolgál az özvegyi nyugdíj?

Az özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjas vagy nyugdíjban nem részesülő, ám az özvegyi nyugdíj igénylésre jogosultságot szerzett elhunyt személy házastársának, élettársának és elvált társának meghatározott keretek között járó nyugellátása. Ha az egyik házastársat halottnak (vagy eltűntnek) nyilvánítják és erről jogerős bírósági végzés születik, a végzésben meghatározott halál (vagy eltűnés) időpontjától igényelhető az özvegyi nyugdíj a megözvegyült fél részére. Özvegyi nyugdíj igénylése esetén a magyar állam több kritériumot is figyelembe vesz (például az elhunyt életkorát és szolgálati idejét) - az özvegyi nyugdíj feltételeinek az elhunytnak és az özvegynek is meg kell felelniük, hogy az özvegy megkaphassa az özvegyi nyugdíj összegét.

Az özvegyi nyugdíj özvegyre vonatkozó feltételei

Az özvegynek házastársnak vagy élettársnak kell lennie. Élettársnak az a személy számít, akivel az elhunyt haláláig együtt élt. Az özvegyi nyugdíj igénylése ezesetben akkor indokolt, ha:

 • minimum egy éve megszakítás nélküli a kapcsolat és van egy közös gyerekük;
 • megszakítás nélkül minimum 10 éve együtt élnek.
 • Nem jogosult élettárs utáni özvegyi nyugdíj igénylésére az, aki az élettársi kapcsolat alatt özvegyi vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.
 • Ha a házasság megkötésekor az özvegy már elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, csak akkor jogosult az özvegyi nyugdíjra, ha a párnak már van gyermeke korábbi együttéléséből, vagy, ha a pár a házasságkötéstől számítva minimum 5 éven keresztül megszakítás nélkül együtt élt.

Az özvegyi nyugdíj elhunytra vonatkozó feltételei

Özvegyi nyugdíj igénylés esetén a következő feltételek közül valamelyiknek teljesülnie kell az elhunytra vonatkozóan a halál időpontjában:

 • saját jogú nyugellátásban részesüljön, vagyis öregségi nyugdíjasként halt meg;
 • 22 éves kora előtt és az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül / összesen minimum 2 év szolgálati időt letöltve hunyt el;
 • 22-25 éves kora közt hunyt el minimum 4 év szolgálati idővel;
 • 25-30 éves kora közt hunyt el minimum 6 év szolgálati idővel;
 • 30-35 éves kora közt hunyt el minimum 8 év szolgálati idővel;
 • 35-45 éves kora közt hunyt el minimum 10 év szolgálati idővel;
 • 45 évet betöltve hunyt el minimum 15 év szolgálati idővel.

Az özvegyi nyugdíj igénylésére mindemellett az is jogosult, akinek elhunyt házastársa a meghatározott szolgálati időt nem teljesítette, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt megszerezte, ezt követően pedig szolgálati idejében haláláig nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás, nem számítva a keresőképtelenséget.

Mi számít szolgálati időnek (a munkaidőn kívül)?

 • a felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton folytatott tanulmányok időtartam 1998. január 1-ig, egy képesítésre vonatkozóan;
 • a rokkantsági / baleseti rokkantsági nyugdíj és a rokkantsági ellátás.

Visszamenőleg is igényelhető özvegyi nyugdíj?

Igen, nem csak a jogszabályokban meghatározott hat hónapot tekintve, hanem a korábbi időre is, ha a kérelmet a jogerős bírósági végzést követő fél éven belül benyújtjuk.

Öregségi nyugdíj elvált házastárs esetén

Elvált házastárs esetén egy évnél hosszabb ideje tartó különélésnél csak az az özvegy jogosult özvegyi nyugdíj igénylésére, aki az elhunyt házastárstól annak haláláig tartásdíjban részesült - az özvegyi nyugdíj összege viszont nem lehet magasabb a tartásdíj értékénél.

Az özvegyi nyugdíj típusai

1. Ideiglenes özvegyi nyugdíj

Ideiglenes özvegyi nyugdíj jár az özvegynek...

 • a házastárs halálát követő 1 évig;
 • 1,5 évnél fiatalabb gyermek esetén a gyermek 18 hónapos koráig;
 • fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermek esetén a gyermek 3. életévéig jár az özvegyi nyugdíj - ennek leteltével az ideiglenes özvegyi nyugdíjra való jogosultság lejár.

Hány szájazék az özvegyi nyugdíj ebben az esetben?

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj összege az elhunyt társ öregségi nyugdíjának 60%-a. Ez az ideiglenes nyugdíj nem jár automatikusan: az özvegynek meg kell igényelnie, lehetőleg minél hamarabb (az eljárás költségmentes).

2. Az özvegyi nyugdíj feléledése (az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűntével)

Csak azok számára elérhető az özvegyi nyugdíj feléledése, akik...

 • az elhunyt társuk halálának időpontjában már betöltötték a nyugdíjkorhatárt;
 • akiknek az egészségügyi állapota legfeljebb 50%-os;
 • legalább 2 gyermeket vagy egy fogyatékos/tartósan beteg gyermeket nevelnek és az elhunyt jogán árvaellátásra jogosultak.
 • Az özvegységi nyugdíj feléledése azokra is vonatkozik, akiknek a fenti események közül valamelyik feltétel létrejön életében a házastárs halálát követő 10 éven belül. Elvált özvegyek esetében a feléledés csak akkor következhet be, ha a feltételek egyike a különélés kezdetének időpontjától 10 éven belül következik be.
 • Az özvegyi nyugdíj feléledése életkor alapján is lehetséges: ha az özvegy az elhunyt fél halálától számolva 10 éven belül betölti az (haláleset évében megadott) öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor megkapják, ám a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának igénybevétele esetén nem jár. Ebben az esetben is az özvegynek kell leadnia az igénylést, ugyanis az özvegyi nyugdíj a feléledés esetén sem jár automatikusan.

Hány százalék az özvegyi nyugdíj az első feléledésnél?

Ha az özvegy egyéb járadékban nem részesül, az özvegyi nyugdíj összege ebben az esetben is 60%. Ha az özvegy részesül más ellátásban (pl. rokkantsági ellátás), akkor az özvegyi nyugdíj 30%-ra csökken.

Az özvegyi nyugdíj megszűnése

A feléledt özvegyi nyugdíj megszűnik, ha az özvegy még az öregségi nyugdíjkorhatár előtt új házasságot köt, vagy azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot jegyez be. Ha felülvizsgálják munkaképességét és egészségi állapota meghaladja az 50%-ot, illetve, ha már nem illeti meg árvaellátás gyermektartás címén, akkor is megszűnik az özvegyi nyugdíj ellátás.

3. Az özvegyi nyugdíj második feléledése (végleges özvegyi nyugdíj)

Még egyszer, véglegesen feléledhet az özvegyi nyugdíj, ha...

 • a megszűnés oka nem házasságkötés volt;
 • ha az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 (a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén);
 • ha a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén 10 éves határidőn belül betölti az elhunyt halála időpontjában irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy egészségügyi állapota maximum 50%-ra romlik.

Ezesetben is az özvegynek kell tisztában lennie az özvegyi nyugdíj igénylés kritériumaival és kezdeményezni az eljárást. Azt, hogy hány százalék az özvegyi nyugdíj, nem befolyásolja, hogy az első vagy a második feléledésről van szó: az özvegyi nyugdíj ugyanúgy 60% alapesetben és 30%-ra csökken, ha az özvegy részesül valamilyen más életjáradékban.

Özvegyi nyugdíj 2021: idén megemelkedik az özvegyi nyugdíj!

A Magyar Közlönyben megjelent módosítások érintik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény juttatásait, ennek köszönhetően 3%-kal emelkedik az öregségi nyugdíj. A megemelkedett öregségi nyugdíj számadatai alapján számítjuk (a fent leírt arányokat megtartva) az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás és más járandóságok mértékét, így ezek a juttatások egy kicsit mind nőni fognak. 2021-től visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm