18 °C Budapest
Ez minden magyar nyugdíjast érint: kedden sok pénz áll a házhoz

Ez minden magyar nyugdíjast érint: kedden sok pénz áll a házhoz

2019. november 11. 11:26

Novemberben idén nyugdíjkiegészítés és nyugdíjprémium is érkezik a nyugdíjasoknak, mely azoknak, akik bankszámlára kapják az ellátásukat, várhatóan holnap érkezik. 2019-ben minden eddiginél magasabb összegű lesz a nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő lakos, tehát mintegy 2,5 millió nyugdíjas jogosult. Maximális összege 22 ezer forint lehet. 

Nyugdíjprémiumra azok az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők jogosultak, akik a kormányrendeletben felsorolt más ellátások valamelyikében 2019. novemberében részesülnek, ideértve azokat is, akiknek az ellátását 2018. december 31-ét követően állapították meg - közölte korábban a tárca. A prémium átlagos mértéke 20 ezer forint lesz. A nyugdíjasok a nyugdíjprémiummal együtt megkapják az egyszeri nyugdíjkiegészítést is, amelynek célja a nyugdíjak inflációkövető emelése és ezzel vásárlóértékük megőrzése. Ennek összege idén átlagosan 10 ezer forint lesz.

Tehát egy átlag nyugdíjas novemberben 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban.

Az idei nyugdíjprémiumban való részesüléshez már nem lesz feltétel, hogy a tavalyi évben már nyugdíjba kellett vonulni. Az egyedüli megkötés az, hogy 2019. novemberében már fennálljon nyugdíjas jogviszony. A prémium számításakor 1,1 százalékos szorzót vettek figyelembe, hiszen ennyivel haladja meg várhatóan a gazdasági növekedés a bázisul szolgáló 3,5 százalékot. A kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint.

A kiegészítésnél 0,7 százalékkal számolnak, ennyivel volt ugyanis magasabb a nyugdíjas infláció az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez képest. A prémium mértéke így átlagosan 20 ezer forint lehet. Összesen nagyjából egy átlag nyugdíjas 30 ezer forinthat számíthat tehát.

Viszont fontos hangsúlyozni, hogy átlagról van szó, melybe beletartoznak például azok a nyugdíjasok is, akiknek a havi ellátása 2 millió forint felett van (utolsó információink szerint 9-en vannak), és rengetegen vannak, akik csak a mindenkori öregségi nyugdíjminimumra, azaz 28 500 forintra jogosultak. Így a KHS szerinti 135 ezres átlagnyugdíjjal számolva valóban 11 745 forint prémiumra számíthat egy átlagnyugdíjas, viszont a mediánnyugdíj (117 500 forint) alapján számolva ez csak 10 222 forint lesz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akinek a minimálnyugdíjat, vagyis a 28 500 forintot utalják havonta, az nagyjából 10 ezer forint kiegészítést és prémiumot kap majd összesen. Ezzel szemben a 2 milliós havi ellátást kapó luxusnyugdíjasok 200 ezer forint novemberi "bónuszra" is számíthatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?