32 °C Budapest
Pénzügyeiről vallott Hosszú Katinka: már nem kell sok a nyugdíjhoz

Pénzügyeiről vallott Hosszú Katinka: már nem kell sok a nyugdíjhoz

Pénzcentrum
2016. október 12. 11:05

Az idős korra való felkészülésről beszélt Hosszú Katinka, a nyugdíj első napját gyerekeivel, unokáival és olvasással töltené a háromszoros aranyérmes olimpikon. A megtakarításba 10 évvel korábban kezdenek a mai fiatalok, mint a korábbi generációk, így a nyugdíjas évekre is felkészültebbek lesznek.

Szeretném, ha az első nyugdíjas napom korán eljöjjön, azt csinálnám, amit én akarok. Szeretnék sok gyereket és unokákat, velük tölteném a napom, olvasnék, pihennék

 - válaszolta Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai aranyérmes arra a kérdésre, hogy mit csinálna az első nyugdíjas napján.

Hosszú Katinka azt is elárulta, hogy 2024-ben szeretne majd gyermeket, azonban, ha Magyarországon lesz az olimpia 2024-ben, akkor ezt elhalasztaná, ha viszont nem nyerné el Magyarország a rendezés jogát, akkor az sem kizárt, hogy már 2021-ben is gyereket vállalna. Szerinte azért is fontos gyűjteni, mert a felsőoktatás igen drága, Amerikában akár 400 ezer dollárba is kerülhet a felsőoktatás.

A nyugdíjas kor eléréséről készített felmérést a Groupama is, amelynek során hat különböző tipikus életutat vázoltak fel:

  • A magyarok 28 százaláka a trandicionális életúton "halad", az átlagéletkor ebben a szegmensben 44 év. Az iskola után lakás, párkapcsolat és gyerekvállalás a jellemző.
  • A második legnagyobb a vagyontalan életút, amely 21 százalék, leginkább abban különbözik, hogy később jutnak lakáshoz és nincsen megtakarításuk.
  • A páros életút is jelentős, a magyarok 19 százaléka tartozik ide, az átlagéletkoruk 38 év.
  • Az értelmiségi életútba 12 százalék tartozik, 35 év az átlagos életkor ebben a szegmansben.
  • Szintén 12 százalékos a magyar társadalmon belül az építkező életút, amiben 37 év az átlagéletkor.
  • Az eszményi életút a legkisebb, mindössze 9 százalék tartozik ide és az átlagéletkor is alacsony, mindössze 29 év. Ez áll a legközelebb a tanulmány által felvázolt egy ideális életúthoz, amiben a pénzügyi kiadások jellemzően fiatalabb korban jelentkeznek.

A sportolói életpálya egyébként jellemzően eltérő, jellemző ugyanis a korai nyugdíjazás (az átlagohoz képest) borítékolható. Emiatt nekik kiemelten kell foglalkozni az előtakarékossággal.

A különböző generációknál is eltérők az életutak, a fiatalabb korosztályokban a terveket tudják bemutatni. Ebből a legmegdöbbentőbb az, hogy még az ötvenes éveikben járók sem kezdenek nyugdíjcélú megtakarításba. A "felelőtlen fiatalok" egyébként sokkal tudatosabban készülnek a nyugdíjas évekre, mint például az ötvenes korosztály.

A magyar életutak nem rugalmasak, mint amennyire a jelenlegi változó világban szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy célszerű lenne megtakarítani. Ugyan a döntéseink függvénye az életút, azonban sokan beleragadnak a megkezdett életútba (lásd vagyontalan).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kik a legtudatosabbak?

Már a 30-as évek elején elkezdünk gondolni a nyugdíjas évekre, az önálló lakás megléte az első, ezután a nyugdíj a fő cél

 - mondta Kuruc Imre, a felmérést készítő NRC kutatóintézet munkatársa. A mostani fiatalok átlagosan 10 évvel korábban kezdik a megtakarítást, mint a korábbi generációk.

A legtöbben még mindig általános célokra gyűjtenek (32 százalék), a második legnépszerűbb cél a gyerekekkel kapcsolatos kiadások (29 százalék), míg a nyugdíj a harmadik helyen áll (24 százalék). A legnépszerűbb pénzügyi termék a lakásbiztosítás, a magyarok több mint felének van ilyen, a második helyen a bankszámlán való takarékosság áll, míg harmadik az egyéb hitel (nam lakáshitel). A résztvevők kiemelték a több lábon állás fontosságát is, különböző termékekkel érdemes félretenni, így a kockázatunk minimalizálható.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?