16 °C Budapest
Pénzügyeiről vallott Hosszú Katinka: már nem kell sok a nyugdíjhoz

Pénzügyeiről vallott Hosszú Katinka: már nem kell sok a nyugdíjhoz

Pénzcentrum
2016. október 12. 11:05

Az idős korra való felkészülésről beszélt Hosszú Katinka, a nyugdíj első napját gyerekeivel, unokáival és olvasással töltené a háromszoros aranyérmes olimpikon. A megtakarításba 10 évvel korábban kezdenek a mai fiatalok, mint a korábbi generációk, így a nyugdíjas évekre is felkészültebbek lesznek.

Szeretném, ha az első nyugdíjas napom korán eljöjjön, azt csinálnám, amit én akarok. Szeretnék sok gyereket és unokákat, velük tölteném a napom, olvasnék, pihennék

 - válaszolta Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai aranyérmes arra a kérdésre, hogy mit csinálna az első nyugdíjas napján.

Hosszú Katinka azt is elárulta, hogy 2024-ben szeretne majd gyermeket, azonban, ha Magyarországon lesz az olimpia 2024-ben, akkor ezt elhalasztaná, ha viszont nem nyerné el Magyarország a rendezés jogát, akkor az sem kizárt, hogy már 2021-ben is gyereket vállalna. Szerinte azért is fontos gyűjteni, mert a felsőoktatás igen drága, Amerikában akár 400 ezer dollárba is kerülhet a felsőoktatás.

A nyugdíjas kor eléréséről készített felmérést a Groupama is, amelynek során hat különböző tipikus életutat vázoltak fel:

  • A magyarok 28 százaláka a trandicionális életúton "halad", az átlagéletkor ebben a szegmensben 44 év. Az iskola után lakás, párkapcsolat és gyerekvállalás a jellemző.
  • A második legnagyobb a vagyontalan életút, amely 21 százalék, leginkább abban különbözik, hogy később jutnak lakáshoz és nincsen megtakarításuk.
  • A páros életút is jelentős, a magyarok 19 százaléka tartozik ide, az átlagéletkoruk 38 év.
  • Az értelmiségi életútba 12 százalék tartozik, 35 év az átlagos életkor ebben a szegmansben.
  • Szintén 12 százalékos a magyar társadalmon belül az építkező életút, amiben 37 év az átlagéletkor.
  • Az eszményi életút a legkisebb, mindössze 9 százalék tartozik ide és az átlagéletkor is alacsony, mindössze 29 év. Ez áll a legközelebb a tanulmány által felvázolt egy ideális életúthoz, amiben a pénzügyi kiadások jellemzően fiatalabb korban jelentkeznek.

A sportolói életpálya egyébként jellemzően eltérő, jellemző ugyanis a korai nyugdíjazás (az átlagohoz képest) borítékolható. Emiatt nekik kiemelten kell foglalkozni az előtakarékossággal.

A különböző generációknál is eltérők az életutak, a fiatalabb korosztályokban a terveket tudják bemutatni. Ebből a legmegdöbbentőbb az, hogy még az ötvenes éveikben járók sem kezdenek nyugdíjcélú megtakarításba. A "felelőtlen fiatalok" egyébként sokkal tudatosabban készülnek a nyugdíjas évekre, mint például az ötvenes korosztály.

A magyar életutak nem rugalmasak, mint amennyire a jelenlegi változó világban szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy célszerű lenne megtakarítani. Ugyan a döntéseink függvénye az életút, azonban sokan beleragadnak a megkezdett életútba (lásd vagyontalan).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kik a legtudatosabbak?

Már a 30-as évek elején elkezdünk gondolni a nyugdíjas évekre, az önálló lakás megléte az első, ezután a nyugdíj a fő cél

 - mondta Kuruc Imre, a felmérést készítő NRC kutatóintézet munkatársa. A mostani fiatalok átlagosan 10 évvel korábban kezdik a megtakarítást, mint a korábbi generációk.

A legtöbben még mindig általános célokra gyűjtenek (32 százalék), a második legnépszerűbb cél a gyerekekkel kapcsolatos kiadások (29 százalék), míg a nyugdíj a harmadik helyen áll (24 százalék). A legnépszerűbb pénzügyi termék a lakásbiztosítás, a magyarok több mint felének van ilyen, a második helyen a bankszámlán való takarékosság áll, míg harmadik az egyéb hitel (nam lakáshitel). A résztvevők kiemelték a több lábon állás fontosságát is, különböző termékekkel érdemes félretenni, így a kockázatunk minimalizálható.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?