12 °C Budapest

Kiszámolták: ennyi lesz a nyugdíjunk 2050-ben

2015. november 3. 11:26

Idén júniusban az öregségi nyugdíj összege átlagosan összege 119 ezer forint volt Magyarországon. A nyugdíjas háztartások kiadásainak negyedét élelmiszervásárlásra költik, a lakásfenntartás pedig éves kiadásaik 30 százalékát emészti fel. De mennyi nyugdíjra számíthatunk 2050-ben? Mikor érdemes elkezdenünk takarékoskodni?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikái szerint Magyarországon 2015 júniusában 2 millió 22 ezer nyugdíjas élt. A népességen belül is egyre nő majd az idősek aránya a következő évtizedekben: az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2060-ban már két munkaképes korú (15-64 éves) ember jut majd egy 65 évnél idősebb, nyugdíjas korban lévő emberre, a mai néggyel szemben. Ez azt jelenti, hogy az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya megduplázódik- hangzott el az NN Biztosító keddi sajtótájékoztatóján.

A várható demográfiai folyamatok ismeretében nem meglepő, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog.

A jelenlegi nyugdíjasoknak pedig mindössze két százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat. Sikeresek pedig az öngondoskodásra építő egyéni stratégiák lehetnek.

Nem mindegy, mikor kezdünk el takarékoskodni

Az NN Biztosító szakembereinek számításai szerint a ma átlagosnak feltételezett induló nyugdíj, amely 132 ezer forint, 2050-re 104 ezer forintra fog csökkeni, az inflációval nem számolva.

A mai harminc évesek, akik 2050-ben mennek nyugdíjba jelentősen rosszabb helyzetbe lesznek, mint akik most mennek nyugdíjba.

- mondta el Sztanó Imre, az NN Biztosító Zrt. értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója.

A biztosító további számításai szerint egy most 30 éves ember, ha szeretné biztosítani a jelenlegi átlagnyugdíj összegét időskorára, havonta 9 700 forintot kellene megtakarítania.

Ha azonban ezt a döntést elodázzuk és csak 40 évesen kezdünk félretenni, akkor már havonta 20 ezer forinttal kell kezdenünk a megtakarítást, míg ha ugyanezt 50 évesen kezdjük, akkor már 48 ezer forintot kell félretennünk ugyanakkora nyugdíj megtakarítás eléréséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mire költenek a nyugdíjasok?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék

- mondta el Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal, fogyasztói árak osztályvezetője.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk. Kérdés az, hogy a jövőben tovább szűkülő nyugdíjas fogyasztási kosárral milyen kiadásaikat tudják tovább csökkenteni.

Nagyobb a teher az időseken

A mai negyveneseknek egyfelől hosszabb aktív életre kell berendezkedniük, másfelől átfogó tervvel kell rendelkezniük pénzügyi jövőjüket illetően. Az állami nyugdíjrendszerek ugyanis egyre kevésbé képesek a munkajövedelmekhez közelítő szintű ellátást biztosítani idős korban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem