-2 °C Budapest

Kiszámolták: ennyi lesz a nyugdíjunk 2050-ben

2015. november 3. 11:26

Idén júniusban az öregségi nyugdíj összege átlagosan összege 119 ezer forint volt Magyarországon. A nyugdíjas háztartások kiadásainak negyedét élelmiszervásárlásra költik, a lakásfenntartás pedig éves kiadásaik 30 százalékát emészti fel. De mennyi nyugdíjra számíthatunk 2050-ben? Mikor érdemes elkezdenünk takarékoskodni?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikái szerint Magyarországon 2015 júniusában 2 millió 22 ezer nyugdíjas élt. A népességen belül is egyre nő majd az idősek aránya a következő évtizedekben: az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2060-ban már két munkaképes korú (15-64 éves) ember jut majd egy 65 évnél idősebb, nyugdíjas korban lévő emberre, a mai néggyel szemben. Ez azt jelenti, hogy az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya megduplázódik- hangzott el az NN Biztosító keddi sajtótájékoztatóján.

A várható demográfiai folyamatok ismeretében nem meglepő, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog.

A jelenlegi nyugdíjasoknak pedig mindössze két százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat. Sikeresek pedig az öngondoskodásra építő egyéni stratégiák lehetnek.

Nem mindegy, mikor kezdünk el takarékoskodni

Az NN Biztosító szakembereinek számításai szerint a ma átlagosnak feltételezett induló nyugdíj, amely 132 ezer forint, 2050-re 104 ezer forintra fog csökkeni, az inflációval nem számolva.

A mai harminc évesek, akik 2050-ben mennek nyugdíjba jelentősen rosszabb helyzetbe lesznek, mint akik most mennek nyugdíjba.

- mondta el Sztanó Imre, az NN Biztosító Zrt. értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója.

A biztosító további számításai szerint egy most 30 éves ember, ha szeretné biztosítani a jelenlegi átlagnyugdíj összegét időskorára, havonta 9 700 forintot kellene megtakarítania.

Ha azonban ezt a döntést elodázzuk és csak 40 évesen kezdünk félretenni, akkor már havonta 20 ezer forinttal kell kezdenünk a megtakarítást, míg ha ugyanezt 50 évesen kezdjük, akkor már 48 ezer forintot kell félretennünk ugyanakkora nyugdíj megtakarítás eléréséhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mire költenek a nyugdíjasok?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék

- mondta el Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal, fogyasztói árak osztályvezetője.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk. Kérdés az, hogy a jövőben tovább szűkülő nyugdíjas fogyasztási kosárral milyen kiadásaikat tudják tovább csökkenteni.

Nagyobb a teher az időseken

A mai negyveneseknek egyfelől hosszabb aktív életre kell berendezkedniük, másfelől átfogó tervvel kell rendelkezniük pénzügyi jövőjüket illetően. Az állami nyugdíjrendszerek ugyanis egyre kevésbé képesek a munkajövedelmekhez közelítő szintű ellátást biztosítani idős korban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm