3 °C Budapest

Tényleg ilyen kevés a nyugdíja a magyar rocklegendának?

Pénzcentrum
2015. október 2. 15:02

Nehéz anyagi helyzetben van Som Lajos. A Piramis legendás basszusgitárosa teljesen kilátástalan helyzetbe került.

Som Lajosnak két napja ugyanis lejárt a költségmentességi haladéka, amelyet a XIII. kerületi önkormányzattól kapott, hogy erre az időre az idősek átmeneti otthonában lehessen. Bár a megromlott egészségű zenésznek a VIII. kerületben van egy önkormányzati lakása, a 2012. novemberben ellene elkövetett rablótámadás óta képtelen használni - írja a Blikk.

A zenész nem tudja, hogy lesz tovább.

Egy kis lakás rezsiköltségét ki tudom gazdálkodni a 47 500 forintos nyugdíjamból, és abból a pár ezerből, ami hónapokra levetítve a jogdíjakból összejön, hiszen a VIII. kerületi lakásom fenntartási költségét azóta is fizetem. Csakhogy mostantól itt, az angyalföldi otthonban is fizetnem kell, méghozzá havi 98 ezret! Ha kerületi lakos lennék, csak a nyugdíjam 60 százalékát, azaz 28 500 forintot vonnának le tőlem ezen a helyen. Már ez is jó lenne, bár így egy lakást már nem tudnék fenntartani, akármilyen kicsi is lenne a rezsije.

 - mondta a lapnak a végsőkig elkeseredett basszusgitáros.

Jövőre Som papának is több lesz (egy picivel)

1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre. Számításaink szerint lesz olyan, aki mindössze 800 forinttal kap majd többet - luxusnyugdíjasoknak azonban szép összeget jelent az emelés.

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átlagos öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint volt az idei év elején. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 2 ezer forinttal fog nőni.

A nyugdíjasok többségének (54%) folyósított ellátás összege még a 117 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük. Som Lajosnak mindössze 760 forinttal nő majd a nyugdíja.

Ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 800 forinttal kap többet. Ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). (Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.)

Számításaink szerint a csúcsnyugdíjas az emelés után 1 329 502 forintot kaphat majd havonta.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?