Nyugdíjáért küzd a TV2 hajdani sztárja

Nyugdíjáért küzd a TV2 hajdani sztárja

Pénzcentrum
2015. január 13. 16:59

Karsai Zita, éltáncos egy ideje már Németországban keresi kenyerét. Szerinte többek között azért jó, hogy külföldön dolgozhat, mert így félre tud tenni nyugdíjra is, míg ezt Magyarországon nem biztos, hogy meg tudná tenni.

Németországban könnyebb minden művésznek, mert erős a gazdaság, több pénz vagy állami támogatás jut különböző projektektre. Szponzort is könnyebb találni. Ami számomra nagyon pozitív, hogy szabadúszóként is lesz normális nyugdíjam. 35 évesen ez már nagyon fontos szempont, pláne táncosként, hiszen a mi szakmánk tiszavirág életű

- mesélt Karsai Zita a külföldi fellépéseiről a Velvetnek.

Ahhoz persze, hogy nyugdíjunk legyen nem elég, hogy többet keresünk, mint amennyit elköltünk. Félre is kell tenni a pénzt, és persze az sem hátrány, ha többet kamatozik, mint amennyi a pénzromlás mértéke.

Mivel takarítsunk meg nyugdíjra?

Magyarországon jelenleg három nyugdíjcélú előtakarékosság közül választhatunk. Ezek a

  • Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  • Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítás

Mind a három terméknek megvannak az erősségei és a gyenge pontjai egyaránt, mégis a célzott előtakarékossághoz azért ezek a legjobbak, mert mind a három termék esetén élhetünk 20 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) jóváírással. Ez a kedvezmény így jelentős többletet jelent megtakarításaink növekedésében.

Több fontos szempont van, ami mentén dönteni érdemes, az egyik legfontosabb az, hogy mennyi kedvezményt használnánk ki. A visszaigénylés szempontjából ugyanis jelentős különbségekkel találkozhatunk. A NYESZ -en évente "csupán" évi 100 ezer forintnyi jóváírást lehet érvényesíteni (aki 2020-ig eléri a nyugdíjkorhatárt, az 130 ezret is visszaigényelhet), míg a nyugdíjbiztosítás esetén évi 130, az ÖNYP esetén pedig 150 ezer forint az évente maximálisan visszaigényelhető összeg. A további különbségekért olvasd el korábbi cikkünket!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Karsai számára nem biztos, hogy a magyar megtakarítások a legjobbak, mivel valószínűleg Németországban fizeti az adókat, ezért a magyar SZJA-ból nem tud visszaigényelni, viszont aki ezt megteheti, annak érdemes kihasználnia a lehetőséget.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?