Nyugdíjáért küzd a TV2 hajdani sztárja

Nyugdíjáért küzd a TV2 hajdani sztárja

Pénzcentrum
2015. január 13. 16:59

Karsai Zita, éltáncos egy ideje már Németországban keresi kenyerét. Szerinte többek között azért jó, hogy külföldön dolgozhat, mert így félre tud tenni nyugdíjra is, míg ezt Magyarországon nem biztos, hogy meg tudná tenni.

Németországban könnyebb minden művésznek, mert erős a gazdaság, több pénz vagy állami támogatás jut különböző projektektre. Szponzort is könnyebb találni. Ami számomra nagyon pozitív, hogy szabadúszóként is lesz normális nyugdíjam. 35 évesen ez már nagyon fontos szempont, pláne táncosként, hiszen a mi szakmánk tiszavirág életű

- mesélt Karsai Zita a külföldi fellépéseiről a Velvetnek.

Ahhoz persze, hogy nyugdíjunk legyen nem elég, hogy többet keresünk, mint amennyit elköltünk. Félre is kell tenni a pénzt, és persze az sem hátrány, ha többet kamatozik, mint amennyi a pénzromlás mértéke.

Mivel takarítsunk meg nyugdíjra?

Magyarországon jelenleg három nyugdíjcélú előtakarékosság közül választhatunk. Ezek a

  • Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  • Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítás

Mind a három terméknek megvannak az erősségei és a gyenge pontjai egyaránt, mégis a célzott előtakarékossághoz azért ezek a legjobbak, mert mind a három termék esetén élhetünk 20 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) jóváírással. Ez a kedvezmény így jelentős többletet jelent megtakarításaink növekedésében.

Több fontos szempont van, ami mentén dönteni érdemes, az egyik legfontosabb az, hogy mennyi kedvezményt használnánk ki. A visszaigénylés szempontjából ugyanis jelentős különbségekkel találkozhatunk. A NYESZ -en évente "csupán" évi 100 ezer forintnyi jóváírást lehet érvényesíteni (aki 2020-ig eléri a nyugdíjkorhatárt, az 130 ezret is visszaigényelhet), míg a nyugdíjbiztosítás esetén évi 130, az ÖNYP esetén pedig 150 ezer forint az évente maximálisan visszaigényelhető összeg. A további különbségekért olvasd el korábbi cikkünket!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Karsai számára nem biztos, hogy a magyar megtakarítások a legjobbak, mivel valószínűleg Németországban fizeti az adókat, ezért a magyar SZJA-ból nem tud visszaigényelni, viszont aki ezt megteheti, annak érdemes kihasználnia a lehetőséget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?