2020. július 10. péntek Amália

Plusz juttatás szülinapi vagy karácsonyi ajándékra? Lehetséges!


A béren kívüli juttatások többségének adókedvezménye jelentősen csökkent év elején, ennek ellenére a hazai vállalkozások kétharmada megtartotta a cafetéria rendszert. A vállalatok harmada kedvező adózású elemek javára módosította a választható juttatásokat. Pedig vannak olyan lehetőségek, amelyek 2019-ben is megtartották adóelőnyüket - csak kevesen ismerik őket.

Az Edenred Magyarország több mint kétszáz, jellemzően 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégre kiterjedő kutatást végzett, amelyből az derült ki, hogy a társaságok 56,4százaléka adott 2018-ban béren kívüli juttatást a dolgozóinak, és ezeket kevesebb mint 20 százalékuk szüntette meg. 

Azok a cégek, amelyek tavaly nem adtak külön juttatást, jellemzően idén sem fogják bevezetni ezt a gyakorlatot.

Azok a vállalkozások, ahol változtattak a meglévő juttatási rendszeren leginkább a SZÉP-kártyát részesítették előnyben. mivel ez az elem megőrizte korábbi adóelőnyét. Költségszempontból kedvező megoldás, azonban sok esetben, amikor a megélhetés része a cafetéria, ez nem megoldás. Sok helyen ugyanis nem a jóléti juttatásra van elsősorban dolgozói igény.

A SZÉP-kártya mellett azonban léteznek további kedvezményes adózású lehetőségek is, amelyek 2019-ben is megőrizték korábbi vonzerejejüket, igaz, minimális az ismertségük

 - mondta Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője. 

Ezen lehetőségek évente nyújtható összege egy háromfős család esetében meghaladhatja a 80 ezer forintot, miközben a munkáltató cég körülbelül 30 ezer forintot takaríthat meg az az adókedvezmény révén. 

Az egyik ilyen ismeretlen megoldás a csekély értékű ajándék. Az Edenred kutatásábólkitűnik, milyen kevés cég van tisztában ennek a létezésével. Pedig remek motivációs eszköz lehet, és a munkaadó maga döntheti el, mikor adja át: lehet az apropó nőnap, évforduló, születésnap, vagy akár kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékát, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék "egyes meghatározott juttatásnak" minősül, így a juttatónak csak 40,71százalék közterhet kell befizetnie utána. A magánszemélynekek adókötelezettségük sem keletkezik. Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre

Korábban csak meghatározott felállásban (munkáltató-munkavállaló vagy ex-munkavállaló, szakszervezet-tag stb.) működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek: az év elejétől bármely kifizető-magánszemély viszonylatban adható. További előnye, hogy a munkavállaló és családtagjai egyaránt kaphatnak ilyen kedvezményes adózású juttatást, így például egy háromfős család esetében évi 44 700 forint a plafon. 

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. 

A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

Ezen kívül létezik egy még kevésbé ismert lehetőség is: a rendezvény keretében adott ajándék. Ez a minimálbér 25 százalékáig szintén 40,71százalékos járulékteherrel adózik. Ezzel a lehetőséggel egy céges karácsonyi vacsorán vagy csapatépítésen további 37 250 forint adható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk