2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Micsoda évindítás: rekorddal kezdtek 2020-ban a befektetési alapok


Miközben az elmúlt időszakban csökkent a háztartások befektetési alapokban tartott pénze, új rekordot döntött a teljes alapkezelős piac: a befektetési alapok vagyona januárban 6530 milliárd forintra duzzadt. Ez legfőképpen a beáramló pénzeknek köszönhető, túl sok hozamot ugyanis nem tudtak múlt hónapban elérni az alapok. A legtöbb pénzt a kötvény, vegyes és abszolút hozamú alapok gyűjtötték.

6530 milliárd forint közelébe nőtt a befektetési alapok kezelt vagyona januárban, ez új rekordnak számít az alapkezelős piacon. A tavaly decemberi vagyonhoz képest ez 1%-os, tehát 65,5 milliárd forintos növekedés. Mindez annak ellenére, hogy a háztartások inkább szabadultak ettől a befektetéstől tavaly:

Januárban a hozamok kevésbé segítettek a vagyon növelésében, ezt a szerepet az év első hónapjában az értékesítési adatok vették át. A BAMOSZ statisztikái szerint szinte csak az alapokba beáramló friss tőkének köszönhető, hogy nőtt a kezelt vagyon a szektorban.

A kategóriák közül a legtöbb pénzt a kötvényalapok, ezen belül is a rövid kötvényalapok vonzották be, ide 32,5 milliárd forint áramlott. A második legnépszerűbb kategória a vegyes alapoké volt közel 21 milliárddal, őket pedig az abszolút hozamú alapok követték 13 milliárddal. Nagyobb tőkekiáramlás egyedül a tőkevédett alapoknál volt, de az ok ez esetben az volt, hogy lejárt két tőkevédett alap.

Annak ellenére, hogy az ingatlanalapok jó ideje nem tudnak érdemi tőkét bevonzani, továbbra is övék a legtöbb vagyont kezelő kategória címe a piacon, a teljes tortából közel 24%-ot hasítanak ki. A második legnagyobb kategória a kötvényeké 21,3 százalékkal, a harmadik helyen a vegyes alapok vannak 18,6 százalékkkal.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk