2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Ide öntik majd jövőre a pénzüket, akik tudnak valamit


Bár az utóbbi években egyre több magyar tud félretenni, még mindig sokan vannak, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a befektetési és megtakarítási eszközöket illetően. Ezért a Pénzcentrum megnézte, hogyan és mibe érdemes fektetni a pénzünket jövőre.


Bár egyre nő a megtakarítani tudók aránya a magyar lakosság körében, azonban még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Pedig akkor is érdemes megtakarítani a rendszeres jövedelemből, illetve az egyszeri nagyobb bevételekből, ha nincs a közeljövőben nagyobb összeget igénylő tervezett kiadásunk.

A befektetéseknél és megtakarításoknál lényeges szempont, hogy mennyi időre, milyen kockázat mellett, illetve hogy milyen célokra szeretnénk befektetni. Fontos tisztában lennünk a megtakarítás kockázatának mértékével, a pénzügyi szolgáltató (bank, biztosító, brókercég, alapkezelő) stabilitásával, a költségekkel, és felmerülő problémák esetén a garanciákkal. Mivel a piac folyamatosan változik, nehéz megjósolni, mik lesznek 2016 slágertermékei, de ha szeretnénk befektetni,

a következő termékeket érdemes górcső alá venni:

BANKBETÉTEK

A bankbetét azoknak lehet jó alternatíva, akik inkább rövidtávú és kevésbé kockázatos befektetési terméket keresnek. Az alacsony alapkamat és a bankok jelenlegi forrásbősége miatt nem valószínű, hogy feljebb mennek jövőre a betéti kamatok, így nem lehet olyan sokat keresni vele. A bankbetétek kamatai olyan alacsony szintre csökkentek (az MNB legfrissebb adata szerint 0,88 százalék ), hogy rövid futamidő esetén akár az is előfordulhat, hogy a különböző járulékos költségek miatt végül kevesebb pénzt kapunk vissza a banktól, mint amennyit befektettünk.

ÁLLAMKÖTVÉNYEK

Rövidebb időtávban gondolkodóknak a lakossági államkötvények is jó befektetési lehetőségeket jelenthetnek, kevés kockázat mellett viszonylag magas, három százalékot közelítő kamatot is hozhatnak 1-2 éves időtávon, mellyel jelenleg nem sok magyar megtakarítási termék tudja felvenni a versenyt a rövidtávú befektetések közül.

TARTÓS BEFEKTETÉSI SZÁMLA (TBSZ)

A TBSZ ajánlott befektetési lehetőség azoknak, akik hosszabb távon szeretnének félretenni. Nagy előnye, hogy már három év után csökken a fizetendő adó, öt év után pedig adómentesen lehet felvenni a megtakarítást és az utána járó hozamokat. Két formája van, a tartós betéti számla, amire jellemzően három és öt éves futamidejű bankbetétet köthetünk le, illetve a tartós befektetési számla, amire tetszőleges időtávú és különböző kockázatú, forintban vagy devizában denominált értékpapírokat vásárolhatunk, például befektetési jegyeket, állampapírokat, részvényeket stb.

BEFEKTETÉSI ALAPOK

A befektetési alapok közül a vegyes alapok, és az abszolút hozamú alapok illetve jelenleg az ingatlanalap lehetnek a befutók. Az utóbbi időkben megfigyelhető erőteljes ingatlanpiaci növekedés az ingatlanalapra is pozitívan hatott, több olyan ingatlanalap is van, amely idén októberig öt százaléknál is magasabb visszatekintő hozamot produkált.

A vegyes alapok előnye, hogy személyre szabhatóak, a kockázatot is mi dönthetjük el annak függvényében, hogy a kockázatosabb részvénytúlsúlyos, a biztonságosabb kötvénytúlsúlyos, vagy a kiegyensúlyozott vegyes alapot választjuk. A kiválasztás kritériumai a kockázatvállalási hajlandóságunk ismerete és befektetésünk időtávjának meghatározása. Általános szabályként a befektetési időtáv növelésével a felvállalható kockázat mértéke is növelhető.

Bár az abszolút hozamú alapoknál némi visszaesés volt az utóbbi hónapokban, ettől függetlenül még mindig jó választást jelenthet azoknak, akik a bankbetéteknél magasabb hozamot szeretnének elérni. Fontos megjegyezni, hogy a fent felsorolt befektetési alapoknál hosszabb időtávban, 3-5 évben érdemes gondolkodni.

A befektetési alapok további előnye, hogy kényelmes megtakarítási forma, mert a befektetőknek nem kell folyamatosan nehéz befektetési döntéseket hozni, hiszen az Alapokat a piacot jól ismerő szakemberek kezelik.

NYUGDÍJCÉLÚ MEGTAKARÍTÁSOK

A nyugdíj megtakarítások után az államtól 20 százalékos adójóváírás jár, ráadásul ha nyugdíjcélra használjuk fel, akkor kamatadó mentesen és egészségügyi hozzájárulás mentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz.

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál tíz év után él az adómentesség abban az esetben, ha már nyugdíjas az illető. Aki viszont a harmadik év után szeretné kivenni a pénzét, igen rosszul jár, ugyanis az adókon felül az állam által jóváírt összeget 20 százalékkal növelten kell visszafizetnie, emellett további megkötések vannak akkor is, ha három és tíz év között szeretnénk hozzányúlni a megtakarításunkhoz. Aktív menedzselést igényel, a kockázat mértékét pedig mi dönthetjük el azzal, hogy épp milyen papírokat választunk a portfóliónkba.

Az önkéntes nyugdíjpénztár viszont nem igényel aktív beavatkozást, a megtakarítás indításkor a portfóliók közül választható, amelynek a vagyonkezelését a pénztár végzi. Tíz év után lehet hozzájutni a hozamhoz adómentesen, de ekkor még a tőkerész adója megmarad, teljesen csak 21 év után lehet adómentesen hozzáférni a megtakarításhoz.

A nyugdíjbiztosításnál eszközalapok közül választhatunk, amelyekből a személyes tanácsadónk segítségével alakíthatunk ki portfóliót. Tíz év után, ha már elérte a nyugdíjas kort a megtakarító, mentesül az adózás alól, de ha tíz éven belül szeretne hozzájutni a pénzéhez, és még nem nyugdíjas korú, akkor magas adóterhekkel kell számolnia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos