2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

  • Portfolio
  • 2016. június 22. szerda 13:03

Lassan teljesen elfelejthetik a banki ügyfelek a jelszavakat, ugyanis nem lesz rá szükségük. Helyette biometrikus azonosítással tudják intézni a pénzügyeiket elsősorban a mobiljukon keresztül. Az amerikai nagybankoknál már most milliók intézik így az ügyeiket, idővel minden bizonnyal hozzánk is elér majd az újítás szele. Addig is nézzük meg, hogyan csinálják most az amerikaiak.


Az Egyesült Államok nagybankjait az utóbbi években több nagy adatlopási botrány rázta meg, például amikor a JP Morgan 76 millió ügyfelének az adatai (például személyik száma, bankkártya és számlaszám, e-mail cím stb.) kerültek veszélybe. Ha pedig megszerzik ezeket az adatokat, akkor már gyerekjáték visszaéléseket elkövetni, 2014-ben becslések szerint 16 milliárd dollárt loptak el 12,7 millió amerikaitól hasonló módon megszerzett adatokkal.

A bankok ezért is álltak rá arra, hogy még biztonságosabb, nehezen manipulálható azonosítókat vezessenek be az ügyfeleknek. A megoldást a biometrikus, vagyis a személyjegy alapú azonosításban látják, ezzel kiküszöbölhető a könnyen ellopható, elfelejthető jelszavak használata.

A Bank of America, a Jp Morgan, a Wells Fargo ügyfelei már lassan rutinszerűen használják a mobilbanki bejelntkezéshez az ujjlenyomat olvasást. Ezt a feature-t az elmúlt pár hónapban vezették be a bankok, már most milliók használják, de az ügyféltábor tovább bővülhet, ahogyan egyre több mobilban alap lesz az ujjlenyomat-olvasási képesség.

De más típusú biometrikus azonosítást is bevezettek már, például a Wells Fargo vállalati ügyfelei a mobiljukkal a szemüket olvassák be, így tudnak hozzáférni a céges számlákhoz, hogy aztán sok millió dolláros utalásokat indítsanak. A Citigroup a 800 000 hitelkártyás ügyfelének biztosít hangalapú azonosítást, az amerikai hadsereg bankja, a USAA pedig az arcvonások beolvasásával tesz lehetővé azonosítást.

Korábban is próbálkoztak a bankok hasonló azonosítási módokkal, azonban azok a kísérletek elhaltak, mivel nagyon drága vot nekik az azonosító eszközöket is odaadni az ügyfeleknek.

Viszont a mobilokban már szinte minden ott van az ügyfélnél, ami kellhet: ujlenyomat olvasó, érzékeny mikrofon és kamera. Ez pedig idővel teljesen feleslegesség teheti a jelszavakat.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos