Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

2016. június 22. 13:03

Lassan teljesen elfelejthetik a banki ügyfelek a jelszavakat, ugyanis nem lesz rá szükségük. Helyette biometrikus azonosítással tudják intézni a pénzügyeiket elsősorban a mobiljukon keresztül. Az amerikai nagybankoknál már most milliók intézik így az ügyeiket, idővel minden bizonnyal hozzánk is elér majd az újítás szele. Addig is nézzük meg, hogyan csinálják most az amerikaiak.

Az Egyesült Államok nagybankjait az utóbbi években több nagy adatlopási botrány rázta meg, például amikor a JP Morgan 76 millió ügyfelének az adatai (például személyik száma, bankkártya és számlaszám, e-mail cím stb.) kerültek veszélybe. Ha pedig megszerzik ezeket az adatokat, akkor már gyerekjáték visszaéléseket elkövetni, 2014-ben becslések szerint 16 milliárd dollárt loptak el 12,7 millió amerikaitól hasonló módon megszerzett adatokkal.

A bankok ezért is álltak rá arra, hogy még biztonságosabb, nehezen manipulálható azonosítókat vezessenek be az ügyfeleknek. A megoldást a biometrikus, vagyis a személyjegy alapú azonosításban látják, ezzel kiküszöbölhető a könnyen ellopható, elfelejthető jelszavak használata.

A Bank of America, a Jp Morgan, a Wells Fargo ügyfelei már lassan rutinszerűen használják a mobilbanki bejelntkezéshez az ujjlenyomat olvasást. Ezt a feature-t az elmúlt pár hónapban vezették be a bankok, már most milliók használják, de az ügyféltábor tovább bővülhet, ahogyan egyre több mobilban alap lesz az ujjlenyomat-olvasási képesség.

De más típusú biometrikus azonosítást is bevezettek már, például a Wells Fargo vállalati ügyfelei a mobiljukkal a szemüket olvassák be, így tudnak hozzáférni a céges számlákhoz, hogy aztán sok millió dolláros utalásokat indítsanak. A Citigroup a 800 000 hitelkártyás ügyfelének biztosít hangalapú azonosítást, az amerikai hadsereg bankja, a USAA pedig az arcvonások beolvasásával tesz lehetővé azonosítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban is próbálkoztak a bankok hasonló azonosítási módokkal, azonban azok a kísérletek elhaltak, mivel nagyon drága vot nekik az azonosító eszközöket is odaadni az ügyfeleknek.

Viszont a mobilokban már szinte minden ott van az ügyfélnél, ami kellhet: ujlenyomat olvasó, érzékeny mikrofon és kamera. Ez pedig idővel teljesen feleslegesség teheti a jelszavakat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem