6 °C Budapest

5 pénzügyi mítosz, ami megpecsételi a nők anyagi helyzetét

2019. október 10. 16:50

A nők legalább annyira magabiztosan mozognak a pénzügyek világában, mint a férfiak, sőt azoknál sokszor még többször is döntenek fontos kérdésekben. Ennek ellenére a mai napig rengeteg mítosz tartja magát arról, hogy a nők nem értenek a pénzügyekhez. Ez pedig sok nő életét negatívan befolyásolja, és mint egy önbeteljesítő jóslat adott esetben valósággá is válik. Éppen ezért fontos, hogy ezekkel a pénzügyi mítoszokkal egyszer s mindenkorra leszámoljunk - hívja fel a figyelmet egy friss jelentés.

Idén márciusban a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy az OECD országokban a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan 13,6 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ehhez képest Magyarországon valamelyest jobb a helyzet, hazánkban ugyanis - 2017-es adatok alapján - a nők 9,36 százalékkal kerestek átlagosan kevesebbet, mint a férfiak. Ez a különbség bár az OECD országokénál alacsonyabb, azért még így is nagyon magas, és természetesen negatív irányba taszítja a férfi-női egyenjogúság amúgy sem viszontagság mentes diskurzusát, állandó feszültségek táptalajául szolgálva. 

És ha mindez nem lenne elég, a nők mindennapjait magukat makacsul tartó mítoszok is befolyásolják, amiket "ideje lenne végre kiverni a fejekből" - fogalmazza meg a "Nők pénzügyi ereje" c. jelentés, melyet a Fidelity International publikált. Ebben a szerzők összegyűjtöttek többek között 5 pénzügyi mítoszt, ami a nőket sújtja, majd ezeket tételesen meg is cáfolták, megmutatva azt, hogy ezeknek az ártó mítoszoknak nem kellene beszivárogjanak a nők agyába, hiszen különböző felmérések azt mutatják, hogy semmilyen valóság alapjuk sincsen. Ezeket a főleg nőket sújtó pénzügyi mítoszokat fogjuk sorra venni, azok cáfolatával együtt.

1. Mítosz  - A nők sokkal inkább érzik magukat pénzügyi bizonytalanságban

A jelentés szerint ez nem igaz, ugyanis az általuk végzett felmérés szerint, amiben azt kérdezték a résztvevő nőktől és férfiaktól, hogy jellemezzék a jelenlegi anyagi helyzetüket, akkor legalább annyi nő mondta azt, hogy rendben mennek a dolgai ilyen téren, mint amennyi férfi. Ezen felül 10-ből egy férfi mondta azt, hogy nagyon is kiváló anyagi helyzetben van, míg a nőknél ez az arány 7 százalékos volt. Hasonló arányok voltak megfigyelhetők azok között is, akik szenvednek anyagilag, a jelentés szerint a férfiak 8 százaléka vélekedett így, míg a nőknél itt is 7 százalékos volt az arány. 

2. Mítosz - A nők nem döntenek anyagi kérdésekben

A jelentés készítő tényszerűen állítják, hogy a nők döntő többsége, önállóan hozza meg összes anyagi döntését. Eközben a férfiak 61 százaléka azt mondta, hogy egyeztet partnerével a döntéshozatalban, míg a nőknél ez az aránya 53 százalék volt. Ezen felül 10-ből hat férfi gondolta úgy, hogy pénze közös partnerével, míg a nőknél ez az arány csupán 43 százalék volt. 

3. Mítosz - A nők nem biztosak a pénzügyi döntéshozatalban

Bár tény, hogy a férfiak magabiztosabbak a pénzügyi döntések meghozatalában, 79 százalékuk vallotta ezt, míg a nők csupán 69 százaléka, a különbség nem olyan nagy. Nagyobb volt a különbség ugyanakkor, amikor az abszolút döntésképtelenségről volt szó, itt a nők között ténylegesen kétszer akkora volt az arány, mármint azoké akik nagyon bizonytalanok, mint a férfiaknál. De ez is csupán 10-ből 1 nőt érintett, míg a férfiaknál csupán 5 százalékot. Összességében tehát elmondható, hogy a nők nagy átlagban legalább annyira magabiztosan hoznak anyagi döntéseket, mint a férfiak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Mítosz - A nők nem értenek annyira a pénzügyekhez

Ez a mítosz talán az egyik, ami a leginkább befolyásolja a nők életét, hiszen ez a gondolat a pénzügyi magabiztosságra is kihat. Ezzel szemben a kutatások azt mutatták, hogy a nők kétharmada valójában úgy véli, ők a leghozzáértőbb tagjai saját háztartásuknak. És ez igaz volt az anyagi hozzáértésre is, a női válaszadók 52 százaléka vallotta, hogy beszélgetnek például az anyagiakról a gyerekeikkel, és tanácsokat is adnak számukra, de igazából nem csak nekik, hanem bármelyik családtagnak. A férfiak közül ezzel szemben csak 35 százaléknyian tették ugyanezt. 

5. Mítosz - A nőket nem érdeklik a befektetések

Bár tény, hogy a nők sokkal kevesebbet fektetnek be, mint a férfiak ez koránt sem az érdeklődés hiányáról szól. Ehelyett inkább tudás, illetve információhiányból ered az, hogy a nők kevésbé aktívak ezen a térne, de ez a tudás, illetve információhiány ugyanúgy fennáll a férfiaknál is. A nők 79 százaléka mondta azt, hogy a tudás hiánya miatt nem fektet be, míg a férfiak 69 százaléka vélekedett ugyanígy. Ennél azonban még fontosabb, hogy a nők 81 százaléka azt mondta, hogy a befektetési szolgáltatókban nincs bizalmuk, és ez akadályozza őket a nagyobb befektetésekben. Érdektelenségről tehát a legkevésbé sem volt szó. 

Tehetsz ellene!

A jelentés szerint tehát a nők a pénzügyek terén ugyanolyan komfortosan mozognak, mint a férfiak, azokhoz képest legalább annyi, de lehet hogy még több esetben is hoznak pénzügyi döntést. És bár a férfiaknál ténylegesen alacsonyabb a befektetési hajlandóság, ennek az oka nem az érdektelenség, hanem a bizalom hiánya. Az jelentés létrehozói szerint ezt mind fontos egyszer s mindenkorra tisztázni, azért hogy hosszú távon ez tudatosuljon azokban a nőkben is, akiket eddig maga alá temette e mítoszok súlya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm