2017. március 30. csütörtök Zalán

21 millióért kelt el ez a frissen kibocsátott bankjegy + képek

21,5 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy ritka sorszámú ötfontos egy online aukción. Ugyan különleges sorszáma volt ennek a bankjegynek, azonban ennél sokkal többet érő darabok is vannak, amelyek eddig még nem cseréltek gazdát. Az angol királynőnek ajándékozott első ötfontos akár a most kalapács alá került címlet többszörösét is érheti. Utánajártunk, mi a helyzet a mai bankókkal.

Tavaly novemberben vezették be az Egyesült Királyságban az új 5 fontos bankjegyeket, amelynek az a különleges tulajdonsága, hogy ezek az első polimerből készült pénzek a szigetországban. Akkor arról is írtunk a Pénzcentrumon, hogy az alacsony sorozatszámú darabokért a gyűjtők a címlet értékének akár 40-szeresét is kifizethetik egy-egy árverésen. Érdemes tehát megnézni, milyen sorszámú bankjegyet tartunk a kezünkben, hiszen ez azt jelenti, hogy egy ötfontossal akár 200 font is ütheti a markunkat.


A 60 ezer fontért elárvezetett ötfontos Forrás: Daily Mail

Sok bankjegyet azonban nem bocsátották akkor ki, mivel ezeket később aukción értékesíti a Bank of England (brit jegybank). Márciusban is volt egy ilyen árverés, ennek keretein belül az AA01 444444-es sorozatszámú ötfontos került kalapács alá.

A bankjegy végső, leütési ára 60 ezer font (nagyjából 21,5 millió forint) lett, vagyis 12 ezerszer többet adtak érte, mint azt a bankjegy címlete indokolná.

Nem ezt az egyetlen bankjegy, amely sokkal többet ér, mint amennyi rá van írva:

  • Az AA01 000017-es a legalacsonyabb sorszámú, közhasználatba kerülő ötfontos, így feltehetően ez is igen sokat érhet egy árverésen.
  • A legalacsonyabb sorszámú ötfontos (AA01 000001) nemhogy nem kerül forgalomba, egyenesen a királynő kapta azt ajándékként.

Érdemes lehet megemlíteni a Churchill-emlékmúzemumban (Churchill War Rooms) kiállított bankjegyet is, amit a Bank of England ajándékozott a kiállításnak.


Churchill War Roomsban kiállított, AA01 00001945 sorszámú ötfontos Forrás: Ráski Péter / Pénzcentrum

Mi a helyzet a magyar bankókkal?

Az alacsony sorszámú bankjegyek Magyarországon is jelentősen többet érnek, mint a hivatalos címlet. Hiába sietünk azonban a jegybank kasszáihoz, ott ezeket nem találjuk meg, csupán magasabb sorszámú bankókat tudunk beszerezni.

Az MNB a forintbankjegyeket és -érméket a számlatulajdonosain (hitelintézetek, Magyar Posta Zrt.) keresztül hozza forgalomba. A hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. az MNB-nél vezetett számlájuk terhére vesznek fel készpénzt a jegybanktól, amelyet az ő megbízásuk alapján eljáró készpénzlogisztikai szolgáltatást végző vállalkozások az ATM-ekbe töltenek, vagy elszállítanak a hitelintézeti, illetve postai fiókokba, valamint a hitelintézeteknél számlával rendelkező vállalkozásokhoz (például üzletekbe, kereskedelmi egységek, benzinkutakra)

 - válaszolta a Pénzcentrum korábbi megkeresésére az MNB.

Alacsony sorszámúnak egyébként azok a bankjegyek számítanak, amelyek 1-200-ig, egyes esetekben az 1-600-ig terjedő sorszámmal látnak el. Ezekhez a Pénzverő honlapján juthatunk hozzá, ahol évjárat szerint válogathatunk a címletekből:

  • Találhatunk itt 28-30 ezer forintba kerülő húszezresteket,
  • 14 ezer forintért kínált tízezreseket,
  • Névértékük négyszeresét érő ötszázasokat vagy akár
  • 2000-ben kibocsátott kétezreseket, különleges grafikával, 3 ezer forintért.

Címlapkép: Ráski Péter / Pénzcentrum

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Te sörös vagy, vagy boros? Íme Magyarország alkohol-térképe

Számos korábbi posztból megismerhettünk részleteket a magyarok alkoholfogyasztási szokásairól, azonban eddig nem tudtuk, hogy a három nagy alkohol típust milyen arányban fogyasztják hazánkban (a térkép...
 

Íme a tuti trükk, amivel félévente csak egyszer kell vesződni a rántással

Sok magyar étel alapanyaga a rántás, azonban sokan macerásnak tartják, ha ilyet kell összerakni, így inkább hagyják az egészet és valami mást főznek. Pedig ezt is meg lehet oldani méretgazdaságosan...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

03.30-04.05
Országos

Aldi

03.30-04.05
Országos

Auchan

03.30-04.05
Országos

Spar

03.30-04.05
Országos

Interspar

03.30-04.05
Országos

Tesco

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Auchan

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos