21 °C Budapest
Physical version of Bitcoin coin aka virtual money. Conceptual composition for worldwide cryptocurrency and digital payment system called the first decentralized digital currency

Korszakhatár előtt a bitcoin: folytatódhat az emelkedés?

2024. március 1. 15:31

Richard Teng, a kriptoiparág egyik legbefolyásosabb szereplője, a Binance kriptotőzsde vezetője is megszólalt annak kapcsán, hogy a bitcoin ára február végén ismét rekordközelbe került – olvasható a cég közleményében. Meddig tarthat még a bitcoin-rali? A szakértő erre is kitér elemzésében.

Az utóbbi hetekben a BTC árfolyama folyamatosan 60 ezer dollár fölött alakult, sőt egyes napokon már a 65 ezer dolláros szintet közelítette. Februárban, egyetlen hónapon belül tehát több mint 40 százalékot erősödött a bitcoin. Egyes piaci elemzők szerint sokan azért vásárolják a kriptovalutát, nehogy kimaradjanak a további emelkedési hullámból, ami a hamarosan, 2024 áprilisában esedékes felezés után akár be is következhet.

Tekintettel a felfokozott várakozásokra, Richard Teng, a Binance kriptotőzsde elnök-vezérigazgatója is megosztotta gondolatait arról, milyen tényezők állnak a hatalmas tőzsdei rali hátterében, és mi várható a felezés után.  A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének vezetőjeként, a pénzügyek és a pénzügyi szabályozások területén szerzett több mint három évtizedes tapasztalattal a háta mögött, Richard Teng véleményének súlya van a kriptoiparágban. Az alábbiakban Richard Teng, a Binance vezérigazgatójának elemzését közöljük.

A felezés hatása a kínálatra és az árak alakulására

A bitcoin négyévente bekövetkező felezése fontos esemény, amely megfelezi az új blokkok bányászása után járó jutalmat, következésképp jelentősen csökkenti az új bitcoinok kínálatát. Tekintve, hogy a bitcoin egy olyan digitális pénzügyi eszköz, amelynek 21 millió egységben előre maximalizálták a mennyiségét, a felezés pedig 50 százalékkal csökkenti az új bitcoinok előállítási ütemét, az ár – a kereslet-kínálat törvénye szerint – természetes módon emelkedésnek indul. A felezés lényegében bitcoin hiányhoz vezet, és csak még inkább ráerősít a bitcoin „digitális arany” szerepére.

Már a korábbi felezések alkalmával is jelentős árváltozásoknak lehettünk a tanúi, aminek az az oka, hogy sok befektető arra számít, hogy a felezést követően emelkedni fog az árfolyam. Ennek ellenére, az, hogy a jelenlegi árfolyamboom folytatódik-e, sok egyéb, a felezés körüli időszakban érvényesülő tényezőtől is függ, mint amilyen az általános piaci hangulat vagy a kriptovaluták elfogadottsága. Példának okáért, az, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban jóváhagyták a bitcoin ETF-ek elindítását, csak még tovább fokozta a keresletet és még feljebb tolta a bitcoin árát. Az új ETF-ek már eddigi is 6,7 milliárd dollárnyi keresletet generáltak a bitcoin iránt, és érdekes lesz megfigyelni, miként alakul majd a kereslet a felezés időpontjához még közelebb kerülve.

A felezések a múltban is befolyásolták az árat

A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a bitcoin ára mindig jelentősen megemelkedik a felezést követő hat hónapban, vagyis a piac általában így reagál az új bitcoin-ok csökkenő állományára. A növekvő kereslet az esetek többségében a kriptovaluta értékének emelkedésével jár együtt. A múltbeli események nem feltétlenül irányadóak a jövőre nézve, ám azokból mégis kiolvasható egy lehetséges trend a bitcoin árfolyamára vonatkozóan.

A 2012. november 28-án történt első felezés alkalmával a felezés napján a bitcoin árfolyama körülbelül 12 dollárnál állt. Hat hónappal később, 2013. május 28. körül az ár jelentős emelkedést követően 130 dollár körül állapodott meg.

A 2016. július 9-én történt második felezés alkalmával a felezés napján a bitcoin árfolyama 660 dollár körül alakult. 2017. január 9-én a bitcoint már mintegy 900 dollárért jegyezték, ami ugyancsak jelentős emelkedésnek számít hat hónapon belül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2020. május 11-én történt harmadik felezéskor a bitcoin ára körülbelül 8 600 dollár volt a felezés napján, hat hónappal később, 2020. november 11-én már 15 700 dollárt kértek érte.

Fontos megjegyezni, hogy a bitcoin az egyes felezések közötti négyéves periódusok mindegyikében megdöntötte az árrekordját. A 2020-2024-es időszakban ez a rekord 2021 őszén született meg, amikor a bitcoin árfolyama 68 000 dollár fölé kúszott. 

A felezés hatása a bányászásra és a piaci folyamatokra

Az, hogy az egy tokenre eső költségek megduplázódnak, egyes bányászokat arra indíthat, hogy hagyják el a piacot. Ez a megállapítás különösen azokra érvényes, akik kevésbé hatékonyan, vagy viszonylag magas költségekkel dolgoznak. A bányászok számának csökkenése valószínűleg a hálózat feldolgozási kapacitására is hatással lesz, legalábbis egy ideig. Másfelől, a nagyobb bányászok valószínűleg ki fogják használni az alkalmat arra, hogy felvásárolják kisebb versenytársaikat, illetve minden bizonnyal lesznek összeolvadások a kriptotérben annak érdekében, hogy a bányászok optimalizálni tudják a működésüket. Ennek következtében, vélhetően csökkeni fog a bányászok száma, miközben maga a bányász tevékenység a mostanihoz hasonló intenzitású marad.

A múlt ugyanakkor a bitcoin ellenállóképességét is bizonyította az említett kihívásokkal szemben. A bányászati technológiák és stratégiák folyamatosan fejlődnek, az iparág képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, ami vélhetően mérsékli majd a kevesebb bányász piaci részvételéből adódó nehézségeket. Egyes bányászok úgy is dönthetnek, hogy az altcoinok valamelyikét kezdik el bányászni, vagy a kriptotéren belül más bevételi forrás után néznek. Ezek a folyamatok összeségében hozzájárulhatnak a bányász ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradásához.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem