21 °C Budapest
Over the should view of young Asian woman checking financial data of her online bank account on smartphone. Making a budget plan for her expense. Business on the go concept.

A Wise bank szolgáltatásai: tudd meg, mi a Wise, a Wise hogyan működik!

2023. június 18. 14:04

Habár néhány évvel ez előtt még a csodájukra jártunk, 2023-ban már teljesen normális, hétköznapi jelenség az online bankok használata. Az olyan fintech cégek, mint a Wise népszerűsége folyamatosan növekszik, különösen azok köreiben, akik külföldről kapják a fizetésüket, vagy akik rendszeresen utaznak más valutákat használó országokba. Járjunk utána, mi a Wise, mit érdemes tudnunk a Wise bank használatáról! Kik járnak vele jól?

Cikkünkben a Wise bank használata kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: tudd meg, miért jó a Wise, mikor érdemes a Wise bankot használni, kik nyerhetnek nagyot, ha Wise bankon keresztül kapják a fizetésüket. Milyen előnyökkel bír a Wise bank a valutaváltás, a nemzetközi átutalások vagy a biztonság terén, miről árulkodnak a Wise vélemények a felhasználók részéről? Tudd meg, a Wise hogyan működik, egy Wise utalás mennyi idő alatt teljesül!

Mi az a Wise?

A Wise egy online pénzküldéssel foglalkozó fintech cég, ami a Revolut Bankhoz hasonlóan lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több valutában vezessék számlájukat, ezzel világszerte több, mint 750 valuta pénzforgalmát támogatja. A Wise bank célközönségébe eredendően azok tartoztak, akik valamilyen más valutában kapják a fizetésüket, vagy akik nemzetközi, országhatárokon átívelő életet élnek. A Wise azoknak is megoldást jelent pénzügyi kérdéseikre, akik gyakran járnak külföldön, így sűrűn van szükségük – az egyébként igen borsos árú – valutaváltásra.

A Wise (korábban TransferWise) alapításának története

A Wise megalapítása Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann nevéhez fűződik. A két észt férfi Angliában dolgozott, azonban fizetésük jelentős részét elvesztették a fontban, euróban történő átutalások során. Hogy kiküszöböljék az anyagi veszteségüket, privát megállapodást kötöttek: Hinrikus, aki euróban kapta a fizetését, Käärmann bankszámlájára utaltatta azt, aki ennek köszönhetően kedvezőbb feltételekkel tudta fizetni észt jelzáloghitelét, a font-euró átváltás köztes lépcsőjét kikerülve. Ezért cserébe Käärmann, aki viszont fontban kapta a fizetését, fontot utalt Hinrikus angol számlájára, amivel mindketten jól jártak – gyakorlatilag ezen alapszik a Wise működési elve.

Hinrikus és Käärmann 2011-ben alapította meg pénzügyi szolgáltatásokat biztosító vállalatát (dot-com company fizetési rendszer) startupként, akkoriban még TransferWise néven, amelynek működését 2012-ben jóvá is hagyták az egyesült Királyságban. Már a megalapítást követő első évben a TransferWise-on keresztüli tranzakciók mértéke elérte a 10 millió eurót, 2017-ben pedig már havi 1 milliárd fontot küldtek az ügyfelek a szolgáltatáson keresztül. A céget számos kritika érte reklámpolitikája, fiókzárolási gyakorlata és egyéb kockázatai miatt, illetve azért is, mert elszívják az ügyfeleket a hagyományos bankoktól. Az alapítástól számítva 10 éves működése után a TransferWise-t Wise-ra nevezték át.

A Wise hogyan működik?

A Wise bank működésének lényege, hogy egyszerű és költséghatékony megoldást biztosít a nemzetközi pénzátutalások lebonyolítására, mégpedig a nemzetközi határok átlépése nélkül. Egy egyszerű példával élve, ha például Németországba, vagy Angliába szeretnénk pénzt utalni, a Wise bank nem a külföldi, hanem a magyar számlára utalja a pénzt, ezt követően pedig a Wise a külföldi bankszálára elutalja az ennek megfelelő összeget, így gyakorlatilag nem lépi át az országhatárokat – ennek köszönhetően jóval alacsonyabbak a Wise tranzakciós díjai, illetve kedvezőbb valutaváltási árfolyamot is biztosít.

Jó, ha tudod a Wise bank használatáról

A Wise előnyei közé tartozik, hogy nincs Wise fiókvezetési havidíj, csak a dombornyomott Wise-kártyának (MasterCard/Visa kártya) van egy egyszeri díja. 2020 szeptembere óta már a forint alapú bankszámla is elérhető (forint alapú bankszámlára csak belföldről lehet utalni). A Wise értesítések szintén ingyenesek, az applikáció is ingyenesen elérhető a Google Play áruházból vagy az Apple Storeból, illetve jó, ha tudjuk, hogy a Wise felhasználók/ismerősök, illetve Wise számlák között ingyenes az utalás. Amennyiben valamilyen problémánk merül fel a Wise használata kapcsán, már magyar nyelven is kérhetünk segítséget a budapesti ügyfélközponttól. Ami az átlag felhasználó szempontjából még fontos lehet, az az, hogy a Wise-nak nincs saját ATM-je, és habár maga a Wise nem számol fel 2 kézpénzfelvételig díjat, más bankok ATM-je levonhat valamennyit a készpénzszolgáltatásért cserébe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Wise bank szolgáltatásai: kinek ajánlott a Wise-számla?

Ahogy a fentiekben is írtuk, a Wise bank szolgáltatásai alapvetően a nemzetközi pénzátutalás köré rendeződnek. A Wise bankszámla nyitása azoknak ajánlott, akik külföldi utalásokat fogadnak vagy indítanak, külföldi számlákat, hiteleket fizetnek, vagy a legjobb árfolyamon akarják átváltani pénzüket más valutára. A Wise a gyors, világszerte több, mint 70 országba történő utalással reklámozza szolgáltatásait, rejtett díjaktól, a valutaváltás során rejtett haszonkulcsoktól mentesen.

A Wise kártya előnye, hogy használatával automatikusan, valós árfolyamon fizethetünk vagy vehetünk le készpénzt, több mint 50 pénznemben világszerte. A Wise bank a kis- és nagyvállalatokat is bevonja, céges nemzetközi számlával több pénznemben fizethetünk ki alkalmazottakat/fogadhatunk fizetéseket. A Wise bank mindemellett az utazókat is célozza: zökkenőmentes átváltási és fizetési lehetőségeket biztosít, szinte bárhol a világon, emellett biztonságos alternatívát kínál pénzünk tárolására is.

A Wise utalás mennyi idő alatt megy végbe?

Az, hogy a Wise utalás mennyi idő alatt kerül jóváírásra, attól függ, hogy milyen pénznemet szeretnénk utalni/fogadni, milyen országból, hova utalunk, és hogy milyen módon intézzük a befizetést (az is számíthat, hogy mikor fizetünk az utalásért, vagy hogy zökkenőmentes-e a hitelesítési folyamat). A Wise bank szolgáltatásai híresek a gyorsaságukról: a belföldi Wise utalások általában 1-2 nap alatt megérkeznek, de a komplexebb, határokon átívelő Wise utalások is célba érnek 4-5 nap alatt. Belföldi forint átutalás esetében az (10 M Ft alatti) összegek másodpercek alatt megérkeznek.

Wise vélemények: mennyire népszerű a Wise bank?

A Wise bank (a többi hasonló szolgáltatást nyújtó nemzetközi fintech céghez hasonlóan), habár egy időben kétes hírnévnek örvendett a magyarok körében, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Felhasználói részről céget számos kritika érte, mégpedig a Wise felhasználói fiókok gyakori felfüggesztése miatt (nagyobb pénzösszegek is elérhetetlenné váltak, akár 90 napra is). A gyorsasághoz fűződő pozitív benyomások mellett bizonyos felhasználók negatív tapasztalatai közé tartozik az utalások kapcsán felmerült problémák mellett a nehézkes ügyfélszolgálati kommunikáció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem