35 °C Budapest
Close up of signing contract with signature.

Erre bizony nem gondolt Bódi Csabi: elavult papíron múlhat minden vagyonának sorsa

2022. augusztus 6. 16:02

Már 20 éve megírta végrendeletét Bódi Csabi: a zenész elárulta, hogy már 2003-ban gondoskodott meglévő és leendő vagyona sorsáról. Azonban, ha azóta nem nyúlt hozzá a papírhoz, akkor még mindig lehetnek viták, ha ő már nem lesz. Ugyanis merőben más szabályok vonatkoznak a 2014 előtt írt végrendeletekre, mint az újabbakra - hívta fel a figyelmet a közjegyzői kamara.

Már régen megírta végrendeletét Bódi Csabi: a zenész a Borsnak mesélte el, hogy 23 éves volt, amikor gondoskodott arról, hogy családja ne kerüljön szorult helyzetbe, ha ő már nem lesz. 

2003-ban írtam végrendeletet és gondoskodtam a meglévő és a leendő vagyonom sorsáról. Utána pedig kötöttem egy biztosítást, hogy ha én nem leszek, megkönnyítsem a családom életét. Persze, pénzzel nem lehet pótolni a hiányomat, de az is nagy segítség nekik, ha nem kell aggódniuk a sírhelyem és az egyéb dolgok miatt, ami ezzel jár

- mondta. Mint elárulta, vagyonának nagy részét ingatlanokba fektette. Hozzátette, meglehetősen felelősségtudatos, és jól bánik a pénzzel: szüleitől megtanulta, hogy mindig kell gondolni a jövőre is. Ahelyett, hogy szórakozóhelyeken szórta volna el a pénzét, félretette.

Erre sokan nem gondolnak a végrendeletüknél

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatai szerint tavaly, ötödével többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint egy évvel korábban. Egyre gyakoribb a végrendeletek karbantartása is az anyagi vagy családi helyzet megváltozása miatt.

Azonban a végrendeletek többsége házilag készül, szakértő segítség nélkül, és az örökhagyók legtöbbször csak egyszer készítik el végrendeletüket - bár azok száma is egyre nő, akik rendszeresen "karbantartják azt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre többen szeretnék saját maguk eldönteni, mi legyen vagyonuk sorsa haláluk után, tavaly határozott emelkedést tapasztaltak a közjegyzők. Már nem csak az idősebbek, hanem a középkorúak, és a fiatal családosok is készítenek végrendeletet. Ha azonban nem tartják karban, akkor az egy korábbi életállapotban meglévő akaratukat tükrözi, ami egyáltalán nem biztos, hogy megfelel a családi vagy vagyoni helyzetükben bekövetkezett változásoknak

- hívta fel a figyelmet dr. Tóth Ádám, a kamara elnöke. Azt is hangsúlyozta, hogy aki végrendeletét 2014. március 15-e előtt írta meg, annak mindenképpen érdemes újat készíteni, hiszen azóta a Polgári Törvénykönyv módosított a kötelesrész számításán. Úgyhogy, ha Bódi Csabi idő közben nem alakított a 20 éves végrendeletén, akkor most érdemes lehet neki is felkeresnie a közjegyzőt, hogy rendezze a helyzetet.

Az új szabály szerint ugyanis a kötelesrész már nem a fele, hanem az egyharmada annak az értéknek, amelyet annak alapjaként kiszámolnak. Viszont a 2014. március 15. előtt készült végrendeleteknél a régi szabályozás szerint számítják a kötelesrészt, és a közjegyzők szerint ez gyakran több milliós különbséget is jelenthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 11:04
Ezúttal a NASCAR-ban méreti meg magát az F1-bl tavaly visszavonult legenda. Az ARENA4 és az ARENA4+...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?