17 °C Budapest
Cryptocurrency illustration concept shows the Bitcoin dropping down to the fall with the growth sign of graph on the blue shiny abstract background.

Padlón a bitcoin árfolyama: nagyot kaszálhat, aki most venne kriptodevizát?

2022. július 12. 16:03

Bár óriási mértékben esett a legnépszerűbb kriptovaluta ára tavaly óta, sokan még mindig tartják a portfóliójukat. Ennek a szakértők szerint az az oka, hogy nagyon kis befektetéssel is be lehet szállni, bár a recesszió a kriptovalutáknak sem kedvez. Kiderült az is, hogy már régen nem csak a fiatalok és a gazdagok játszótere - igaz, az idősebbeknek egyre komolyabb fenntartásai vannak a kriptopénzekkel akkor is, ha ők maguk is tulajdonosai.

Súlyos gazdasági krízis hónapjait éljük. Folyamatosan drágulnak az élelmiszerek, a szolgáltatások, nekünk magyaroknak pedig azzal is szembe kel néznünk, hogy a világon az egyik legnagyobb mértékben nálunk drágult az euró és a dollár. Ebben a nehéz helyzetben a befektetéseinket is sokadszor át kell gondolni – és mint válsághelyzetben mindig, most is a kriptovaluta merülhet fel menekülőútként. Nem teljesen függetlenül a globális krízistől azonban a kriptopénzek piacán is szédítő zuhanás volt jellemző az elmúlt hetekben, és mint a feltatlálásuk óta egyszer sem, úgy most sem lehet tudni, hogy mikor kezdheti például a bitcoin újra döntögetni a csúcsokat – ha egyáltalán lesz még ilyen. Megnéztük, miért van még az embereknél a legnépszerűbb kriptovaluta, és azt is, hogy jó befektetésnek számít-e még.

Türelem és kitartás

Bár a bitcoin most 20 ezer dollár körül mozog, ez az érték már kevesebb, mint egyharmada a történelmi csúcsértékének – tavaly novemberben egyetlen bitcoint 69 ezer dollárért kínáltak a piacokon. Ennek ellenére még meglepően sokan tartanak maguknál különböző kriptovalutákat, legnagyobb számban persze éppen a bitcoint: egy amerikai közvélemény-kutatás szerint a múlt hónapban még rengetegen mondták azt, hogy a közeljövpben fontolgatják kriptovaluta vásárlását. 

Ez a magatartás arra enged következtetni, hogy a befektetési lehetőségeket keresők, valamint a kriptovaluták súlyos kilengéseit figyelmen kívül hagyó rajongók továbbra is nagyon optimisták. Az Egyesül Államokban a felnőtt lakosság 27%, a magas jövedelműek 29%-a véli úgy, hogy a személyes pénzügyi feltételei javulni fognak a közeli jövőben. A kriptovalutákkal szembeni bizalom pedig 16,4 ponttal magasabb, mint a korábbi időszakban volt.

„Ez az optimistább gondolkodásmód segíthet arra ösztönözni ezt a két csoportot, hogy kockázatosabb eszközökbe, például kriptovalutákba fektessenek be” – áll a Morning Consult jelentésében. "Ez a bizalom és optimizmus részben a kriptobefektetéseik eredménye is lehet."

Egyszerűsítenék a vásárlást

Az is egyre inkább a kriptovaluták mellett szólhat, hogy az ezzel kereskedő weboldalak és alapkezelők egyre nagyobb és komolyabb kedvezményeken gondolkodnak, hogy most is új vevőket csábítsanak a piacra - persze leginkább a saját érdekeltségeiknek megfelelően. A legnagyobb kriptovalutával kereskedő tőzsde, a Binance egyik vezetője nemrég Twitter-oldalán szavaztatta meg a követőket, hogy a bitcoin kereskedését és vásárlását tegyék-e jutalkmentessé, az igenes száma pedig elsöprő volt. A Binance meg is hajolt a befektetők akarata előtt, és most már az egész bolygón elérhető a jutalékmentes bitcoin-vásárlás, valamint a kereskedés is.

Annak ellenére, hogy a kriptovalutákat mindig is a fiatalabb generációhoz, valamint a gazdagokhoz kötötték, a felmérésekből kiderül, hogy ezek a határok mára vagy elmosódtak, vagy soha nem is léteztek: az Egyesült Államokban a kripto-befektetők 40%-a évente 50 ezer dollárnál kevesebbet keres, és szintén ekkora az aránya azoknak is, akik még a nyolcvanas évek előtt születtek, vagyis már betöltötték a 40-et.

Mi okozza az optimizmust?

Bár az idősebbek is szép számmal birtokolnak kriptovalutát, róluk a felmérések szerint nem lehet elmondani, hogy várakozással tekintetnének a digitális pénzek jövőjére. Többen még emlékeznek a magas infláció okozta gazdasági nehézségekre (éppen az USA-ban 40 éves csúcson van a pénzromlás), egészségügyi gondokkal is küzdenek, így ők sokkal jobban féltik az esetleg kriptovalutába tett pénzüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fiatalok ugyanakkor sokkal optimistábbak, szerintük a fellendülés hamarosan elérkezhet. „A tulajdonosok legalább egyharmada valamilyen módon vagy más módon használja ezt fizetési módként” - mondta Charlotte Principato, a jelentést készítő Morning Consult pénzügyi szolgáltatási elemzője. A jelentésben az is szerepel, hogy a 90-es években született generáció (millenial) sokkal türelmesebbek a digitális szolgáltatások és a pénzpiac iránt is, ebbe pedig már beletartozik a kriptovaluta a komoly kilengések ellenére is.

Nem engedik el

Mások erősen hisznek a digitális pénz jövőjében. A Morning Consult jelentéséből kiderül az is, hogy a válaszadók kétharmada nem csak pénzkereseti lehetőségként, hanem fizetési módként is tekint a kriptovalutákra, mivel az online piacokon már évek óta lehet ezzel fizetni.

A digitális pénzzel igazi pénzt keresőket a közelmúltbeli, igen súlyos zuhanás sem riasztja el, ugyanis hosszú távú befektetésként tekintenek a kripto-portfóliójukra. Sokan közülük már három éve készítették el a portfóliót, ami most nagyjából nullaszaldós eredményt jelez, de mivel bíznak az újabb fellendülésben, még mindig nem szabadulnak meg tőle – ezt ha most tennék meg, akkor jelentős veszteségeket is el kellene könyvelniük. „A pénzszerzésre való törekvés és a kriptopiac alacsony belépési korlátja ösztönzi a befektetőket a belépésre” – mondta Charlotte Principato. „Mindössze akár 1 dollárral befektetővé válhatnak, a mikrobefektetéssel ragadják meg az embereket, ez más piacokon nem megszokott.”

Mi az a kriptovaluta?

Bár a kriptopénzek már több mint egy évtizede velünk vannak, még nagyon sokan vannak olyanok, akik keveset tudnak róla, vagy soha nem is foglalkoztak vele. Nekik készült a Pénzcentrum sorozata, a Caschtag, amely többször is behatóan foglalkozott a technológiával, minden fontos tudnivalót megtalálsz az erről szóló videóban. Kattints, és nézd meg!

via Yahoo Money

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?