High angle view of a businesswoman using mobile app checking financial data on smartphone, holding an umbrella, walking on the city street in the rain. Insurance protection concept. Business on the go concept.

Van 5-10 millió forintod? Így fektesd be 2021-ben, ha nagyot akarsz kaszálni

2021. szeptember 9. 05:43

Egyre több szakember már az infláció évtizedeként tekint a pandémia utáni gazdasági újraindulással kezdődött időszakra. Az infláció és a monetáris politika változása ugyanis a 2008-as világgazdasági válsághoz hasonlóan boríthat majd fel, akár évtizedes piaci trendeket is. Sokak szerint még mindig nincs alternatívája az állampapírnak, mások a tőzsdézésre esküsznek. A Pénzcentrum most a pénzpiac szakértőinek segítségével járt utána, mibe érdemes fektetni 5 és 10 millió forint közötti alaptőkével.

Jelenleg a szokásosnál is nehezebb dolga van a fix hozamú befektetést kereső lakossági befektetőknek. Az állampapír ugyan még mindig biztos pont, ha az alacsony kockázatról van szó, de a bankbetétek után már ennek hozamaira is rányomta bélyegét az infláció, ami a KSH legújabb jelentése szerint ráadásul ismét felszálló ágban van.

Felmerül hát a kérdés, hogy ebben a bizonytalan hozamkörnyezetben mibe a leginkább érdemes fektetni megtakarításainknak. Maradjunk a biztonságos állampapírnál? Esetleg beszálljunk a tőzsdére? A Pénzcentrum korábban kiderítette, hogy 1-2 millióval mi a  legkecsegtetőbb és a legracionálisabb befektetés, most pedig arról kérdeztük a szakértőket, hogy egy 5-10 milliós kezdőtőkével milyen befektetési lehetőségek nyílnatnak meg egy kisbefektető előtt.

Az infláció jócskán megváltoztatta a piaci viszonyokat

A nulla közeli hozamok világában érvényesült a „TINA” (there is no alternative) elv, tehát a részvények kvázi egyeduralma, mint hozamot biztosító eszköz. Kiváltképp igaz ez a growth (növekedési) részvényekre, ahol a jelentős jövőbeli eredményeket magas jelenértékkel árazták be a piaci szereplők - vélik az Erste Alapkezelő szakértői.

Magasabb hozamszintek mellett már a stabilabb, erős pénztermelő képességgel bíró vállalatok is vonzóvá válnak. Ugyanakkor a velünk maradó megatrendek – mint a technológia és digitalizáció, a fenntarthatóság és a demográfiai változások – továbbra is erős hátszelet biztosíthatnak a dinamikusan növekvő cégeknek.  A részvénypiacok tehát összességében továbbra is attraktív befektetési lehetőségeket kínálhatnak.

Mindezek mellett az alapkezelő tapasztalatai szerint a befektetők aktívan keresik azokat az eszközöket is, amelyek segítségével védekezhetnek az infláció ellen és felkészíthetik portfóliójukat a magasabb hozamkörnyezetre. Erre alkalmasak lehetnek például az ingatlan befektetési alapok, vagy infláció-követő kötvények - árulták el.

Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint a nagy kép nem változott. a kockázatmentes állampapír befektetést illetően gyakorlatilag nincs infláció feletti reálhozam a nyugati világban. Ez a részvénypiac felé hajtja a tőkét, ahol ennek hatására nagyon drágává váltak a részvények.

De hosszú távon gondolkodva, folyamatos évenkénti, félévenkénti befektetést feltételezve a szakértő nem látja a részvénypiac alternatíváját. Persze ott az ingatlan - teszi hozzá, de ahhoz már igen nagy tőkében kell gondolkodni.

Mérlegeljük, hogy mikorra szeretnénk hozamot

Nagyobb összeget egyszerre befektetni általában nehezebb, mint kisebb összegű, folyamatos befektetést csinálni. A jó hír, hogy legtöbbünk nem néz szembe a nagyobb összeg okozta kihívással.Először azt érdemes mindenképp mérlegelni, hogy mikor lesz szükségünk a megtakarításunkra?

Ha 5 éven belül akarunk a pénzünkhöz jutni, akkor állampapír plusz lehet a legjobb megoldás.

Ha 15 évben tudunk gondolkodni, akkor már érdemes a részvénypiacban gondolkodni. Mivel nagyobb összegről van szó, szemben a folyamatos megtakarítással itt van jelentősége az időzítésnek. Jobb akkor vásárolni a részvénypiacon például, amikor esnek az árak, mintsem akkor, amikor már 1,5 éve szárnyal minden. De mivel a jövőbe egyikünk sem lát, talán a legbiztosabb fokozatosan, 5-6 hónap alatt befektetni, ha mégis a részvénypiac mellett dönt valaki - árulja el Bence Balázs.

A befektetési szakértő szerint semmiben nem határolja le a lehetőségeinket, de semmiben nem is ad többet, mintha mondjuk 1 millió forintunk lenne, feltéve ha magunk fektetjük be. A privatebanking szolgáltatáshoz ugyanis kevés, de ha pénzügyileg tudatosnak érezzük magunkat, valószínűleg úgyis magunknak csináljuk. vagy, akkor amúgy is te magad csinálod. Előnye persze, hogy egyedi részvényvásárlás esetén a nagyobb tőke több lábon álló, diverzifikáltabb portfólió kialakítását teszi lehetővé - teszi hozzá.

Az Erste Alapkezelő szakértői is úgy vélik, hogy elsősorban ugyanazokat a szempontokat kell mérlegelni egy 5-10 milliós, mint egy pár milliós összegű befektetés esetén. Tehát a legfontosabb tisztában lenni a befektetésünk céljával, és meghatározni azt az időtávot, amely alatt biztosan nem lesz szükségünk a befektetett pénzre. Érdemes átgondolni azt is, teljes megtakarításunk mekkora részét teszi ki a befektetett összeg és milyen mértékű veszteséget tolerálunk, valamint, hogy mennyire vagyunk otthon a befektetések világában

Egy 5-10 milliós nagyságrendű összeg befektetésekor – főleg, ha a vásárolni kívánt eszközök tartalmaznak részvény típusú (egyedi részvény, ETF, részvény befektetési alap) instrumentumokat – mindenképp érdemes megfontolni a tőke rendszeres, nem egyidőben történő befektetését. Ezzel a piac időzítésével járó kockázatokat limitálhatjuk, hiszen a bekerülési árakat „átlagoljuk”. 

A nagyobb eltérést portfólió szinten tapasztalhatjuk, ugyanis 5-10 millió forinttal már hatékonyabban hozzáadhatunk taktikai, rövidebb távú eszközöket is befektetéseinkhez. Itt gondolhatunk a befektetési alapok által forgalmazott Strukturált Értékpapírokra, kockázatosabb egyedi részvényekre, vagy más – például derivatív – tőzsdei termékekre is.

Balásy Zsolt, a HOLD alapkezelő portfóliókezelője szerint az egyetlen tényező a fix költség (pl számlavezetési díj), ahol számít az összeg nagysága, de ezeket már sokféleképpen ki lehet kerülni. Úgyhogy egy igazán minimális összeg felett teljesen mindegy a befektetés nagysága, lehet az 1 millió, vagy 100.
A legfontosabb az időtáv. Hosszú időtáv (10+ év): kockázatos befektetés (pl részvény alap), rövid időtáv (3- év) MÁP+. Mindkettőt lehet már 100 ezer forinttól is venni. A várható hozam pedig a kockázattól függ.

Még egy szempont lehet a diverzifikáció, azaz, hogy pl. hányféle részvénybe és kötvénybe rakja az ember a pénzét. Azonban ez a szempont is kikerülhető alapon keresztül, mert ott már 100 ezer forint is több tucat részvénybe porlad szét.

Paku Dénes, az Aegon szakértője szerint kisebb és nagyobb összegnél is fontos meghatározni a befektetési időtávot. Szükséges egy likviditási rész, arra az esetre ha gyorsan,  rövid időn belül hozzá akarunk férni valamilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor a megtakarításunkhoz.

A megtakarításunk olyan részénél érdemes vállalni kockázatot, melyre valószínűleg nem lesz szükségünk legalább 2-3 éven belül. Fontos előre tájékozódni arról is, hogy milyen időtávra ajánlott az adott befektetési termék.

A gyors haszonnal együtt jár a kockázat

Ha valaki stratégiai, hosszabb távú befektetésekkel szeretne elérni gyorsan és nagy hasznot, akkor továbbra is a részvénypiac felé érdemes tekintenie. Az utóbbi 2-3 évben szerencsés szektor- és régió kiválasztással akár komoly kétszámjegyű hozamok is elérhetők voltak, néhány hónap leforgása alatt - árulják el az Erste szakértői.

A portfóliót kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően érdemes kialakítani. Központi részét jól diverzifikált stratégiai elemek képezhetik: ezek lehetnek vegyes alapok, vagy széles régiós kitettséget biztosító részvény vagy kötvény befektetési alapok. Ezt érdemes lehet kiegészíteni ingatlanokba fektető befektetési alapokkal és akár inflációkövető állampapírokkal is.

Ha bevállaljuk a valóban magas kockázatot, akkor fektethetünk szektor-specifikus alapokba is. Ezzel csökken a diverzifikációs érték, de nő a hozampotenciál. Végül pedig lehet befektetési célzattal egyedi részvényeket is. Egy-egy jól megválasztott cég és sikeresen eltalált beszálló gyors és jelentős nyereséget is hozhat, így aki valóban tolerálja a vele járó kiemelkedő kockázatot, a portfólió egy szeletét ilyen típusú befektetésekre is szánhata.  

Gyorsan magas hozam valami volatilis, nagy árfolyamkilengéseket produkáló termékkel képzelhető el. Ilyen lehet például a Bitcoin. Ezekkel csak az a gond, hogy, hogyha balul sül el a befektetés, legalább annyira hatalmasat lehet vele bukni, mint nyerni -  árulja el a gyorsan, nagy haszonnal megforgatott pénz kockázatairól Bence Balázs.

Hosszú, mondjuk 15 éves távra viszont csak a részvénypiacot tudja ajánlani, még akkor is, ha a jelenlegi árazásuk alapján inkább drágának nevezhetőek a részvények. Itt praktikus egy diverzifikált, sok lábon álló portfóliót kialakítani, amit a kisbefektetők legkönnyebben index követő ETF vásárlásával tudnak megvalósítani.

Paku Dénes úgy gondolja, ekkora összeggel már érdemes a devizák közötti diverzifikációra is gondolni. Saját bőrünkön tapasztalhattuk például a tavalyi év során, hogy az Euróval szemben a Forint folyamatosan romlott.

Ilyen méretű összegnél már hasznos ha körülbelül tőkénk 30%-át kemény devizában tartjuk. Szerencsére a legtöbb szolgáltatónál bőven adottak a lehetőségek nem csak forintos befektetések elhelyezésére.

5-10 millió forintos összegből még ha egyedi papírokat is választunk, lehetőségünk van arra, hogy egy hatékony portfóliót tudjunk létrehozni.  A költséghatékonyság miatt elképzelhető az is, hogy túlnyomórészt ETF-eket és befektetési alapokat helyezzen el egy nagyobb kockázatot kedvelő befektető a befektetési portfólióban.

A részvénypiacokra ömlik a likviditás, de jelenleg már az is látható, hogy a tengerentúli gazdaság növekedése lassulni kezd, a feltörekvő reszvénypiacokban talán nagyobb potenciál lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16